TekijäKS-viikko innosti nuoria teollisuuden urapoluille

-

-

Marraskuun ensimmäisellä viikolla 4.-8.11.2024 Keski-Suomessa vietettiin TekijäKS-viikkoa. ​​​​​​​Tämä tapahtuma sai alkunsa kaksi vuotta sitten Keski-Suomen kauppakamarin Teollisuusvaliokunnasta, kun alueen valmistus- ja tuotantoalan yritykset päättivät kertoa nuorille, millaisia uramahdollisuuksia teollisuusyritykset tarjoavat, millaista työ käytännössä on ja mitä teollisuuden yrityksiä Keski-Suomesta löytyy.

Teollisuusala kattaa laajan kirjon yrityksiä, sillä Suomessa on useita merkittäviä teollisuudenaloja. Tärkeimpiä ovat muun muassa metalliteollisuus, kemianteollisuus, metsäteollisuus, elintarviketeollisuus, tekstiili- ja vaatetusteollisuus, rakentaminen ja kuljetusvälineteollisuus. Nämä alat muodostavat merkittävän osan Suomen taloudesta ja työllistävät suuren määrän ihmisiä eri puolilla maata.

TekijäKS-teemaviikolla 4.-8.11. Keski-Suomen teollisuusyritykset ympäri Keski-Suomea esittelivät monipuolisia uramahdollisuuksiaan järjestämällä erilaisia aktiviteetteja yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Tänä vuonna mukana oli 12 teollisuusyritystä ja 14 oppilaitosta.


Tuotantovierailua Tikkakoskella

Erikoistyökaluja metalliteollisuudelle valmistava, jo 51 vuotta vanha JR-Tools Oy järjesti Tikkakosken yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaisille avoimien ovien päivän. Oppilaat pääsivät ryhmissä tuotantokierrokselle, ja samalla yritys esitteli heille henkilöstönsä koulutus- ja urapolkuja.

Tikkakosken yhtenäiskoulun opettaja Esko oli erittäin tyytyväinen vierailuun: "Oppilaat pääsivät ensimmäistä kertaa käymään metallialan yrityksessä. Heidän mielikuvansa metalliteollisuudesta voivat olla hyvin erilaisia kuin nykypäivän todellisuus on."

Tietokoneen käyttö, tekoäly ja kielitaito ovat teollisuusalalla olennaisia taitoja.

"Teknologiateollisuudessa kielitaito on todella tärkeää. Englantia tarvitaan paljon, sillä yritykset ovat kansainvälisiä ja monet asiakkaat sekä toimittajat ovat maailmalla", kertoi JR-Tools Oy:n myyntikoordinaattori Essi Kaistinen.

JR-Tools Oy:n toimitusjohtaja Pasi Rönn, työkalusuunnittelija Eero Nieminen, myyntikoordinaattori Essi Kaistinen ja tuotantoinsinööri Kai Luotojoki esittelivät oppilaille yrityksen toimintaa. Eero muistutti oppilaita: "Aktiivinen ote siihen, mitä haluaa, auttaa paljon löytämään itselleen mielenkiintoisen tehtävän."

"Vierailun aikana puhuimme opiskelun merkityksestä ja siitä, että työelämä on jatkuvaa oppimista. Joskus työelämä voi yllättää: Pettymys yhteisvalinnan tuloksiin voi lopulta johtaa mielenkiintoiselle alalle ja joskus ala voi vaihtua myös aikuisena. Taidot, joita nuorena ei osannut kuvitella tarvitsevansa, voivat myöhemmin osoittautua hyödyllisiksi – kuten esimerkiksi ruotsin kieli. Kielitaito ja hyvät viestintätaidot ovat teollisuudessakin erittäin tärkeitä. Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin oikeanlainen asenne, jolla pääsee pitkälle," jatkaa JR-Tools Oy:n myyntikoordinaattori Essi Kaistinen ja kiittää oppilaita ja opettajia vierailusta.

TekijäKS-kiertue Jyväskylässä

-

"TekijäKS-viikko on ollut todella antoisa ja mielenkiintoinen. Kun tällainen viikko on määritelty, se kannustaa suunnittelemaan ja järjestämään aikaa oppilaitosyhteistyölle, mikä on erittäin tärkeää," kertoi Orkla Suomen tuotannon työnjohtaja Kirsi Parviainen.

Vaajakoskella sijaitseva Orkla Suomi, eli kaikille Pandan nimellä tunnettu makeistehdas, osallistui aktiivisesti TekijäKS-viikkoon.
​​​​​​​
Tuotannon työnjohtaja Kirsi Parviainen kiersi Jyväskylän eri kouluilla kertomassa, millaista osaamista elintarvikealalla työskennellessä vaaditaan ja millaista työ Pandan tehtaalla on.

Kirsin TekijäKS-kiertueen aikataulu:

  • Ammattiopisto Gradia,
    TUVA-koulutus 4.11.
  • Vaajakosken yhtenäiskoulu 5.11.
  • Kuokkalan yhtenäiskoulu 7.11.
  • Kilpisen yhtenäiskoulu 8.11.
  • Vihtavuoren koulu 25.11.
  • Yritysvierailu Panda 22.11.
    ​​​​​​​(leipuri-kondiittori)
  • Yritysvierailu Panda 29.11. (elintarvike)

Kirsi keskusteli oppilaiden kanssa siitä, miten heidän mielikuvansa elintarviketeollisuudesta vastaavat nykypäivän todellisuutta. Hän selvensi, mikä pitää paikkansa ja mikä on muuttunut. Esimerkiksi moni ajattelee, että työ teollisuusalalla on yksitoikkoista eikä vaadi ajattelua. Todellisuudessa teollisuudessa työskentelevän täytyy olla tarkkaavainen ja osata monia eri asioita. Työnkierron ansiosta pääsee tekemään monenlaisia tehtäviä. Palkkataso yllättää usein positiivisesti koulutustasoon nähden.

Työelämän taitojen opetusta Äänekoskella

-

Koulumäen yhtenäiskoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Niko Rossi kertoo, että yritysvierailut tuovat mukavaa vaihtelua oppilaiden arkeen. Vierailujen aikana oppilaat kuulevat erilaisten yrittäjien urapoluista ja oppivat yrittäjyyden perusasioita.

Koulumäen yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset Äänekoskelta vierailivat TekijäKS-viikolla Valtralla.

"Pidän valinnaisaineena yrittäjyyskurssia, jossa opetetaan yrittäjyyttä erilaisin menetelmin ja tutustutaan yrityksiin. Tavoitteena on opettaa oppilaille työelämätaitoja sekä antaa heille valmiudet perustaa oma yritys. Tärkein asia on kuitenkin oman sisäisen yrittäjyyden vahvistaminen," kertoo Koulumäen yhtenäiskoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Niko Rossi ja jatkaa: "Valtralla pääsimme tutustumaan ison yrityksen toimintaan. Oppilaat pääsivät vertailemaan, mitä vaatimuksia eri alojen ja eri kokoisilla yrityksillä on liiketoiminnan pyörittämisessä."

-

Leipomoalan SM-kultamitalisti esitteli tuotekehittäjän työtä Korpilahdella

Elonen Oy:n henkilöstöpäällikkö Hanna Kivimäki ja tuotekehittäjä, tuore leipomoalan SM-kultamitalisti Katri Mäkinen vierailivat Korpilahden yhtenäiskoulussa kertomassa kaikille 9.-luokkalaisille Elosesta, elintarvikealasta ja erityisesti tuotekehittäjän työstä.

Hanna ja Katri avasivat nuorille, millainen on Elosen tuotteen elinkaari ideasta kaupan hyllylle, mikä on parasta heidän työssään ja millaisia haasteita siihen liittyy.

He järjestivät oppilaille myös pienen tuotekehitystehtävän, jossa oppilaat saivat ideoida uusia makuja ja tuotteita. Lopuksi kaikki pääsivät myös maistelemaan tuoreita Elosen munkkeja.

Elonen Oy:n henkilöstöpäällikkö Hanna Kivimäki ja tuotekehittäjä Katri Mäkinen rohkaisivat oppilaita hakemaan kesätöihin ja kiireapulaisiksi Eloselle. Usein kesätyöntekijät saavat mahdollisuuden jatkaa työskentelyä yrityksessä useita vuosia.

-

Tietovisaa Teknologiateollisuudesta Kuokkalan koululla

-

Suomen johtava metallikomponenttien sopimusvalmistaja Componentan tuotantopäällikkö Jani Maine, työnjohtaja Aleksi Hytönen ja HR generalisti Outi Lehtonen vierailivat TekijäKS-viikolla Kuokkalan koululla. He esittelivät oppilaille ja opinto-ohjaajille teknologiateollisuuden sekä Componentan tarjoamia uramahdollisuuksia ja työtehtäviä. Paikalla oli huikeat 50 oppilasta. Nuoret innoistuivat kovasti, kun esityksen lopun tietovisan voittajat palkittiin leffalahjakorteilla.

Opiskelijat tekemässä yritykselle some-viestintää

Ka-Mu Oy Karstulasta jakoi TekijäKS-viikon oppilaitosyhteistyöt useille viikoille tänä syksynä.

"Meillä on meneillään projekti Jamkin Tiimiakatemian kanssa, jossa oppilaiden osuuskunta osallistuu verkkokauppamme brändityöhön. Annoimme syyskuun alussa toimeksiannon ja oppilasryhmä ideoi toimenpiteitä ja tapoja tuoda Ka-Mun verkkokauppabrändi esille Rovaniemellä pidettävillä Kelekkamessuilla sekä laajemmin tulevan kelkkailukauden aikana. Ideoinnin tuloksena kaksi opiskelijaa lähtee mukaamme Rovaniemelle messuille tekemään some-viestintää."

"Olemme myös sopineet POKEn kanssa osallistumisesta Teknologiatiistain tapahtumaan, jossa esittelemme alaamme ja yritystämme POKEn opiskelijoille sekä vierailulle tuleville 9.-luokkalaisille," kertoo Ka-Mun toimitusjohtaja Juha Järvi.

-

Säynätsalossa tutustuttiin pelastusajoneuvojen valmistukseen


Keljonkankaan yhtenäiskoulun 9.-luokkalaisia ja heidän opinto-ohjaajansa vierailivat pelastusajoneuvoja valmistavassa Saurus Oy:ssä Jyväskylän Säynätsalossa. He pääsivät tutustumaan yritykseen ja katsomaan, kuinka pelastusajoneuvoja suunnitellaan, valmistetaan ja varustellaan tilaustyönä vaatimusten mukaisesti alustan päälle.

”Opinto-ohjaaja kovasti toivoi, että jatkossakin järjestäisimme oppilaille tällaisia vierailuja. Paikan päällä tehtaalla eri työtehtävien ja tuotannon näkeminen on oppilaille todella valaisevaa ja mielenkiintoista”, kertoo Sauruksen tuotantopäällikkö Ville Nykänen.



Viitasaarella nähtiin millaista on sarjatyö

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston 30 opiskelijaa pääsi tutustumaan Viitasaarella ohutlevytuotteita, lankatuotteita ja pintakäsittelyä sarjatyönä tekevään Maarla Oy:n ja Sopvalm Oy:n.

”Kierrätimme oppilaita molempien yritysten tuotannossa ja annoimme heille tehtäväksi työsuojeluun liittyvän tehtävän. Oli oikein hyvä päivä”, kertoo henkilöstöjohtaja Anne Puukilainen Maarla Group Oy:sta.


Uratarinoita yrittäjyydestä

Finn-Savotta Oy vieraili uratarinoita kertomassa Vaajakosken yhtenäiskoululla ja on menossa vuoden alussa Keuruun yhteiskoulun yläkoululle sekä Laukaaseen Sydän-Laukaan koululle.

"Totesimme talon opokollegoiden kanssa, että näin kerrottua tarinaa yrittäjyydestä ja moninaisista urapoluista olisi nuortenkin korviin hyvä saada", kertoi Laukaan opinto-ohjaaja Saara Vierimaa Finn-Savotan hallituksen puheenjohtaja Uljas Valkeiselle.

​​​​​​​

Kotimainen vaateyritys Ommellinen vieraili Nisulanmäen koululla kertomassa kuinka yritys valmistaa naisten ja miesten vaatteita Kinkomaalla ja millaisia erilaisia tehtäviä yrityksestä löytyy. Yrittäjä Liisa Häkliä oli kuuntelemassa kaikkiaan huikeat 160 ysiluokkalaista.


TekijäKS-viikosta hyöty myös oppilaitosten edustajille

Kauppakamarimme Teollisuusvaliokunta pitää todella tärkeänä erilaisten alojen ja yritysten esittelyä nuorille sekä opinto-ohjaajille, sillä yhteishaku lähestyy ja oikeanlaista tietoisuutta eri aloista tarvitaan. Yritykset voivat oppilaita tavatessaan myös kertoa yleisistä työelämässä tarvittavista taidoista, alakohtaisista osaamistarpeista ja työolosuhteista eri aloilla.

Säännölliset tapaamiset opinto-ohjaajien ja opettajien kanssa ovat myös tärkeitä. TekijäKS-viikon aikana monet koulujen edustajat pääsevät oppilaiden mukana tutustumaan paikallisiin yrityksiin. Lisäksi Teollisuusvaliokunta järjesti erillisen "Teollisuusalat tutuksi" -tilaisuuden opinto-ohjaajille.

"Olen kiitollinen, kun sain lisätä ymmärrystäni siitä, miten yrittäjä katselee maailmaa ja kokee työnsä. Tietoni lisääntyi myös eteenpäin välitettäväksi," kertoi eräs opinto-ohjaaja.

Opinto-ohjaajien tapaamisen hyödyllisyys näkyi myös palautteessa, jossa osallistumisen hyödyllisyys arvioitiin arvosanalla 4,9 / 5.


--

TekijäKS-viikossa syksyllä 2024 mukana olleet yritykset:​​​​​​​​​​​​​​

Klikkaamalla yrityksen nimeä pääset yrityksen sivulle.

--

TekijäKS-viikossa syksyllä 2024 mukana olleet oppilaitokset

  • Ammattiopisto Gradia

  • Ammattiopisto Gradia, TUVA- koulutus

  • Jamk, Tiimiakatemia

  • Keljonkankaan yhtenäiskoulu

  • Keuruun yhteiskoulun yläkoulu

  • Kilpisen yhtenäiskoulu

  • Korpilahden yhtenäiskoulu


  • Koulunmäen yhtenäiskoulu

  • Kuokkalan yhtenäiskoulu

  • Nisulanmäen koulu

  • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, POKE

  • Sydän-Laukaan koulu

  • Tikkakosken yhtenäiskoulun

  • Vaajakosken yhtenäiskoulu

  • Vihtavuoren koulu



Haluaisiko yrityksenne olla mukana TekijäKS-viikossa syksyllä 2025? Ota yhteyttä:

Merja Honkanen
Teollisuusvaliokunnan kauppakamarin edustaja
puh. 050 439 3005
merja.honkanen@kskauppakamari.fi