Kansainvälistyminen ja teollisoikeusosaaminen

Yritystoiminnan kansainvälistyminen korostaa kolmea merkityksellistä seikkaa yrityksen teollisoikeudellisen tilanteen kannalta. Näissä kaikissa tilanteissa apua ja neuvoja on tarjolla osaavalta patenttitoimistoltasi ja heidän käyttämältään ulkomaiselta lakimiesverkostolta.

1. Varmista oikeus ulkomailla käytettävän työvoiman tekemiin keksintöihin

Oikeus työntekijän tekemiin keksintöihin kuuluu joissain maissa lähtökohtaisesti keksijälle itselleen. Työnantajan on tällöin erikseen sovittava työntekijän kanssa oikeuksien siirtymisestä tai vaadittava oikeuksia keksintöön itselleen.

Mahdollisten alihankkijoiden kanssa toimiessa voi olla tarpeen sopia paitsi alihankkijan kanssa, myös varmistaa, että alihankkija on varmistanut itselleen mahdollisuudet saada oikeudet mahdollisesti syntyviin keksintöihin.

Tilanne vaihtelee maittain. Toimialasta riippuen myös tekijänoikeus (erityisesti insinööritoimistojen ja ohjelmistonkehitystä tekevien yritysten kannalta relevantti) ja teollisen muotoilun suojaaminen pitää ottaa huomioon.

Kansalliset erityispiirteet on hyvä ottaa kussakin maassa huomioon, esimerkiksi velvollisuus maksaa korvauksia keksinnön hyödyntämisestä keksijälle.

2. Ole tarkkana teknisen informaation maastaviennin kanssa

Paikallisen lainsäädännön tunteminen on hyvästä. Yllätyksiä voi löytyä ihan tuttujenkin ja myös Euroopassa sijaitsevien maiden kohdalta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa edellytetään, ettei keksinnölle saa hakea patenttia ilman lupaa. Ulkomaisen patentin hakeminen Yhdysvalloissa tehtyyn keksintöön ilman lupaa voi paitsi johtaa yhdysvaltalaisen patenttihakemuksen käsittelyn päättymiseen, myös sakkoihin ja enintään kahden vuoden vankeustuomioon.

Teknisen informaation luvattoman maastaviennin osalta seuraukset voivat olla paljon kovemmat. International Traffic in Arms Regulations (ITAR) ja eri viranomaisten Export Administration Regulations (EAR) rajoitukset koskevat sovellusalallaan erityisesti myös teknistä informaatiota (kuten teknisiä keksintöjä) ja rangaistuksena sääntöjen rikkomisesta tarjotaan enimmillään 20 vuoden vankeutta ja miljoonaluokan sakkoja.

Myös Kiinaan liittyy omia omalaatuisuuksiaan. Jos patenttia Kiinassa tehdylle keksinnölle ei ensin haeta Kiinassa, patentista ei voi esittää kotimaassa vaatimuksia.

Myös Ranskassa ja Intiassa tehdyille keksinnöille pitää hakea patenttia ensin kyseisessä maassa.
Nämä rajoitukset eivät kohdistu pelkästään aseisiin liittyvään teknologiaan. Myös Suomessa laki 1967/551 maanpuolustukselle merkityksellisistä keksinnöistä mahdollistaa patenttihakemusten pakkolunastamisen valtiolle.

Maailmanpoliittisen tilanteen kiristyessä on esimerkiksi ollut havaittavissa, että paitsi puolijohteiden valmistusteknologia, myös tietyt teknisen laskennan algoritmit, joita tarvitaan vaikkapa kuvantunnistukseen, tekoälyyn ja viestintäteknologiaan, olisivat yhdysvaltalaisessa tarkastelussa kriittisiä länsimaailman teknologisen etumatkan säilyttämisessä kilpailijoihin nähden. Periaatteessa lähes minkä tahansa tekniikan alan keksintö saattaa osoittautua merkitykselliseksi maanpuolustukselle. Tilanteen kiristymisen huomaa siitä, että USA:n asettamat vientirajoitukset Kiinan osalta koskevat jo suorituskykyisiä yleisesti kaupan olevia näytönohjaimia.

3. Messuilla edellytetään nopeaa toimintaa

Ulkomailla ollaan totuttu siihen, että asioita pitää joskus edistää ripeästi. Siksi jos messuilla kilpailijan lakimies esittää vaatimuksia vaikkapa kilpailijan tavaramerkin tai mallioikeuden loukkaamisesta, käytettävissä oleva reaktioaika voi lyhimmillään olla joitain tunteja. Tämän jälkeen kustannukset nousevat ja seuraamusten vakavuus lisääntyy. Seuraava havaittavissa tapahtuma voikin olla, että ulosottomies tulee panemaan täytäntöön oikeuden ilman vastapuolen kuulemista antamaa takavarikkomääräystä eli poistaa esillä olevia koneita tai laitteita messuosastolta. Joskus jäljelle jää pelkkä tyhjä osasto.

Ensivalmistelut on hyvä tehdä kotona. Siitä huolimatta mahdollisesti yllättävässäkin riitatilanteessa huolta helpottaa, jos taskusta löytyy asiantuntevan paikallisen lakimiehen puhelinnumero, joka jo tietää yrityksesi ja mitä laitteita ja koneita myytte.


Jaakko Väisänen
Auktorisoitu patenttiasiamies, tavaramerkkiasiamies ja mallioikeusasiamies
Genip Oy


​​​​​​​Kirjoitus on julkaisu alun perin Keski-Suomen Kauppakamari-lehdessä numerossa 4/2024.


Maksuton neuvontapalvelu Keski-Suomen kauppakamarin jäsenille

Jäsenenä saat maksutonta neuvontaa muun muassa talous-, laki-, vero- ja GDPR-asioissa. Voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen neuvonta@kskauppakamari.fi tai ottaa yhteyttä suoraan yhteistyökumppaneihimme.