Kamari-Podcast 2.0 tuo arvokasta tietoa ja inspiraatiota pk-yrityksen hallitustyöskentelyyn

--

--

Tervetuloa Keski-Suomen kauppakamarin 2.0 podcastin pariin! Kamari-Podcastin toinen tuotantokausi keskittyy käsittelemään yrityksen hallitustyötä neljästä eri näkökulmasta. Haluamme podcastin avulla tarjota teille jäsenillemme arvokasta tietoa ja inspiraatiota siitä, miten pk-yrityksen hallitus voi tukea yrityksen kasvua ja menestystä.

Toimiva hallitus tuo uusia näkökulmia ja ideoita, jotka auttavat yritystä pysymään kilpailukykyisenä ja mukautumaan markkinoiden muutoksiin. Hallituksen strateginen ohjaus on keskeinen tekijä yrityksen menestyksessä. Parhaimmillaan pk-yrityksen hallitus toimii yrityksen strategisena kumppanina, tukien sen kehitystä ja menestystä monipuolisella asiantuntemuksellaan ja kokemuksellaan.

Podcastien kautta tuomme esiin menestystarinoita, haasteita ja oppeja, jotka voivat auttaa kuuntelijoita löytämään uusia ideoita ja lähestymistapoja liiketoiminnan kehittämiseen ja hallitustyöhön.

Hallitustyöskentely kasvuyhtiössä

Ensimmäisessä jaksossa kuullaan Suomen Digimarkkinointi Oy:n perustajan, toimitusjohtajan ja hallitusammattilaisen Jaakko Suojasen kokemuksia ja näkemyksiä hallitustyöskentelystä kasvuyhtiössä. Jaakko on tällä hetkellä neljän yrityksen hallituksessa: kahdessa hän toimii hallituksen puheenjohtajana ja kahdessa jäsenenä. Kaikki yritykset, joissa Jaakko on mukana, ovat kasvuyrityksiä, eli jokaisella yrityksellä on todella kovat kasvutavoitteet. Jaakko on suorittanut HHJ-kurssin ja HHJ-puheenjohtajakurssin.

”Hallitustyö on hyvin mielenkiintoista hommaa ja tykkään sitä tehdä”, kertoo Jaakko. ​​​​​​​

Jaakko on tasapainoillut operatiivisen toimitusjohtajan roolin ja hallitusvastuun välillä. Hän kertoo podcastissa, millaisia haasteita nopea kasvuvaihde on tuonut hallitustyöskentelyyn, minkälaista tukea, osaamista ja apua hän itse odottaa hallitukselta kasvuyrityksen arkeen sekä avaa, mikä on isoin ja mikä yllättävin asia, mitä hän on oppinut hallitustyöskentelystä tähän mennessä.

Noora Luoma haastattelee ensimmäisessä
podcast-jaksossa Jaakko Suojasta siitä, millaista on hallitustyöskentely kasvuyhtiössä.

"Yrittämisessä, kasvuyrityksen pyörittämisessä ja kasvattamisessa ongelma on, että siinä on aina liikaa asioita. Mentorini sanoi hienosti, että hyvä hallitus tekee hyvästä toimitusjohtajasta vielä paremman. Eli hallitus on auttamassa toimitusjohtajaa. Minä olen hallitukselta oppinut katsomaan tarpeeksi laajalla näkökulmalla kaikkia asioita, että ei jää mitään huomaamatta. Hallitus on auttanut paljon myös strategian kanssa. On annettu työkaluja, kuinka sitä strategiaa voi tehdä. Meillä on joka kokouksessa rullaava teema, joten niiden parissa tulee tehtyä koko ajan töitä", kertoo Jaakko yrityksensä hallitustyöstä.

"Vuosien kuluessa, kun yritys on kasvanut, on myös hallituksen ammattimaisuus kasvanut toiminnan mukana tosi paljon. Kyllä sen vaikutus on ihan selvästi näkynyt myös Suomen Digimarkkinointi -yrityksemme arjessa. Tapa kuinka toimitaan lähtee aina johdosta ja jos johdolla on hyvä hallitus tukena, niin se on kyllä tosi iso apu", summaa Jaakko hyvän hallitustyön hyötyjä yritykselle. ​​​​​​​

​​​​​​​Jaakkoa haastattelee Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma. Noora toimii Keskimaan konsernijohtoryhmän jäsenenä ja valtakunnallisessa S-ryhmän asiakasomistajuuden ohjausryhmässä. Nooralle hallitustyö on uusin kiinnostuksen aihe ja HHJ-kurssi ja -tutkinto on käytynä. Noora onkin valmis antamaan pitkän kokemuksensa ja osaamisensa pk-yrityksen hallitustyöhön.

Hallituksen jäsenen ajattelutapa ja tulevaisuuden ennakointi


Mitä maailmanmuutos tarkoittaa hallituksen jäsenen ajattelunkulmalta? Miten tulevaisuutta voi yrittää ennakoida? Mitä hallitukset voisivat tulevaisuuden varmistamisen osalta tehdä?

Podcastin toisessa jaksossa keskustellaan hallituksen jäsenen ajattelutavasta ja tulevaisuuden ennakoinnista. Vieraana Etula Groupin yritysten uudistaja, vaikuttavuussijoittaja ja vuoden 2023 kouluttaja Sami Etula. Samilla on yli 15 vuoden kokemus kasvua hakevien yritysten ongelmanratkaisijana, asiantuntijana ja kouluttajana. Hän on ollut mukana 39 yrityksessä ja matkan varrella hän on ehtinyt nähdä, miten mennään suohon ja noustaan sieltä. Erityisenä vahvuutena Samilla onkin löytää täysin uudenlaisia ratkaisuja monimutkaisiin kokonaisuuksiin. Sami toimii hallituksen jäsenenä / puheenjohtajana tällä hetkellä viidessä yrityksessä. Hän on suorittanut kaikki HHJ-kurssit ja tutkinnon.

Haastattelijana jaksossa toimii Yritystehtaan yritysvalmentaja, kokenut bisnesleader Kati Rauhaniemi. Hallituskokemusta Katilla on niin pörssiyhtiöstä kuin PK-sektorilta sekä startupeista, yli 15 vuoden ajalta. Hän on myös toiminut Senior Advisorina kymmenien eri toimialojen yritysten fuusioissa sekä yrityskaupoissa. Kati on suorittanut kaikki HHJ-kurssit ja tutkinnon ja ollut mukana HHJ-alumniseminaarissa.--

"Hallituksen kokouksissa on tärkeää yhdessä keskustella siitä, mitä maailmassa on tapahtunut, mihin maailma on menossa ja mitä se tarkoittaa ja mitä kaikkea se muuttaa. Onko yrityksellä mahdollisuutta vaikuttaa vai vaikuttaako maailmanmuutos yritykseen.
Miten hallituksen pitäisi varautua ja voiko se ylipäätään varautua", avaa Sami keskustelua maailmanmuutoksesta ja jatkaa: "Markkinat muuttuvat aina joka tapauksessa teknologian myötä, mutta myös ansaintamallien tai ihmisten käyttäytymisen muutoksien myötä."

​​​​​​​Samin mukaan jatkuvan maailmanmuutoksen kannalta paras hallituksen jäsen on sellainen, joka uskaltaa haastaa, mutta ei ole henkilönä haastava.

"Hallituksessa on uskallettava tuoda asioita esille, on uskallettava olla eri mieltä ja on uskallettava kysyä myös niitä tyhmiä kysymyksiä, sillä sitä kautta hallitus näkee monia erilaisia asioita. Jos hallituksessa on liikaa samanlaisia ihmisiä, niin ei välttämättä synny yhteistä konsensusta tai saattaa jäädä erilaisia näkökantoja tuomatta tai jotkut yrityksen asiat jäävät huomaamatta", kertoo Sami hallituksen jäsenten ajattelutavoista.

Sami Etula ja Kati Rauhaniemi keskustelevat toisessa podcast-jaksossa siitä, mitä hallitukset voisivat tulevaisuuden varmistamisen osalta tehdä.

​​​​​​​"HHJ-koulutuksen suoritus on äärettömän hyvä osoituksen mittari, että hallituksen jäsen ymmärtää mitä hallitustyöskentely on ja saa siihen pätevyyden. Eli vähintään vastuut ovat selvillä ja ymmärtää mikä se hallituksen rooli on ja mitä pitää tehdä".

Sami päättää keskustelun hallituksen jäsenten ajattelutavan mahdollisuuksiin.

"Hallitusten jäsenten on tärkeää muistaa, että jokainen kriisi on mahdollisuus. Me mennään kriisistä toiseen, jos me halutaan se sillä lailla ajatella. Mutta me voimme myös ajatella toisinpäin, että me menemme mahdollisuudesta toiseen."

Hallituksen strategiatyö


Kolmannessa jaksossa syvennytään hallitustyöhön strategiatyön näkökulmasta. Asiantuntijana jaksossa toimii Yritystehtaan yritysvalmentaja, businessenkeli, pk-yrityssijoittaja ja liiketoiminta-arkkitehti Roope Pietilä. Roopelle liiketoiminnan suunnittelu ja strategiatyö ovat olleet jo vuosikymmeniä mielenkiinnon ja intohimon kohde. Roope toimii tällä hetkellä hallituksen jäsenenä kahdeksassa eri yrityksessä, joista jokaisessa hän on mukana myös osaomistajana. Lisäksi hän toimii useissa eri yrityksissä advisory boardin jäsenenä tai hallituksen neuvonantajana. Roope on käynyt HHJ-kurssin, HHJ-puheenjohtajakurssin ja suorittanut tutkinnon. Nykyään hän toimii HHJ-kouluttajana strategiatyöstä.

Vilja Laaksosen ja Roope Pietilän podcast jakso keskittyy hallituksen strategiatyöhön.

Podcastissa Roope avaa, mikä on hallituksen rooli strategiatyössä, millainen tyypillinen strategiaprosessi on, millaista osaamista onnistuneen strategian johtaminen vaatii hallitukselta ja mitkä ovat tärkeämpiä asioita, mihin hallituksen tulisi kiinnittää huomiota ja millä aikataululla.

”Pidän strategiaa todella tärkeänä osana liiketoiminnan kokonaisuutta. Hyvällä strategialla on suuri merkitys toiminnan selkeydessä ja johtamisessa”, Roope kertoo.

Roope muistuttaa, että hallituksen tulee johtaa strategiaprosessia.

"Se valvoo, varmistaa, laittaa käyntiin. Eli varmistaa, että yhtiöllä on strategia, se on ajantasainen ja sitä noudatetaan. Hallitus myös päättää siitä, milloin nykyinen strategia ei ole enää toimiva", sanoo Roope.

Roopea podcast-jaksossa haastattelee Aava & Bang Oy:n toimitusjohtaja, tietokirjailija sekä vuorovaikutukseen erikoistunut viestinnän tohtori Vilja Laaksonen. Vilja toimii aktiivisesti myös hallitustyössä sekä erilaisten kehityshankkeiden ohjausryhmissä. Hän toimii esimerkiksi Keski-Suomen kauppakamarin ja Kasvu Openin hallituksissa sekä Jyväskylän yliopistosäätiön hallintoneuvostossa. Vilja on suorittanut HHJ-kurssin.
​​​​​​​

Hallituksen puheenjohtajuus


Neljännessä jaksossa sukellamme hallituksen puheenjohtajuuden ytimeen ja pureudumme siihen, mitä se todella tarkoittaa. Puheenjohtajan roolia jaksossa on avaamassa
Keskisuomalainen Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Leena Hautsalo. Leenalla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus pörssiyhtiön hallitustyöskentelystä. Hän on johtanut mediakonserni Keskisuomalainen Oyj:n hallitusta vuodesta 2017 alkaen. Leena on suorittanut HHJ-kurssin ja tutkinnon ja ollut mukana monissa HHJ-alumniseminaareissa.

Hallituksen puheenjohtajuus -jaksossa käydään läpi mm. mitkä ovat hyvän puheenjohtajan taitoja, miten paljon puheenjohtajan työhön menee aikaa sekä mikä on haastavinta ja vaikeinta puheenjohtajan roolissa.

"Toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan yhteistyö on hyvin merkittävä asia yhtiön johtamisessa. Se luo perustaa koko yhtiön johtamiskulttuurille.
Selkeä roolijako on myös tärkeää, että hallituksen puheenjohtaja johtaa hallitusta ja puheenjohtaja johtaa yritystä", kertoo Leena.

Mutta mitkä ovat semmoisia ominaisuuksia, mitä kannattaisi itsessä kehittää, jos haluaa päästä hallituksen puheenjohtajan tehtävään?

”Puheenjohtajaksi haluavan kannattaa luottaa itseensä. Jos haluaa pyrkiä hallituksen puheenjohtajaksi, niin silloin pitää olla todella avoin uusille haasteille. Ja pitää pitää huolta omasta osaamisestaan. Kyllä siellä ne Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-kurssit pitää olla tehtynä. Ja mielellään se tutkintokin. Sitten pitää johtaa omalla esimerkillä. Ja lopuksi, kun nämä edellä mainitut asiat ovat kunnossa, niin sitten pitää olla luottamuksen arvoinen”, kertoo Leena.

Leena Hautsalo ja Raimo Saarinen keskustelevat hallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

Haastattelijana jaksossa toimii yrityskummi, hallitusammattilainen ja sijoittaja Raimo Saarinen. Hän on amerikkalaisten tietokonejättien kasvatti. Viimeisin työpaikka Raimolla on ollut Nokia Oyj, joka siihen aikaan oli maailman johtava teknologiayritys. Raimo sai olla ikkunapaikalla tekemässä töitä kansainvälisissä tehtävissä, ja hänen kotinsa olivat Pekingissä, Dallasissa ja Milanossa. Raimo on käynyt HHJ-kurssin ja HHJ-puheenjohtajakurssin.

--


Kaikki kamari-Podcast 2.0. jaksot hallitustyöstä ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja katsottavissa kauppakamarimme YouTube-kanavalla. Alla suorat linkit jokaiseen jaksoon.

--

Kamari-Podcast 2.0 Hallitustyöskentely-jaksot:

--

Jakso 1: Hallitustyöskentely kasvuyhtiössä

Suomen Digimarkkinointi Oy:n perustaja Jaakko Suojanen ja Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Kuuntele Spotifyssa


Katso YouTubessa


Jakso 2: Hallituksen jäsenen ajattelutapa ja tulevaisuuden ennakointi

Yritysten uudistaja, vaikuttavuussijoittaja ja vuoden 2023 kouluttaja Sami Etula ja Yritystehtaan yritysvalmentaja Kati Rauhaniemi.

Kuuntele Spotifyssa


Katso YouTubessa




Jakso 3: Hallituksen strategiatyö

Yritystehtaan yritysvalmentaja ja liiketoiminta-arkkitehti Roope Pietilä ja Aava & Bang Oy:n toimitusjohtaja Vilja Laaksonen.

Kuuntele Spotifyssa

Katso YouTubessa




Jakso 4: Hallituksen puheenjohtajuus

Keskisuomalainen Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Leena Hautsalo ja yrityskummi, hallitusammattilainen ja sijoittaja Raimo Saarinen.

​​​​​​​Kuuntele Spotifyssa


Katso YouTubessa





--

--


--