29.01.2024 10:23
Keski-Suomen yritysten suhdannenäkymissä paranemista
Keskisuomalaisten yritysten suhdannetilannearviot heikkenivät vuoden 2023 lopussa, selviää tuoreimmasta EK:n suhdannebarometrista. Tuotanto ja myynti ovat lievässä laskussa – lopputalven aikana sama kehitys jatkunee. Heikko kysyntä on yhä yleisempi kapeikkotekijä. Suhdannenäkymät ovat parantuneet viime lokakuusta, saldoluku -15.
Keski-Suomen yritysten suhdannetilannearviot olivat tammikuussa 2024 melko selvästi tavanomaista vaisumpia, saldoluku -35. Lokakuussa tehdyssä tiedustelussa vastaava saldoluku oli -28.
Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat melko varovaisia, saldoluku -15. Lokakuussa tehdyssä tiedustelussa vastaava saldoluku oli -42.
Suhdanteiden nopeaa paranemista ennakoi tammikuussa 7 prosenttia vastaajista ja 21 prosenttia yrityksistä arvioi suhdanteiden olevan laskusuunnassa. Keski-Suomen suhdannearviot ovat lähellä koko maan keskiarvoa.
”Vaikka talouden näkymät ovat edelleen vaisut, ovat tunnelmat parantuneet viime lokakuusta. Maakunnittain tarkasteltuna keskisuomalaisten yritysten näkymät ovat vähemmän kielteiset kuin monen muun maakunnan yrityksillä”, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.
Tuotannon ja myynnin arvioidaan supistuneen hivenen loka-joulukuussa. Tuotannon arvioidaan vähenevän kausivaihtelu huomioon ottaen aavistuksen verran lähikuukausina. Henkilöstön määrä väheni hieman vuoden 2023 lopulla. Henkilökunnan ennakoidaan supistuvan hienoisesti myös lähikuukausien kuluessa.
Heikko kysyntä oli tammikuussa 2024 yleisin kasvun este 63 prosentin osuudella. Ammattityövoiman puutetta ilmoittaneiden osuus laski 17 prosenttiin vastaajista. Kannattavuuden arvioidaan heikentyneen hieman vuodentakaiseen verrattuna.
VRP Keski-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Ville Marjakoski kertoo rakennusalan tunnelmien olevan edelleen odottavat. Rakennusalan suhdanne on heikentynyt vuoden 2022 syksystä lähtien. Kysyntätilannetta kuvastaa se, kun viime vuonna VRP:llä valmistui neljä kohdetta, on yrityksellä rakenteilla nyt yksi kohde ja työvahvuus on 40 prosenttia vuodentakaisesta.
Marjakosken mukaan Jyväskylässä vuoden 2023 aikana valmistuneet sekä tehdyt asuntoaloitukset tulevat pitämään myymättömien asuntojen määrän kohtuullisena.
”Viime vuoden lopulla uutisoitiin jo piristymistä käytettyjen asuntojen kaupassa, mutta uudiskaupassa ei siitä merkkejä vielä ole. Vuoden 2023 kauppamäärät puolittuivat 2022 vastaavista. Kun kysyntä palautuu kohti normaalitilannetta, valmis myymätön kanta sulaa nopeasti ja mahdollistaa uusien hankkeiden käynnistämisen piankin”, sanoo Marjakoski.
Marjakosken mukaan korkojen nousun ohella epätietoisuutta rakennusalalla lisäsi viime kesänä julkaistu Suomen hallitusohjelman linjaus lopettaa asumisoikeuskohteiden lainoitus vuoden 2023 loppuun.
”Rakennusala odottaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) tarkempia tietoja, minkä verran sekä minkä tyyppisiin hankemuotoihin rahoitusta kohdennetaan”, sanoo Marjakoski.
VRP Keski-Suomella on rakenteilla asuinkerrostalo Jyväskylän Kangasrinteelle. Kerrostalokohteeseen valmistuu 36 laadukasta asumisoikeusasuntoa monenlaisiin asumisen tarpeisiin yksiöistä neliöihin. Lisäksi myytävänä on vuoden lopulla valmistuneesta Jyväskylän Väinölänrannasta muutamia huoneistoja.
Suomen Vesileikkaus Oy:n toimitusjohtaja Erno Sivonen kertoo, että teollisuudessa kysyntätilanne on elpymään päin. Kovin lasku tapahtui kesän jälkeen ja loppuvuotta kohden tilauskannat olivat laskussa. Lähitulevaisuuden näkymät ovat kahtiajakoiset.
”Vuoden alusta on tapahtunut pientä elpymistä, mutta kysyntätilanne on edelleen normaalia matalammalla tasolla. Lähitulevaisuuden näkymät ovat epäselvät: asiakkailta tulee sekä positiivista että negatiivista signaalia. Alallamme vaikuttaa paljon terästen hintakehitys, mikä on ollut sahaavaa. Materiaalin hinnat vahvistuivat alkuvuoteen, minkä pitäisi kertoa kasvaneesta kysynnästä. Ennusteet näyttävät, että kesään mennessä materiaalien hinnat saattavat laskea mikä taas kertoo kysynnän heikentymisestä”, Sivonen kuvailee.
Suomen Vesileikkaus Oy on levy- ja putkiaihioiden leikkaamiseen ja aihioiden jatkojalostamiseen keskittynyt yritys, jonka asiakkaina ovat kaikki teollisuuden alat, joilla tarvitaan komponentteja teräksestä tai muista metalleista. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Keuruulla, Haapamäellä ja Joutsassa. Sen liikevaihto on 40 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 100 henkilöä. Yritys on osa SVL Groupia, johon kuuluvat lisäksi tytäryhtiöt Avemet Oy ja Oy Prolaser Ltd. Konsernin liikevaihto on 60 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 150 henkilöä.
Sivosella on ensimmäinen vuosi takana yrittäjyysuraa: Sivonen osti yhtiön sen edellisiltä omistajilta 28.2.2023 yhdessä yhtiökumppaneiden, myyntijohtaja Jose Salmijärven, tuotantojohtaja Arttu Antilan ja uusasiakkuusjohtaja Atte Antilan kanssa.
Toivolan vanhan pihan ja Art Catering Oy:n toimitusjohtaja Arto Hakanen kuvailee palvelualan tilannetta myönteiseksi. Hakasen mukaan inflaatio ja kuluttajien heikentynyt ostovoima näkyy lähimatkailun suosiona.
”Toivolan vanhalle pihalle joulusesonki oli onnistunut. Käsityöläismuseot rikkoivat jopa kävijäennätyksen. Tammikuussa on ollut rauhallisempaa, kuten ravintola-alalla yleensäkin”, kertoo Hakanen.
Toivolan vanhalla pihalla on aloittanut kaksi uutta toimijaa, lifestyle-tyylinen muotia ja sisustusta tarjoava BYPIAS sekä Madame Rustique, joka tarjoaa maalaisromanttista ja rustiikkista sisutusta. Uutuutena Jyväskylän Vanhassa pappilassa, teehuoneen ja kahvio- sekä tilausravintolapalveluiden lisäksi tarjoillaan lounasta tiistaista 30.1. alkaen. Lisäksi Hakanen hakee Vanhan pappilan yläkertaan liiketoimintakumppania. Tarjolla on noin 300 neliötä ja kymmenen eri huonetta kulttuurihistoriallisesti kiinnostavassa miljöössä.
”Vanha pappila on matkailullisesti vetovoimainen paikka, jonne halutaan uutta liiketoimintaa. Yhteistyöehdotuksia otetaan mielellään vastaan”, Hakanen vinkkaa.
Hakasella on hyviä uutisia myös kulttuurin ystäville: Juhannuksen jälkeen Toivolan vanhalla pihalla aloittaa kesäteatteri.
”Olemme aina halunneet tukea kulttuuria ja taidetta. Kesäteatteri sekä muut kulttuuritapahtumat Toivolassa ja Pappilassa tuovat työtä kulttuuritoimijalle”, Hakanen kertoo.
Seuraava isompi investointi on Vanhan pappilan takapihalle tulevan hotellihankkeen eteenpäin vieminen.
”Odotamme kovasti, että saamme rakennusluvan alkuvuoden aikana ja pääsemme aloittamaan rakentamisen”, Hakanen kertoo.
Kaiken kaikkiaan Hakanen katsoo positiivisesti tulevaisuuteen.
”Kun maailmantilanne on mitä on, silloin pitää investoida. Kun talous taas vetää, olemme valmiina”, sanoo Hakanen.
Toivolan vanhan pihan kokonaisuus työllistää parhaimmillaan 50–60 henkilöä, ja kulttuuritapahtumat antavat mahdollisuuksia sadoille erilaisille kulttuurin tekijöille. Toivolan vanhalla pihalla toimivat Kahvila Valkoinen Puu, Keski-Suomen museon Käsityöläismuseo, Museokauppa Sparvin, Toivolan Pihakioski, Ravintola Paja, BYPIAS, Jyväskylän Vanha Pappila, Art Catering, Madame Rustique, Lankakauppa Titityy, Time Hostel & Apartments Finland sekä Toivolan Vanhan Pihan Kulttuuri Ry.