17.04.2025 08:37
Keski-Suomen Aikajana I/2025: Talous sukelsi alkuvuonna 2024, loppuvuosi pinnisteltiin nollakasvun tuntumassa
Talouden vaatimaton kehitys jatkui edelleen vuonna 2024. Keski-Suomen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto laski 1,5 % edellisvuoden heikoista lukemista. Talous ei kuitenkaan heikentynyt enää merkittävästi loppuvuonna, vaan pysytteli nollakasvun tuntumassa. Koko maassa yritysten liikevaihto laski 1,7 %. Inflaation hidastumisen, korkojen laskun ja kuluttajien ostovoiman paranemisen positiiviset vaikutukset talouteen osoittautuivat toivottua laimeammiksi.
Pitkään jatkunut kasvu pysähtyi teknologiateollisuudessa ja kaupan alalla
Erityisesti talouden ahdinko on heijastunut asuinrakentamiseen ja suhdanneherkille vientialoille. Rakentamisen alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto laski 4,8 % Keski-Suomessa edellisvuodesta. Teollisuuteen kirjattiin 3,3 % laskua. Kaupan alalla liikevaihdon pitkä yhtäjaksoinen kasvu pysähtyi. Yksityisten palvelualojen liikevaihto on kehittynyt hyvin vaikeassa taloustilanteessa, työttömyyden uhan voimistuessa ja kuluttajaluottamuksen ollessa heikkoa. Vuonna 2024 alan liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa 2,9 %. Palvelualoihin heijastuvat toisaalta sekä kotitalouksien kulutushalukkuus ja ostovoima että myös esimerkiksi rakentamisen alan vaikeudet.
Keski-Suomen viennin kehitys on ollut vaimeaa viime vuodet. Vuonna 2024 Keski-Suomen teollisuusyritysten vientiliikevaihto laski 5,5 %. Koko maassa laskua kertyi 1,6 %. Metsäteollisuuden vientiliikevaihto laski 4,5 %. Myös teknologiateollisuudessa kysyntä oli heikkoa ja alan pitkään jatkunut viennin kasvu taittui 6,9 % laskuun. Teknologiateollisuuden sektoreiden ja yritysten välillä on kuitenkin merkittäviä eroja – esimerkiksi puolustusteollisuudessa uudet tilaukset ja investoinnit luovat kasvua.
Maailman kauppapolitiikan viimeaikaiset tapahtumat uhkaavat talouden näkymiä ja pitkään odotettua kasvusysäystä. Pelkästään epävarmuuden lisääntyminen voi lisätä kuluttajien varovaisuutta, pitkittää yritysten investointipäätöksiä ja hillitä vientimarkkinoiden kasvua.
Työllisyys heikentyi laaja-alaisesti
Talouden hiipumisen myötä Keski-Suomen yritysten henkilöstömäärä kääntyi laskuun vuoden 2023 lopulla. Vuonna 2024 henkilöstömäärä laski Keski-Suomessa 1,2 % ja koko maassa 1,4 % edellisvuodesta.
Työllisyystilanne on heikentynyt laaja-alaisesti ja yritysten henkilöstömäärä laski kaikilla päätoimialoilla. Vaikeuksien kanssa kamppailevalla rakentamisen alalla henkilöstömäärä on ollut voimakkaassa laskussa jo kaksi vuotta. Yksityisen kulutuksen varovaisuus heijastui muun muassa paljon työllistäville kaupan ja palvelujen aloille niiden työllisyyttä heikentävästi. Poikkeuksellista on se, että myös esimerkiksi osaamisintensiivisissä liike-elämän palveluissa, joissa työskentelee paljon korkeasti koulutettuja, henkilöstömäärä on laskenut.
Pitkään jatkunut heikko suhdanne on näkynyt avoimien työpaikkojen jyrkkänä vähenemisenä. Talouden piristyessä työvoiman kysyntä alkaa kasvaa. Talouskasvu heijastuu työmarkkinoille kuitenkin viiveellä, joten käännettä saataneen vielä odotella.
Joutsan seutu erottui kasvullaan
Vain Joutsan seudulla yritysten liikevaihto kasvoi vahvasti 11,6 % vuonna 2024. Pienellä seudulla vuosittainen vaihtelu voi olla suurta, mutta silti kasvuluku yllättää. Muilla seuduilla yritysten liikevaihto laski edellisvuodesta. Saarijärven–Viitasaaren seudulla liikevaihto ylsi lähes edellisvuoden tasolle (-0,5 %) vahvistuen loppuvuotta kohden. Jyväskylän seudulla liikevaihto laski 1,4 % ja Äänekosken seudulla 1,6 %. Hieman ripeämpää lasku oli Jämsän seudulla 3,1 % ja Keuruun seudulla 4,3 %. Pilkahduksia paremmasta osoittivat kuitenkin Jämsässä rakentamisen alan orastava kasvu loppuvuonna sekä yksityisten palvelualojen vahva kasvu Keuruulla.
Yritysten henkilöstömäärä kasvoi Joutsassa, kun muille seuduille kirjattiin laskua. Selkeää käännettä parempaan ei vuoden kuluessa tapahtunut millään seudulla.
Lue aineisto kokonaisuudessaan: Keski-Suomen Aikajana 1/2025
Seuraava Keski-Suomen Aikajana julkaistaan lokakuussa 2025, jolloin tarkastellaan maakunnan elinkeinoelämän kehitystä vuoden 2025 ensimmäiseltä vuosipuoliskolta.
Keski-Suomen Aikajanan tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Jämsän kaupunki, Keulink Oy, Äänekosken kaupunki, Witas Oy, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy sekä Saarijärven kaupunki. Lähdeaineistona on Tilastokeskuksen Asiakaskohtainen suhdannepalvelu.
Lisätiedot:
Kirsi Mukkala
aluekehitysasiantuntija
040 595 0002
kirsi.mukkala[at]keskisuomi.fi