Ammattiopisto Poke mukautuu ketterästi työelämän tarpeisiin

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto kehittää toimintaansa ja kasvaa alueellisen kehityksen luoman tarpeen mukaan. Metsätalous on alueen merkittävin työllistäjä, etenkin uuden biotehtaan myötä. Siksi myös ammattiopistossa panostetaan nyt paljon metsätalouden tulevien ammattilaisten kouluttamiseen.

POHJOISEN KESKI-SUOMEN AMMATTIOPISTO POKE on 13 pohjoisen Keski-Suomen kunnan muodostama koulutuskuntayhtymä, jonka toimipaikat sijaitsevat Viitasaarella, Saarijärvellä ja Äänekoskella. Kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela kertoo, että POKEsta valmistuu moneen eri ammattiin nuoria ja aikuisia. Koulutusaloja ovat muun muassa liikenne ja tekniikka, erilaiset palvelualat, kuten hotelli- ja ravintola-ala, sekä sosiaaliala, kaupan ja hallinnon ala sekä Saarijärven Tarvaalassa luonnonvara-ala.

– Kaikki koulutusalamme ovat sellaisia, että ne liittyvät koko alueen elinkeinorakenteeseen. Suurin osa opiskelijoistamme tulee tästä 13 kunnan alueelta. Kun ammatillinen koulutus on kohtuullisen lähellä, se palvelee mielestäni aluetta hyvin. Osahan toki muuttaa aina pois, mutta toisaalta poismuuttaneista osa myös tulee jossain vaiheessa takaisin, Kurkela kertoo.

Äänekosken kannalta eniten oppilaitoksen toimintaa on muuttanut vuonna 2017 käynnistetty biotuotetehdas, joka lisää pelkästään yhdistelmäajoneuvojen kuljettajien tarvetta kolminkertaiseksi aiempaan verrattuna. Viitasaaren lisäksi autonkuljettajien koulutus on alkanut myös Äänekoskella, ja metsäkoneenkuljettajia koulutetaan Saarijärvellä. Vaikka itse tehdas ei sinänsä työllistä aiempaa enempää ihmisiä, kasvaa puutavaran kuljetusvaltavasti. Sen ovat huomanneet myös hakijat, joita on paljon enemmän kuin aloituspaikkoja sekä nuorten että aikuiskoulutuksen puolella.

– Toki olemme reagoineet tilanteeseen ja hankkineet koneita ja laitteita, rakentaneet korjaushallia ja muutenkin tehneet kaikkemme, että saisimme aloituspaikkojen määrän kohtaamaan sekä hakijoiden määrän että työvoiman tarpeen. Ammatinvaihtajia näyttää nyt kiinnostavan erityisen paljon metsäkonepuoli ja rekkakuskin hommat.

POKE TEKEE MONENLAISTA YHTEISTYÖTÄ paikallisten yritysten kanssa, ja opetusta viedään järjestelmällisesti pois luokkahuoneista todellisen tekemisen pariin. Kurkela kertoo, että opiskelijoiden valinnanvapaus tulee kehittymään paljon: auto- ja metsäkonekoulutuksissa voi esimerkiksi valita osia koulutuksesta mielenkiintonsa ja työpaikkatarpeen mukaan. Raskaan kaluston korjaaminen vaatii erikoisosaamista, jota ei saa opettamalla massatuotantoperiaatteiden mukaan.

– Opintojen loppuosa tehdäänkin tyypillisesti työelämässä. Raskaan kaluston ylläpito on ihan omaa hommaansa, joka täytyy oppia käytännön kautta. Esimerkiksi Ponsselta on toivottu koulutuksia, samoin Agcon ja Valtran kanssa olemme tehneet hyvää yhteistyötä. Räätälöimme koulutuksia työelämän tarpeiden mukaan, mikä palvelee parhaiten kaikkia osapuolia.


014 519 211

etunimi.sukunimi@poke.fi

Perustettu: 1961

www.poke.fi