Sinne ja takaisin – pikiteiden ekologinen edelläkävijä kuljettaa lastin kahdessa päivässä Pohjolan perukoilta Euroopan ytimeen

Harva keskisuomalainen tietää, että Laukaantien varressa sijaitsee Suomen suurin kukkien kuljettamiseen erikoistunut yritys. Kuljetus ja muutto O. Jylhä on paikallinen kuljetusliike, jonka yli sata rekka-autoa hoitavat kansainvälistä liikennettä päivittäin. Kukkien lisäksi rekkojen kyydeissä matkaavat myös muut puutarha-alan tuotteet, elintarvikkeet ja jopa arvokuljetukset.

Kuljetus ja muutto O. Jylhän autot parkissa Saksan Lyypekin terminaalissa.

Puutarha-alan kuljetusyritykseksi sattuman kautta

Kuljetus ja muutto O. Jylhän liiketoiminta alkoi vuonna 1961 yhdestä autosta, jolla kuljetettiin leipomotuotteita ja tehtiin paikallismuuttoja Jyväskylässä. Vuosien kuluessa pyörät pyörivät suotuisasti eteenpäin, ja kuljetuksia alkoi kotiutua yhä enemmän.

Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Pekka Jylhä muistelee isänsä perustaman yrityksen alkutaivalta.

”Tulin itse perheyritykseemme mukaan saman tien, kun sain ajokortin vuonna 1982. Vuosikymmenen lopussa hankimme jo ensimmäisen ulkomaan rekan, kun paikallinen tukkuri pyysi hakemaan kukkia ulkomailta saakka. Houkuttelevaan tarjoukseen oli pakko vastata”, Jylhä kertoo.

Yritys iski sopivaan markkinarakoon, kun se pystyi tarjoamaan keskisuomalaisena yrityksenä laadukasta palvelua suomalaisille tukkureille ulkomaisten toimijoiden sijaan.

”Kun aloimme ajaa alusta lähtien kasvikuljetuksia, saimme vähitellen asiakkaiksi suuria puutarha-alan ketjuja, kuten Kodin Terran, Bauhausin ja Plantagenin. Paikallisesti palvelemme myös esimerkiksi Viherlandiaa”, Jylhä kertoo.

Euroopan valloitusta suomalaisella työvoimalla

Vaikka aina ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolen, Kuljetus ja muutto O. Jylhä on vajaan 30 vuoden aikana tehnyt pitkäjänteistä Euroopan valloitusta. Tällä hetkellä yrityksen rekkoja voi bongata Suomen lisäksi Ruotsin, Tanskan, Saksan, Hollannin, Belgian ja jopa Espanjan teillä.

Kuljetusliikkeellä on myös omat terminaalit paitsi Jyväskylässä ja Helsingin Vuosaaressa, myös Hollannissa Amsterdamin lähellä ja Saksan Lyypekissä.

”Viemme Suomesta ja tuomme Suomeen suurin piirtein saman määrän kuljetuksia. Viikoittain meiltä lähtee noin 110 rekkalastillista per suunta. Kun viemme suomalaisten vientiyritysten tuotteita muualle Eurooppaan, autamme niitä samalla kansainvälistymään Euroopan markkinoilla”, Jylhä toteaa ja jatkaa yrityksen kilpailuvaltin olevan ennen kaikkea nopeus.

”Esimerkiksi Saksassa lastattu kuljetustilaus on kahden vuorokauden sisällä Suomessa.”

Vaikka Kuljetus ja muutto O. Jylhä on toiminut jo useamman vuosikymmenen kansainvälisesti, sen noin sadasta työntekijästä 95 prosenttia on suomalaisia. Jylhän mukaan tämä on poikkeuksellista kuljetusalalla.

”Olemme hakeneet kilpailuetua nimenomaan laadulla ja hyvällä asiakaspalvelulla, eikä hintakilpailu ole meitä varten”, Jylhä toteaa.

Perheyrityksen laadusta pitävät tulevaisuudessa huolta myös Pekka Jylhän kaksi poikaa, jotka työskentelevät jo paraikaa yrityksessä.

Markkinajohtajana kehityksen kärjessä

Kuljetus ja muutto O. Jylhän erikoisosaamista ovat lämpösäädellyt kuljetukset, joissa se on Suomen markkinajohtaja. Yritys haluaa kehittyä jatkuvasti, ja siksi se suosii mahdollisimman nykyaikaista ja ekologista teknologiaa. Se onkin ainoa kuljetusalan yritys Suomessa, jonka autoihin on asennettu erityinen Airocide-ilmanpuhdistusteknologia.

”Nasan patentoima järjestelmä poistaa kuljetustilasta etyleeniä, minkä ansiosta tuotteet säilyvät pidempään tuoreina. Kun kaikilla muillakin alan yrityksillä on pikitiellä kulkevat mustat renkaat, haluamme erottua massasta”, Jylhä kuvailee.

Yrityksen toinen uusi avaus on 24/7-päivytys, jonka turvin Jyväskylästä käsin voidaan ehkäistä ja hoitaa mahdolliset häiriötilanteet. Kun autot liikennöivät koko ajan enenevässä määrin, kuljetusten sujuvuus on kaikki kaikessa.

Kuljetus ja muutto O. Jylhän tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä viime vuodet yritys on tehnyt kaksinumeroista kasvua vuosittain. Uusia kehitysaskeleita on jo tiedossa ensi vuodelle.

”Haemme jatkuvasti Euroopasta uusia yhteistyökumppaneita, jotta voimme kuljettaa jatkossa asiakkaidemme tavaroita entistä laajemmin ympäri Eurooppaa. Työn alla on kattava kumppaniverkosto, joka tehostaa toimintaamme”, Jylhä kertoo.

Tuoreita yhteistyökuvioita Jylhä toivoo myös paikallisesti Keski-Suomessa.

”Harjoittaapa yritys sitten vientiä, tuontia tai molempia, kannustan ottamaan meihin yhteyttä. Autamme mielellämme erilaisten tavaroiden kuljettamisessa, muutoissa ja vaikkapa taidekuljetuksissa – myös Suomen rajojen sisällä”, Jylhä rohkaisee.


Merkki luotettavuudesta – Keski-Suomen kauppakamarilla jo reilut 650 jäsentä

Nostamme jäsenyrityksiämme esiin kanavissamme ja kerromme mielellämme positiivisia yritysuutisia. Onko organisaatiollasi tiedotettavaa tai haluatko näkyvyyttä kanavissamme? Lisää tiedotuslistalle tai ota yhteyttä: nelli.miettinen@kskauppakamari.fi. Tule mukaan vaikuttavaan joukkoomme.