Keskisuomalaisten yritysten asioita edistettiin kansanedustajaehdokastilaisuudessa
Keskiviikkona 4.3. Keski-Suomen kauppakamarin ja Keski-Suomen Yrittäjien järjestämässä Elinkeino- ja elinvoimafoorumissa keskusteltiin kiivasti Kauppakamareiden ja Suomen Yrittäjien vaaliteeseistä. Aiheina olivat Kasvu Open, Metsä Fibren biotuotetehtaan investointi ja VT4-hankkeet sekä #työn_tekijä-paneeli, jossa yrittäjät ja kansanedustajaehdokkaat keskustelivat sääntelystä, verotuksesta ja yksinyrittäjien aseman parantamisesta
Keskisuomalaisia yrityksiä ja kansanedustajaehdokkaita kokoontui Rantasipi Laajavuoren auditorioon keskiviikkona 4.3.2015 keskustelemaan Keski-Suomen kauppakamarin vaikuttamissuunnitelman teemoista ja Keski-Suomen Yrittäjien vaaliteeseistä. Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen ja Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Tuuli Kirsikka Pirttiaho avasivat tilaisuuden.
-Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvun sparrauskilpailu, jossa yritykset pääsevät maksutta asiantuntijoiden sparraukseen. Kasvu kuuluu kaikille. Tänä vuonna törmäytämme 900 myllärin osaamispääoman 455 yritykselle. Yhteensä se ei tee kuin sen 20 000 vuotta osaamista yritystä kohden, avaa Uljas Valkeinen kasvuteemalla.
Vuoden 2012 Kasvu Open -voittajan Stafixin toimitusjohtaja Jose Ayala kertoi yrityksen innostavan kasvutarinan. Stafix valmistaa ilman liimaa, staattisella sähköllä toimivaa ”tarraa”, jota voi laittaa kaikenlaisille pinnoille. Se ei jätä jälkiä, ja sitä voi liikutella paikasta toiseen. Sitä käytetään esimerkiksi mainosmateriaalina. Lähes nollasta sataan muutamassa vuodessa kasvaneelle Stafixille on ihmetelty muun muassa sitä, miten heillä on maailmalla tunnettuja brändejä asiakkaina.
-Kun ihmiset ihmettelivät, miten ihmeessä meillä on Nestle asiakkaana, kysyin asiaa Ranskan myyjältämme. Myyjä katsoi minua hölmistyneenä ja vastasi: ”Minä soitin sinne!”. Tällaista rohkeutta ja uskallusta sekä uskoa omaan tuotteeseen tarvitaan. Ihmisten kanssahan sitä ollaan tekemisissä. Oma pelko, mielikuvat ja varovaisuus ovat esteenä kasvulle”, kertoi Jose Ayala.
Keski-Suomen kauppakamari lobbaa Metsä Fibren Äänekosken biotuotehtaan investointipäätöksen puolesta. Keski-Suomen kauppakamari vastaa biotuotetehtaan ympärille rakennettavasta verkostosta. Kumppaneita sivuvirtojen hyödyntämiseksi haetaan Kasvu Open –metodeilla Biotalous Kasvupoluilla.
Äänekosken tehtaan tehtaanjohtaja Camilla Wikström kertoi tilaisuudessa Biotuotetehtaan tämänhetkisen tilanteen.
-Ympäristö biotuotetehtaalle myönnettiin tammikuussa. Lupaa haettiin samoin ehdoin kuin aikaisemminkin, vaikka tuotanto kasvaa 2,5-kertaiseksi. Sen vuoksi tarvitaan uusia innovaatioita, ja haemmekin kumppaneita sivuvirtojen hyödyntämiseksi. Biotuotetehtaan vaikutukset vesistöön, ilmanlaatuun ja vesistöön pysyvät samana, vaikka tuotanto kasvaa, sanoi Camilla Wikström.
Kansanedustajaehdokkaat olivat aktiivisesti mukana keskustelussa. Wikströmiltä kysyttiin muun muassa sitä, kuinka työntekijöiden riittävä määrä turvataan biotuotetehtaan toimimiseksi, ja että onko sellukankaan tuotannolla tulevaisuutta.
-Suurin haaste on, saadaanko opiskelijoita tarpeeksi opiskelemaan ja kuinka heidät saamaan pysymään. Eri toimijoita tarvitaan paljon. Näen, että sellukankaan tuotannolla on tulevaisuutta. Meillä on käynnissä kehityshanke, miten sellusta voidaan tehdä lankakuitua, joten on mahdollista, että puuvillakuitu voidaan korvata, kertoi Wikström.
Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Jukka Lehtinen valotti nelostiehankkeiden etenemistä. Hankkeet etenevät suunnitelmien mukaan. Nelostielle Äänekosken kohdalle hallitus on jo luvannut rahoitusta. Kuitenkin nelostietä pitäisi korjata myös Kirri-Tikkakosken väliltä ja Vaajakosken kohdalta sujuvan liikenteen takaamiseksi, mitä vaaditaan myös biotuotetehtaan investoinnista johtuvan liikenteen lisääntymisen vuoksi. Kansanedustajaehdokaspenkissä ELY-keskuksen tieasioiden johtajalta Jukka Lehtiseltä tiedusteltiin, miten teiden puutteita mitataan.
-Puutteet mitataan teiden turvallisuuteen, liikenteen sujuvuuteen ja logistisen ketjun toimivuuteen peilaten. On monta kriteeriä, joiden mukaan nelostiessä on huomattavia puutteita, puoltaa Lehtinen.
Järjestöjen puheenjohtajat avasivat Keski-Suomen Yrittäjien #Työn_tekijä -paneelin. Paneelissa äänessä olivat Jari-Pekka -huoltoasemaketjuyrittäjä Jari-Pekka Koponen ja TietoAkselin toimitusjohtaja Mikko Akselin. Kansanedustajaehdokkaat pääsivät myös vuorollaan ääneen Suomen Yrittäjien vaaliteesien tiimoilta Tuuli Kirsikka Pirttiahon juontamassa paneelissa.
Mikko Akselin tiivisti osuvasti Suomen taloudellisen tilanteen.
-Suurin ongelma Oy Suomi Ab:ssa on se, että myyntikate oli viime vuonna 1,7 miljardia euroa pakkasella. Yksinkertaisesti meidän tuotteilla ei kilpailukyky riitä markkinoille, sillä tuotteet ovat liian kalliita, sanoi Mikko Akselin.
Jari-Pekka Koposella oli sanottavaa kansanedustajaehdokkaille Suomen palkkausjärjestelmästä.
-Suomalainen palkkajärjestelmä ei sovi yrityksille. Kun kerran nostat palkkaa, ei sitä voi enää laskea. Sen takia yrityksillä on vaikeaa, kun ei voida joustaa. Myös turhasta sääntelystä on luovuttava. Kun yksi uusi laki tulee, on kahdesta vanhasta laista luovuttava! Sanoi Koponen.
Verotuksesta oli yrittäjillä myös sanottavaa.
-Suomi on noussut veroprosentiltaan kalleimmaksi valtioksi. Julkinen sektori on syy siihen, miksi veroaste on niin korkea. Siihen on puututtava isolla kädellä: verotusta on alennettava ja verotuksen ajankohtaa muutettava. Veropolitiikassa on ajateltava niin, että maksupäivän siirto verotuksessa on investointi tulevaisuuteen, sanoi Akselin.
-Jos yrittäjyys on auto ja valtio on moottori, tarvitaan moottoriin lisävoimaa, jotta ajoneuvo pääsee nopeammin eteenpäin. Lyhennetyllä veronmaksulla ja maksupäivän siirtämisellä on kyse kannustuksesta. Se kyllä tiedetään, miten moottoriin saadaan lisävirtaa, mutta päätöksenteko on äärimmäisen hidasta, sanoi Koponen.
Elinkeino- ja elinvoimafoorumi oli Keski-Suomen kauppakamarin ja Keski-Suomen Yrittäjien järjestämä tilaisuus kansanedustajaehdokkaille.
Esitykset on katsottavissa jälkikäteen SlideSharessa: Stafix, Biotuotetehdas, VT4