HHJ-koulutus ja HHJ-tutkinto – juuri sopiva match!

--

Kun Hanna Kivelä muutti syksyllä 2021 Irlannista Suomeen neljän Googlen palveluksessa vietetyn vuoden jälkeen, hän alkoi miettiä paluuta myös hallitusvastuuseen.
– Hallitustyöskentely kiinnostaa ja vetää minua puoleensa, ja kysyntääkin oli, viestintätoimisto Ellun Kanojen, Säästöpankkiryhmän ja Plugit Finlandin hallituksissa aiemmin työskennellyt Kivelä kertoo.

Kivelä halusi kuitenkin ensin pohtia ja punnita rauhassa omaa hallitusosaamistaan ja arvioida sen mahdollista täydentämistä. Tarjolla oli monenlaisia koulutusvaihtoehtoja. Lähteäkö suorittamaan jotakin pitkää, useita kuukausia kestävää ohjelmaa vai valitsisiko HHJ-koulutuksen ja suorittaisi päälle HHJ-tutkinnon? Jälkimmäinen vei voiton.

– Olin seurannut sivusta HHJ-koulutusta jo kauan, ja HHJ-tutkinnon suorittaneita putkahteli esiin tuttavapiiristäni. Kaikki kertoivat HHJ-kokonaisuudesta pelkkää hyvää, joten arvelin, että tästä saan, mitä tarvitsen. Niin kuin sitten sainkin.

Hyvän maineen lisäksi HHJ-kokonaisuutta puolsi tehokkuus. Koulutus sujahti Kivelän kalenteriin loppusyksylle, ja HHJ-tutkinnon hän teki keväällä 2022.

– HHJ-tutkinto oli tavoitteenani alusta lähtien, sillä halusin varmistua, että olen sisäistänyt oppimani. Tutkinto oli kuin matka aiempaan hallitustyöhöni. Peilasin kokemuksiani ja syvensin näkemyksiäni.


Vuoden 2022 tammikuussa it-yritys Fujitsu Finlandin toimitusjohtajana aloittanut Kivelä on nykyään Lindström Groupin hallituksessa.

– Hallitusroolissani haluan lisätä yhtiön ymmärrystä digitaalisesta osaamisesta ja teknologian mahdollistamasta transformaatiosta. Lisäksi jaan kasvuhakuisen, kansainvälisen liiketoiminnan johtamiskokemustani. Koen, että tehtäväni on auttaa oivaltamaan uutta ja antaa herätteitä kysymällä oikeita kysymyksiä.



Monimuotoisuus ruokkii bisnestä

– Kestävä kehitys on vahva arvo Fujitsulle, kuten se on myös minulle. Kasvoin ajatukseen Irlannissa, missä kestävä kehitys otetaan hyvin vakavasti. Tämä näkyi yksittäisten ihmisten konkreettisina tekoina, kuten viikonloppujen roskatalkoina meren rannalla.

Toinen Kivelälle tärkeä asia on diversiteetin, monimuotoisuuden, edistäminen.

– Se ohjaa työtäni, pyrin tässäkin ennen kaikkea tekoihin. On tehtävä edelleen työtä, jotta naisten osuutta saadaan kasvatettua teknologia-aloilla. On edistettävä monikulttuurisuutta. Eri kulttuureista tulevia ja eri tavoin ajattelevia ihmisiä on rohkeasti saatettava toimimaan yhdessä. Rekrytoitaessa on valittava tehtäviin soveltuvin, mutta samalla on huolehdittava, että hakijoissa on riittävä otos erilaisuutta.

– Luvuilla on osoitettu, että yritys, jossa miesten ja naisten määrä on tasapainossa, kasvaa nopeasti, mutta yritykset, joissa on kulttuurista monimuotoisuutta, kasvavat tätäkin nopeammin. Diversiteetin etu on siten osoitettavissa kylmillä tunnusluvuilla, eli monimuotoisuus ei ole vain oikein, se synnyttää myös parempaa bisnestä.

Kivelän mukaan teknologian ymmärtämisen pitäisi olla hallituksille jo perusasiaa.

– Kaikki bisnes on nykyään myös teknologiabisnestä, ja nämä kaksi asiaa pitää osata yhdistää oikein.

– Riippuu tietenkin yrityksestä, mitä se teknologialla tekee, mutta on erittäin tärkeää, että hallituksessa käydään aiheesta syvää keskustelua. Hallituksella on oltava kykyä arvioida teknologian mahdollisuudet. Mikä on yrityksen 5G / IoT -strategia, onko tarvetta tekoälylle, miten robotiikka ja automaatio voivat parantaa liiketoimintaa?
Hanna Kivelä sanoo, että toistaiseksi hallitustyö Lindströmillä riittää.

– Minulla on uusi, vastuullinen päätyö, ja olen oppinut, ettei kannata ahnehtia liikaa. Ehkä myöhemmin on mahdollista mennä mukaan toiseenkin hallitukseen, mutta nyt ei ole kiire. Noudatan Kirsti Paakkasen neuvoa: sen minkä teet, tee hyvin.



Teksti Päivi Eskelinen
Kuva Marjo Koivumäki, Studio Apris Oy


--


Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-kurssi 14.2.-21.3.2023

--

Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ)-kurssi soveltuu hallitustyöskentelyn aktivoimiseen ja kehittämiseen. Kurssilla käsitellään kaikki osa-alueet, joista hallitustyö koostuu: hallituksen kokoonpano, rooli, vastuut, riskienhallinta sekä työskentelytavat (raportointi, strategiatyö, palkitsemisjärjestelmät).

Hallitustyöskentely avataan kurssilla erityisesti pk-yrityksen näkökulmasta. Kokeneet asiantuntijat ja hallitusammattilaiset kertovat hyvin käytännönläheisesti ja monipuolisten yritysesimerkkien avulla, mitä on hyvä hallitustyö ja millaisia työkaluja hallitustyöskentelyn kehittäminen vaatii.


HHJ-tutkinto

Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkintoon voi osallistua HHJ-kurssitodistuksen saanut. HHJ-tutkinto koostuu kahdesta ennakkotehtävästä ja tutkintopäivästä. Tutkinto ei ole kirjatentti kurssista, kurssikirjallisuudesta tai ennakkotehtävistä, vaan mittaa yleisellä tasolla hallitustyöskentelyosaamista. HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittanut on oikeutettu käyttämään HHJ-nimikettä.