02.02.2017 09:08
”Älä taistele vanhaa prosessia vastaan, vaan ala pelaamaan uutta peliä”
”Ollaan päiväkodin pihassa, jossa leikkii joukko lapsia. Kaksi lasta alkaa pomotella ja ohjata leikin suuntaa. Yksi lapsi siirtyy sivuun ja alkaa leikkiä omaa leikkiään. Toinen lapsi liittyy joukkoon ja kysyy, saako hänkin osallistua leikkiin. – Saat, kaikki täällä ovat kavereita keskenään ja saavat leikkiä omia leikkejään, vastaa toinen.” Tällä tarinalla alkoi Johtaja-aamiainen Mika Korhosen johdattelemana. Johtaja-aamiainen kokosi yhteen keskisuomalaisia johtajia inspiroitumaan, verkostoitumaan ja kuulemaan asiaa johtamisesta. Tarina päättyi siten, että vanha leikki kuihtui pois. Se päättyi, koska vähitellen, yksi lapsi toisensa jälkeen siirtyi uuteen leikkiin. Näin tapahtuu myös työelämässä.
”Uudenlaisella ajattelulla on ollut merkittävä vaikutus liikevaihtoomme. Vanhaa prosessia vastaan ei kannata taistella vaan aloittaa pelaamaan kokonaan uutta peliä”, muun muassa Digialla vaikuttava Korhonen kertoo.
Johtamisen yksi kulmakivistä on ihmisen potentiaalin nostaminen esiin. Ihmistä on pidettävä kaivoksena, joka on täynnä jalokiviä. Johtajan tärkein tehtävä on saada jalokivet esiin. On pidettävä huolta, että työntekijät haluavat jakaa parhaan potentiaalinsa. Kun rekrytointi on onnistunut, työntekijä voi tulla johtajan luokse hullun idean kanssa, johon johtaja voi vastata vain myöntävästi. Johtajalla on oltava luottamus työntekijän taitoihin ja siihen, että työntekijä tekee työtään yrityksen hyväksi. On osattava katsoa sivusta ja antaa oppimisen tapahtua.
Usein myös johtaja itse tarvitsee luottamusverkostoa. Keski-Suomen kauppakamari lanseeraa alueella kevään aikana Muutosjohtajaklubin. Se on avoimen keskustelun vertaisfoorumi, jonka ydinajatus on osaamista jakava luottamusverkosto. Klubissa kehitetään osaamista yhdessä samassa asemassa olevien johtajien kanssa. Klubilaiset sparraavat toisiaan jakamalla keskenään tietoa, kokemuksia, huolenaiheita ja onnistumisia. Johtajaklubissa verkostoituminen on tehokasta ja sieltä saadaan konkreettista hyötyä omaan työhön. Johtajaklubeja on toteutettu aikaisempina vuosina muun muassa Kuopiossa ja Helsingissä.
”Osallistujat ovat kokeneet tärkeäksi sen, että klubi tarjoaa kiireettömän tilan ja ajan oman ajattelun uudistamiseen. Keskeistä on ollut toisilta johtajilta oppiminen ja luottamuksellisen verkoston syntyminen, mikä on tapahtunut Kuopion klubissa hämmästyttävän nopeasti”, Kuopion johtajaklubia fasilitoinut Matti HirvanenHumapilta sanoo.