09.06.2021 09:13
Jake-Man: Yritysostojen kautta kasvuun
Vuosia teollisuuden tuotannon vetohommissa toimineesta Veli-Pekka Niemistöstä tuli yrittäjä, kun hän osti kumppaneineen teräsrakenteita valmistavan Jake-Man Oy:n kesällä 2019. Siitä lähtien toiminta on kasvanut jo yli 50 prosenttia. Jake-Man on yksi Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan Kasvutahto-mentorointiohjelmassa mukana olevista yrityksistä.
Veli-Pekka Niemistön yrittäjän ja toimitusjohtajan ura alkoi vuonna 2019, kun hän osti Uuraisilla sijaitsevan Jakemanin eläköityvältä pääomistajalta ja hänen jälkeläisiltään. Ajatus yrityksen ostamisesta sai alkunsa, kun toimittuaan 15 vuotta yritysten tuotanto- ja johtotehtävissä Niemistöllä heräsi ajatus, pitäisikö tehdä töitä itselleen.
”Ruvettiin selvittämään yrityksiä, sillä julkisuudessakin oli paljon keskustelua, että yritysten jatkajille on tarvetta. Jakemanin pääomistaja oli eläköitymässä, ja jonkun hullunhan siihen piti lähteä”, Niemistö avaa.
Niin päädyttiin nopeasti Jakemanin kauppoihin. Seuraavana kesänä Jake-Manin omistajat ostivat lisäksi Jake-Manin kilpailijan Kuohulla sijaitsevan Mecamiehet Oy:n. Mecamiehillä oli samanlainen eläköitymiskuvio, ja hynttyyt päätettiin lyödä yhteen. Molemmissa yrityksissä tehdään raskaita, valmistavan teollisuuden teräsrakenteita, rakennusteollisuuden teräsrakenteita sekä koneita ja laitteita teollisuuteen.
Jake-Man valmistaa rakennusteollisuuden teräsrakenteita, koneita ja laitteita valmistavalle teollisuudelle aina tuulivoimaloiden kuljetuslaitteista betoniteollisuuden siiloihin. Yrityksen palveluihin kuulu teräsrakentaminen alkukäsittelystä aina maalaukseen ja asennukseen asti.
”Tuotteet ovat isoja teräsrakenteita ja ne painavat tonneja. Ne saattavat olla jopa yli 20 metriä pitkiä ja 7 metriä leveitä”, Niemistö kuvailee.
Lisäksi palveluvalikoimaan on tullut suunnittelupalvelu, jolloin mekaniikka- ja rakennesuunnittelu pystytään tekemään kaikkiin tuotteisiin. Niemistö toimii molempien yhtiöiden toimitusjohtajana, ja kaverina on muutamia omistajakumppaneita. Muutama kuukausi sitten perustettiin asennus- ja kunnossapitotarpeista vastaava Maintman Oy.
Jake-Manin asiakkaita ovat laajasti eri rakennusliikkeet, teollisuuden toimijat kuten betonielementtivalmistajat ja jätteitä käsittelevät yritykset. Tuotteita toimitetaan erilaisille tehtaille, koulujen ja muiden julkisrakennusten kuten sairaaloiden rakenteisiin. Onpa yritys ollut mukana tänä keväänä Harvian tehtaan laajennuksessakin, jossa teräsrakenteet toteutetaan avaimet käteen -kokonaisuutena aina suunnittelusta asennukseen asti.
Yhtiöt työllistävät nyt yhteensä jo yli 30 henkilöä. Kasvua on tullut alusta asti, kun Niemistö kumppaneineen osti yritykset. Viime vuonna yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli jo noin 4,5 miljoonaa euroa kasvettuaan merkittävästi yritysostojen jälkeen. Myös kannattavuus on parantunut molemmissa yrityksissä toiminnan kehittämisen myötä. Korona ei ole kaikeksi onneksi vaikuttanut liiketoimintaan juurikaan. Raaka-aineitakin on toistaiseksi ollut saatavilla, mutta raaka-aineen hinta on noussut paljon ja tällä hetkellä markkinoilla on paljon turbulenssia.
Tavoitteena on liiketoiminnan kasvattaminen hallitusti, mitä yhtiöt onkin tehneet yrityskaupoista lähtien.
”Nettisivut uudistettiin viime vuonna ja olemme tehneet Google-markkinointia. On otettu erilainen ote: olemme olleet myyntihenkisempiä ja parantaneet asiakaspalvelua. Vuodessa olemme saaneet toistakymmentä uutta asiakasta, mikä on iso määrä meille”, Niemistö kuvailee.
Lisää henkilökuntaakin on palkattu. Henkilöstömäärä onkin kasvanut yli 30 prosenttia vuodesta 2019. Puolentoista vuoden sisällä on palkattu kuusi uutta henkilöä ja rekrykoulutukseen viisi henkilöä.
”Luulen, että myynnin, asiakaspalvelun ja kannattavuuden eteen tehdyt ponnistelut tehtiin juuri oikeaan aikaan, sillä olemme pystyneet kasvamaan korona-aikanakin”, Niemistö arvioi.
Jake-Man on ollut mukana Keski-Suomen Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan Kasvutahto-mentorointiohjelmassa, jossa rohkaistaan ja autetaan keskisuomalaisia yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään. Niemistö on kokenut hyväksi, että ajatuksia on päässyt vaihtamaan mentorin kanssa matalalla kynnyksellä.
”On ollut hyvä saada vahvistusta omiin ajatuksiin ja saada kolmannen osapuolen sparrausta ja uusia näkökulmia”, Niemistö sanoo.
Keskusteluissa sparrattiin juuri sopivasti yhtiön päivittämää lähivuosien strategiaa, ja nyt seuraavat askeleet ovat selkeästi mielessä.
”Kasvun myötä strategiaa ja organisaatiorakennetta oli mietittävä uusiksi. Hienoa, että sain mentorikseni pitkän linjan kaverin, joka pystyy tuomaan pöytään sellaista, mitä ei itse osannut ajatella”, Niemistö kiteyttää.
Niemistö suosittelee mentorointia muillekin. Matalan kynnyksen mentorointia Niemistö toivoo Keski-Suomen kauppakamarin tarjoavan jatkossakin ja laajemminkin.
”Tarvetta no agenda -tyyppiselle mentoroinnille selkeästi on. Hyvä tulee itsestään, on tärkeää saada samantyyppiset henkilöt keskustelemaan keskenään. Sparraajaa on muuten tosi vaikea löytää varsinkin näin korona-aikana, joten on todella hienoa, että kauppakamari järjestää tällaista”, Niemistö sanoo.
Mentorina on toiminut Kari Lappalainen, jolla on pitkä kokemus johtotehtävistä usean metalliteollisuuden ja hydrauliikan tukkukaupan yrityksissä. Hän on toiminut noin 30 vuoden ajan muun muassa toimitusjohtajana sekä myyntijohtajana ja osaomistajana jyväskyläläisen teollisuuskalusteiden valmistajan palveluksessa.
”Koen, että suurin hyöty, mitä on itse pystynyt antamaan, on ollut se, että on voinut vapaasti keskustella ja kuunnella ajatuksia, huolia ja mitä hyviä asioita on ollut sekä antaa uusia näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen”, Lappalainen kertoo.
Lappalainen kehuu Jake-Manin potentiaalia.
”Jake-Man on erittäin potentiaalinen kasvuyritys. Heidän liikeideansa on hyvä, ja he ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun sekä yritysostoin että kasvattamalla organisaatiotaan. Yhtiössä on osaavat ihmiset taustalla”, Lappalainen jatkaa.