22.04.2025 10:52
Jyväskylän yliopisto vastaa turvallisuusteknologian ja datatieteen osaajapulaan laajentamalla diplomi-insinöörikoulutusta
Jyväskylän yliopiston teekkarilakki on kahdeksankulmainen, Jyväskylän kävelykadun Kompassin muodon mukaan. Lakin sisäpuoli on Jyväskylän yliopiston värien mukainen sini-oranssi.
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa käynnistyy kaksi uutta monitieteistä ja yliopiston vahvuusalueisiin pohjautuvaa diplomi-insinöörin koulutusta: turvallisuusteknologia sekä tilastotiede ja datatiede. Koulutukset täydentävät vuonna 2020 informaatioteknologian tiedekunnassa alkanutta DI-koulutusta ja hyödyntävät monialaisen yliopiston laajaa opetustarjontaa.
Uuden tekniikan alan koulutusvastuun myötä Jyväskylän yliopisto käynnistää turvallisuusteknologian sekä tilasto- ja datatieteen diplomi-insinöörikoulutukset, jotka sijoittuvat matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Vuonna 2026 alkavaksi suunnitelluissa koulutuksissa voi opiskella tekniikan kandidaatiksi, diplomi-insinööriksi ja tekniikan tohtoriksi. Koulutukset täydentävät Jyväskylän yliopiston profiilia tekniikan alan kouluttajana aloilla, joita perinteiset insinööritieteet eivät täysin kata. Koulutusohjelmiin tulee haettavaksi yhteensä 120 aloituspaikkaa: turvallisuusteknologiaan 70 aloituspaikkaa ja tilasto- ja datatieteeseen 50 aloituspaikkaa.
- Vuonna 2026 käynnistyvät DI-koulutukset perustuvat yliopistomme tutkimuksen vahvoihin aloihin, joita ovat muun muassa ydin- ja kiihdytinpohjainen fysiikka, nanomateriaalit, matematiikka, tilasto- ja datatiede sekä yhteiskunnallinen turvallisuus. Koulutuksella vastaamme yhteiskunnan ja yrityselämän tarpeisiin tekniikan aloilla sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, kertoo Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.
- Laaja-alaistuva tekniikan koulutus luo mahdollisuuden sellaiselle synergialle koulutuksen toteutuksessa, joka nykyistä paremmin vastaa muuntuvan työelämän osaamistarpeisiin, sanoo Jyväskylän yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso.
Monitieteistä riskien arviointi- ja hallintakykyä
Nykypäivän maailmassa lisääntyvät uhat ja kriisit ovat komplekseja. Riskienhallinnan asiantuntijat ovat avainasemassa, kun suunnitellaan infrastruktuureja suojelevia turvallisuusratkaisuja, uusien teknologioiden ja materiaalien turvallista käyttöä, vetytaloutta liikenteessä ja energiantuotannossa, pienten modulaaristen ydinreaktoreiden (SMR) käyttöönottoa tai CBRNE-turvallisuutta (kemialliset, biologiset, radiologiset, ydin- ja räjähdeuhat).
- Uudet diplomi-insinöörit pystyvät kehittämään yritysten turvallisuuskäytänteitä, johtamaan turvallisuuskulttuurin kehittämistä sekä vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon turvallisuuden, riskien hallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Esimerkiksi turvallisen ja vastuullisen kiertotalouden kehittäminen edellyttää kemikaaliturvallisuuden hallinnan lisäksi laajaa toimintaympäristön ja lainsäädännön tuntemusta, kertoo matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen.
Tilastotieteen ja datatieteen osaajista kasvava tarve
Datan ja myös virheellisen datan määrän lisääntyessä sekä datan keruun helpottuessa datan analyysitarpeet ovat valtavat ja datatieteen asiantuntijoista on suuri pula. Kilpailukyvyn ylläpitämiseksi tarvitaan erityisesti tekoälyn, kvanttilaskennan ja data-analytiikan hyödyntäjiä. Koulutus täydentää myös Jyväskylän yliopiston vahvaa it-profiilia.
Koulutusvastuun laajentaminen tekniikan koulutukseen on ollut yliopiston tavoitteena jo pitkään. Hakemuksen onnistumisessa on ollut avainasemassa sekä alueellisesti koko maakunnasta että kansallisesti saatu laaja tuki kauppakamarilta, yrittäjiltä ja yrityksiltä.
- Suuri kiitos kuuluu alueen kansanedustajille, jotka ovat olleet yhteisessä rintamassa tukemassa esitystä, jolla on tärkeä merkitys alueen elinkeinorakenteen uudistumiselle ja kilpailukyvylle digitaalisessa yhteiskunnassa. Kiitos myös kaikille muille sidosryhmillemme, jotka ovat lausunnoillaan tukeneet koulutusvastuun saamista, iloitsee Ojala.
Uuden koulutusvastuun saamista juhlistettiin 22.4. Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella Esivappu teekkarihengessä -tilaisuudessa. Tilaisuudessa puhui muun muassa Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen, joka korosti DI-koulutuksen merkitystä maakunnan yrityksille.