21.11.2024 09:02
Uusia mahdollisuuksia kansainvälisistä osaajista
Kansainväliset työntekijät ovat tuoneet yrityksiin paljon enemmän kuin vain työvoimaa – heidän myötään on avautunut uusia markkinoita, kehittynyt monikulttuurinen työympäristö ja jopa henkilöstön kielitaito on vahvistunut. Monet suomalaiset yritykset, kuten Suomen Korttipiste, Tikka Spikes ja Landis+Gyr, ovat nähneet konkreettisia hyötyjä ja rohkaisevat muita hyödyntämään kansainvälistä osaamista. Monet maksuttomat palvelut tarjoavat apua kansainvälisten osaajien rekrytointiin ja kielitaitoon, kuten Work in Finland ja Kohtautus-hanke.
Suomen Korttipiste löysi motivoituneita työntekijöitä ukrainalaisista
Suomen Korttipisteellä sysäys ukrainalaisten työllistämiseen tuli TE-toimiston järjestämän tapahtuman kautta. Aluksi monikielisyys tuntui haastavalta, mutta kun ensimmäinen askel uskallettiin ottaa ja työllistää ukrainalaisia, osoittautuivat he ahkeriksi ja motivoituneiksi työntekijöiksi. Nyt yrityksessä työskentelee seitsemän ukrainalaista. Toimitusjohtaja Kalevi Koistinen suosittelee kokemuksensa perusteella kansainvälisten osaajien rekrytoimista.
”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä meillä työskenteleviin ukrainalaisiin. Suosittelen ja haluan rohkaista muitakin työllistämään ukrainalaisia. Kieli ei ole ollut ongelma, vaan kaikki lähtee motivaatiosta. He ovat ahkeria ja motivoituneita työntekijöitä”, sanoo Koistinen.
Aluksi Suomen Korttipiste auttoi ukrainalaisia työntekijöitään esimerkiksi tilien avaamisessa. Kielimuurin taklaamiseksi hyödynnettiin Google Lensiä ja -kääntäjää. Yrityksessä on selvitetty työtyytyväisyyskyselyn avulla, mitä kaikkea tarvitaan kaksikielisenä.
Varastolla on töissä ukrainalaisia ekonomeja ja juristeja. Koistinen toivookin, että jatkossa heidän osaamistaan voitaisiin hyödyntää paremmin, esimerkiksi verkkokaupassa.
Ukrainalainen Anna Kanarska on ollut hyvin tyytyväinen työskentelyynsä Suomen Korttipisteellä. Hän työskenteli sitä ennen kotimaassaan 12 vuotta pankissa.
”Halusin kovasti tehdä töitä Suomessa ja nyt olen ollut Suomen korttipisteellä kaksi vuotta. Kokemukseni on ollut hyvä. Suomi on auttanut meitä todella”, sanoo Anna.
Ensimmäinen työpäivä jännitti kovasti, mutta kollegat auttoivat ja tukivat. Nyt Anna haluaakin rohkaista muitakin työnantajia työllistämään ukrainalaisia.
”Älä pelkää ukrainalaisten tai muiden kansainvälisten osaajien palkkaamista. Google-kääntäjä auttaa”, Anna rohkaisee.
Parempaa palvelua kansainvälisen tiimin avulla
Jyväskylässä sijaitsee maailman johtava nastavalmistaja Tikka Spikes, jolla on kansainvälinen tiimi: avainhenkilöitä on muun muassa Meksikosta, Englannista, Kiinasta ja Suomesta.
Kansainvälisen tiimin avulla Tikka Spikes Oy pystyy vastaamaan paremmin kansainvälisten asiakkaiden tarpeisiin.
”Esimerkiksi kommunikointi kiinaksi on meille huikea etu viennissä”, talous- ja HR-johtaja Anne Mustamäki kertoo.
Muutamia vuosia sitten kansainvälisten osaajien löytäminen oli Tikka Spikesille haastavaa, mutta nykyään yrityksen kasvaneen tunnettuuden ansiosta osaajia on entistä helpompi löytää.
Tuotannossa on lisäksi ollut työntekijöitä muun muassa Romaniasta, Intiasta ja Ukrainasta.
Aluksi Tikka Spikesilla oli tilanne, jossa yrityskulttuurin kehittäminen kielen osalta vaati sopeutumista, mutta nykyään muutos on edennyt positiivisempaan suuntaan ja kielellinen ilmapiiri on huomattavasti myönteisempi.
Landis+Gyrillä työskentelee monikulttuurisia tiimejä
Landis+Gyrille kansainvälisten osaajien työllistäminen on luontevaa, sillä yrityksessä työskentelee 6500 työntekijää ympäri maailmaa, ja tiimit ovat luonnostaan monikulttuurisia ja englanninkielisiä.
”Olemme kasvaneet orgaanisesti, ja eteen tulleet haasteet olemme saaneet ratkaistua”, kertoo Landis+Gyrin Petri Marttinen.
Marttisen mukaan haasteet eivät ole olleet merkittäviä, eikä niiden kanssa ole tarvinnut kamppailla. Esimerkiksi kulttuurierot ovat tuoneet mukanaan mielenkiintoisia mahdollisuuksia oppia ja sopeutua. Eroavaisuuksia eri kulttuureissa on esimerkiksi hierarkiassa ja päätöksenteossa.
”Joissain kulttuureissa odotetaan, että esimies käskee, mitä tehdään, kun taas Suomessa luotetaan, että tiimiläiset tietävät, mitä tehdä. Suomessa päätökset halutaan tehdä nopeasti, mutta niitä ollaan myös valmiita muuttamaan”, Marttinen sanoo.
Ratkaisuina haasteiden taklaamiseen Marttinen esittää useita keinoja.
”Johtajana on oltava tietoinen kulttuurieroista. Toisaalta liian stereotyyppisesti ei voi suhtautua, sillä ihmiset ovat yksilöitä. Organisaatiokulttuuri on se, mikä yhdistää ja mahdollistaa onnistumisia. Kaikkia kohdellaan tasavertaisesti ja kunnioittavasti”, Marttinen sanoo.
Marttisen mukaan vaikutus tehdään pienillä asioilla.
”Olemme kiinnostuneita eri kulttuurien juhlista ja kunnioitamme niitä sekä juhlimme yhdessä.”
Marttinen kertoo, että moni heille työllistynyt on kiitollinen työpaikasta ja Suomen yhteiskunnasta. Hienoa on esimerkiksi neljän viikon kesäloma tai se, että viikonloppuisin ei tarvitse tehdä töitä. Lisäksi Marttinen kertoo, että tänne saapuneiden kansainvälisten osaajien kesken on syntynyt oma yhteisönsä, joka tapaa myös vapaa-ajalla.
Maksutonta apua kansainvälisen osaajan löytämiseen, työllistämiseen tai kielitaitoon liittyvissä kysymyksissä
Jos kansainvälisen osaajan työllistäminen mietityttää, on useita tahoja, joiden puoleen voi kääntyä.
Work in Finland tarjoaa monipuolisia palveluita työnantajille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisten osaajien rekrytoinnista. Se antaa työnantajille neuvoja ja opastusta kansainvälisen rekrytoinnin prosesseissa, kuten lupakäytännöissä, verotuksessa ja työnantajavelvoitteissa. Se myös tukee yrityksiä kansainvälisen työvoiman houkuttelemisessa ja pitämisessä Suomessa.
International House Jyväskylä tarjoaa apua vieraskielisen työntekijän perehdyttämiseen, jalkautuvaa Suomen kielen valmennusta sekä tukea työyhteisön kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen.
Kohtautus-hanke auttaa yrityksiä ja täällä olevia kansainvälisiä osaajia kohtaamaan. Hankkeen avulla voi lisätä työyhteisön kulttuurista monimuotoisuutta, jatkaa kansainvälistä rekrytointia tai parantaa kansainvälisten osaajien sitoutumista. Osallistuminen yrityksille on täysin maksutonta.
Eures (European Employment Services) auttaa työnantajia tavoittamaan kansainvälistä työvoimaa, tekemään rekrytointiprosessista sujuvampaa ja tukee työntekijöiden sopeutumista uuteen työpaikkaan ja maahan. Työpaikkojen ilmoittaminen EURES-portaalissa mahdollistaa avoimien työpaikkojen näkymisen laajalle työnhakijajoukolle eri maista.
Kasvua kansainvälisistä kyvyistä -tilaisuuden järjestämisestä vastasivat Keski-Suomen kauppakamarin Elinvoima-, Kasvu- ja kansainvälistymis- sekä Osaamis- ja työelämävaliokunnat Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Tapahtuma oli osa Talent Boost -toimenpideohjelmaa, jolla tuetaan yritysten ja kansainvälisten osaajien kohtaamista.
Juttu on julkaistu alun perin Keski-Suomen kauppakamarin lehdessä numerossa 4/2024.