Askel byrokratian purkamisessa: Nelosolut ruokakauppoihin vuoden alusta

Hallitus päätti tänään 15.12., että päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousee 5,5 prosenttiin vuoden 2018 alusta. Lisäksi juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun 2018 alussa, mutta siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alusta.

”Päätös on askel oikeaan suuntaan. On hieno asia, että sekä kansalaisia että yrityksiä koskevaa byrokratiaa puretaan”, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Uuden alkoholilain myötä ravintola voisi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka ja olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen. Ravintolassa voi jatkossa tilata useita alkoholiannoksia kerralla. Ne saavat myös myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan, mutta myyntiajat ovat tällöin samat kuin kaupoilla.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään. Lisäksi pienet niin sanotut käsityöläispanimot voivat myydä suoraan asiakkaille alle 12-prosenttisia juomia.

Suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä 79,4 miljoonaa litraa alkoholijuomia toukokuun 2016 ja huhtikuun 2017 välillä. Kokonaisuudessaan alkoholin tuonti kasvoi 9,5 prosenttia, oluen peräti 18 prosenttia. Suomessa alkoholijuomien myynti sen sijaan väheni lähes kaikissa maakunnissa vuonna 2016 edelliseen vuoteen verrattuna.


Kommentit