Keski-Suomeen tarvitaan Kasvun mindset – ”se on tahtoa, rohkeutta ja osaamista”

Kuvassa vasemmalla Kasvutahto-projektin projektipäällikkö Jaana Saarisilta. Oikealla kuvassa edestä
alkaen Vilma Mutka, Anu Laasanen, Tiina Järvelin ja Heikki Elomaa.

Keski-Suomen kauppakamarin Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunta on tarttunut tänä vuonna kunnianhimoiseen teemaan ”Kasvun mindset – uudistu ja kansainvälisty”. Valiokunnan missio on selkeä – edistää keskisuomalaisten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä, ja sen törkeä lupaus vielä kunnianhimoisempi: vuoteen 2030 mennessä Keski-Suomen yritysten liikevaihto kasvaa Suomen keskiarvoa nopeammin.

Valiokunnassa uskotaan vahvasti, että kasvun aikaansaaminen nykyisessä epävarmassa markkinatilanteessa vaatii uudenlaista ajattelua – kasvun mindsetiä. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että yrityksissä johdetaan kasvua tietoisesti, henkilöstöä osallistetaan kehittämiseen ja omaa toimintaa uskalletaan jatkuvasti uudistaa. Kasvun mindsetissä keskeistä on myös rohkeus kokeilla ja sietää epäonnistumisia.

– Kasvun mindset ei voi jäädä vain yrittäjän omaan päähän tai johtoryhmän tasolle. Se pitää tartuttaa koko organisaatioon osaamisen, asenteen ja oppimiskulttuurin tasolla, painottaa Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtaja Katja Asikainen.

Valiokunta korostaa, että keskisuomalaisilla pk-yrityksillä on valtava potentiaali kasvuun ja kansainvälistymiseen. Se ei kuitenkaan tapahdu vanhoja toimintamalleja suojelemalla, vaan synnyttämällä uutta: innovaatioita, tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat muuttuvan maailman tarpeisiin. Kestävä kasvu rakennetaan panostamalla jatkuvaan osaamisen kehittämiseen ja uudistumiskykyyn.

Valiokunta nostaa keskusteluun myös tuoreita näkökulmia Kasvuryhmän julkaisemasta Seitsemän kasvun teesiä -raportista. Raportti kutsuu tekemään kasvusta uutta kansalaistaitoa, ajattelemaan rohkeasti uudelleen Suomen talouden tulevaisuutta. Kasvuryhmän teesit antavat eväitä siihen, mistä kasvun mindset syttyy: uudistumiskyvystä, oppimisen johtamisesta ja ennakkoluulottomasta asenteesta.

– Keski-Suomessa haluamme rakentaa omaa kasvun polkuamme ja rohkaista ja haastaa yrityksiä kehittämään johtamisosaamistaan, satsaamaan henkilöstön kasvuun ja uskaltamaan tähdätä kansainvälisille markkinoille, sanoo Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan varapuheenjohtaja Vilma Mutka.

Keski-Suomen työllisyystilanne edellyttää molempia: uusia yrityksiä ja jo toimivien pk-yritysten kasvua. Kasvava, uudistuva yrityskenttä houkuttelee sijoittuvia yrityksiä ja rakentaa vahvempaa aluetaloutta. Tämä onnistuu vain, jos pystytään luomaan kasvumyönteinen ilmapiiri, jossa uskalletaan oppia, kokeilla ja kansainvälistyä. Tähän valiokunta haluaa erityisesti toiminnallaan vaikuttaa.

Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunta peräänkuuluttaa myös vertaisoppimisen ja onnistuneiden kasvutarinoiden jakamista. Hiljaisen tiedon siirtäminen kokeneilta kasvuyrittäjiltä uusille tekijöille voi sytyttää seuraavan menestystarinan. Konkreettisiksi keinoiksi ehdotetaan avoimempaa kasvukeskustelua ja vahvempaa yhteistyötä etenkin kansainvälisen kaupan saralla niin saman toimialan sisällä kuin yli toimialarajojen.

– Ei ole kyse vain kasvuyrityksistä, vaan pitkäikäisistä ja kestävästi menestyvistä yrityksistä. Samalla kansainvälinen liiketoiminta on yhä luontevampi kasvun suunta monille yrityksille, ja yhä useampi yritys syntyy kansainväliset asiakkaat mielessä heti alusta asti, Mutka jatkaa.

Kasvutahto-mentorointiohjelmasta tukea kasvutavoitteisiin

Valiokunta on pyörittänyt Kasvutahto-mentorointiohjelmaa, jonka avulla valiokunnan jäsenet haluavat rohkaista kasvuhaluisia yrityksiä tavoitteelliseen kasvuun sekä tukea tavoitteissa onnistumista. Käynnissä oleva mentorointiohjelma on jo valiokunnan kolmas.

Ohjelmassa on ollut mukana rohkeita, kehittymishaluisia ja avarakatseisia kasvu- ja kansainvälistymisprosessien avainhenkilöitä yrityksistä, joista löytyy tahto ja tiimi kasvun ja kansainvälistymisen tekemiseen. Lisäksi yrityksistä voi löytyä tunnistettu kasvumahdollisuus markkinassa, markkinoilla testattu tuote tai palvelu tai olemassa olevat resurssit toteuttaa kasvuprojekti. Vertaistukea on jaettu luottamuksellisissa mentorointitapaamisissa.

– Kasvutahto-ohjelman suurin hyöty on ollut se, että kiireiset yrittäjät ovat pysähtyneet hetkeksi tarkastelemaan omaa toimintaansa, tavoitteitaan, kasvusuunnitelmiaan ja jaksamistaan. Ohjelma on tarjonnut vertaistukea samanlaisten kysymysten kanssa painivien yrittäjien ja kasvujohtajien kesken. Monet ovat kokeneet virkistäväksi myös sen, että omaa tekemistä on saanut katsoa hieman uudesta kulmasta. Ohjelman lämmin, avoin ja ymmärtävä ilmapiiri on saanut paljon kiitosta. Emme ole lähteneet ajamaan tiukkaa agendaa tai liiketoimintalähtöisiä tavoitteita, vaan olemme keskittyneet ihmiseen yrittäjänä ja johtajana sekä siihen, miten kasvaa siinä roolissa, kuvailee valiokunnasta Kasvutahdon projektipäällikkö Jaana Saarisilta.

– Kasvutahto-ohjelman ryhmäsparraus on ollut aivan ihana kokemus. On voimaannuttavaa olla samanhenkisten ihmisten kanssa. Kukaan ei ole asettunut opettajan rooliin, vaan tietoa ja kokemuksia jaetaan aidosti ja tasavertaisesti. Ilmapiiri on ollut avoin ja luottamuksellinen, ja jokaisen ääni on tullut kuuluviin. Toimitusjohtajana voi olla aika yksin ajatustensa kanssa, ja siksi tuntuu erityisen merkitykselliseltä päästä puhumaan ääneen ja pohtimaan yhdessä. Tällaisessa ympäristössä oppii myös itsestään, ja vaikka vaikutukset eivät näy heti, jää reppuun paljon hyviä ajatuksia, kuvailee Suomen henkilöstöasiantuntijoiden toimitusjohtaja Anu Laasanen.