16.11.2021 10:00
Keskisuomalaiselle osaamiselle on kysyntää maailmalla
Vienti on lähtenyt vetämään, ja näkymät viennin kehitykselle ovat hyvät. KV-verkostot toimiviksi -hankkeella halutaan kannustaa ja rohkaista yrityksiä kansainvälistymiseen. Lue kv-verkostot toimiviksi -hankkeemme kuulumisia!
Keski-Suomen kauppakamarin KV-verkostot toimiviksi -hanke on startannut vauhdikkaasti. Alkuunsa hanke on sisältänyt runsaasti kunnanjohtaja- ja yritysvierailuja, joiden tarkoituksena on selvittää, millaisia kansainvälistymiseen liittyviä tarpeita alueella on.
”Tapaamiset kunnissa ja yrityksissä ovat olleet todella silmiä avaavia. Osaajapula nousee esiin kaikissa keskusteluissa ja näyttäytyy aitona kasvun esteenä ympäri Keski-Suomea. Hienojen yritysten laadukkaat tuotteet menisivät kaupaksi nykyistä laajemmalle, jos tuotantokapasiteettia päästäisiin laajentamaan. Osassa yrityksistä kansainvälistymisestä ei ehditä edes haaveilla, kun kotimaan kysyntä saadaan nippa nappa tyydytettyä nykyisillä resursseilla. Keski-Suomen kuntien vetovoimatilanne vaihtelee, mutta tähän mennessä tehtyjen vierailujen perusteella näyttää siltä, että meidän pitäisi löytää se ”juttu”, jolla saamme osaajat houkuteltua ja pidettyä täällä, jotta yritysten kasvu ja kansainvälistyminen mahdollistuu”, sanoo hankkeen projektipäällikkö, Keski-Suomen kauppakamarin palvelupäällikkö Pia Naukkarinen.
Tällä hetkellä vierailtuna on Luhangan, Kivijärven, Kyyjärven, Kinnulan, Petäjäveden, Multian, Toivakan, Konneveden ja Pihtiputaan kunnat sekä useita alueen yrityksiä. Lopuissa Keski-Suomen kunnissa vieraillaan seuraavien kuukausien aikana.
Hankkeen tarkoituksena on auttaa kansainvälistymisessä monin eri tavoin. Hankkeessa luodaan muun muassa palvelukartta, joka helpottaa yritykselle sopivan palvelun löytämistä kussakin tilanteessa. Sen lisäksi Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunta järjestää toistamiseen Kasvutahto-mentorointiohjelman, jossa kasvuhaluinen yritysjohtaja saa kasvusuunnitelmiensa tueksi kokeneen kansainvälistymisen mentorin.
Alueelta löytyy runsaasti jo kansainvälistyneitä tai sitä suunnittelevia yrityksiä.
”Kun kaivaa pintaa syvemmältä, huomataan, miten hienoa erityisosaamista, jolle on jalansijaa maailmalla, meillä täällä Keski-Suomessa on. Meiltä löytyy yrityksiä ja osaamista, joista ei täällä edes kunnolla tiedetä, mutta jotka ovat ainutlaatuisia maailmassa”, Naukkarinen sanoo.
Muistat varmaan jo omasta lapsuudesta tutut jauhemaiset autokarkit, joita sai ostettua lähikioskilta? Ruosteiset autot, lätkät, nitrot, pommit, jytkyt ja muut klassikkomakeiset valmistetaan Candywellin tehtaalla Kivijärvellä. Tehtaalla työskentelee kuusi työntekijää. Yritys on perustettu vuonna 1994.
Yrityksen asiakkaina ovat kauppaketjut Suomessa. Candywellin makeisia löytyy useimmilta irtokarkkihyllyiltä. Karkit sopivat moniin erityisruokavalioihin.
Yritys on harvoja Euroopassa, jotka valmistavat jauhemakeisia. Vientiä yritys on tehnyt jonkin verran, mutta tulevaisuudessa myyntiä ulkomaille on tarkoitus lisätä.
Korona-aika on koetellut yritystä rankasti, mutta jo useamman polven takaa karkintekoperinteitä kantavan yrittäjän usko tulevaisuuteen on vahva. Yrityksen tuotteita voi jo tänä päivänä syödä, juoda ja käyttää ruoanvalmistukseen. Uusia tuotteita kehitetään ja erilaisia aluevaltauksia on suunnitteilla, sillä ketterä yritys voi tuottaa uutta nopeastikin ja toimimalla eri sektoreilla yrityksen toimintaan saadaan varmuutta ja vakautta.
Kivijärveläinen SS-Työstö syntyi, kun Seppo Sagulin aloitti konepajatoiminnan vuonna 1994 kotitilallansa. Ideana oli kunnostaa maatiloilla ja omakotitaloissa käytettäviä vesirengaspumppuja sekä tehdä alihankintaa ja tilaustöitä.
Toiminta muutti suuntaa, kun asiakkaalla syntyi tarve saumakattopeltikoneelle. Sagulin suunnitteli koneen pääosin yksin, asiakkaan kanssa kuitenkin yhteistyötä tehden. Kysyntä jatkoi vilkastumistaan ja toiminta alkoi keskittyä ohutlevyntyöstökoneisiin.
Tänä päivänä metalli- ja konerakentamisen vankan ammattilaisen ohutlevyn käsittely- ja muovauskoneiden lisäksi tuotevalikoimiin kuuluvat muun muassa haspelit ja rullamuovauskoneet. Ratkaisuja räätälöidään myös asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Kasvua on tapahtunut vuosi vuodelta, ja tehdasta on laajennettu. Vuonna 2015 yritys investoi uuteen teollisuushalliin.
Asiakkaita yrityksellä on laidasta laitaan; mutta pääpaino on ohutlevyn käsittelyä ja muovausta harjoittavissa yrityksissä, missä vain peltiä tarvitaan. Yritys on avaamassa verkkokaupan, jonka avulla on tarkoitus laajentaa vientiä aluksi Ruotsiin ja Norjaan.
”Myyntiä ulkomaille on ollut enemmän asiakkaiden kautta. Laitteitamme löytyy muun muassa Kiinasta, Intiasta, Hollannista, Belgiasta, Vietnamista, Ruotsista, Virosta ja Latviasta. Suoraa vientiä on tavoitteena kasvattaa”, toimitusjohtaja Seppo Sagulin kertoo.
Windsiden tuuliturbiinien avulla sähköä saadaan tuotettua paikoissa, joissa verkkoa ei ole saatavilla. Ainutlaatuisen niistä tekee sen, että ne toimivat äärimmäisissä olosuhteissa. Yhtiön turbiineja löytyy esimerkiksi Antarktikselta, Saharasta, Siperiasta ja vuoristoista. Kaikkia näitä paikkoja yhdistää se, ettei siellä muunlainen tuuliturbiini toimi.
Alkujaan Windsiden tuuliturbiineja on asennettu majakoihin sähköä tuottamaan. Äärimmäisten kohteiden lisäksi niitä asennetaan ihan tavallisille kesämökeille taikka rakennuksiin. Niitä on asennettu myös pilvenpiirtäjiin, joista erikoisin lienee Guangzhoun Pearl River Tower Kiinassa.
Kaikenlaisia tuuliturbiineja saa myös Kiinasta muutamalla sadalla eurolla, mutta toimitusjohtaja Risto Joutsiniemi muistuttaa, että laatu on ihan eri maailmasta.
”Kiinasta tilattu saattaa kestää muutaman vuoden. Meillä sen sijaan takuu on 10 vuotta. Meiltä kysytään paljon käytettyjä turbiineja, mutta yhtään sellaista ei ole tarjolla, koska kaikki ovat kestäneet tähän mennessä niin hyvin”, Joutsiniemi kertoo. Vain muutama on vuosien varrella tullut vaihtoon esim. maston kaatumisen vuoksi.
Windsiden tuuliturbiinit ovat ainutlaatuisia myös siinä mielessä, etteivät ne aiheuta vahinkoa tai vaaraa ihmisille, lemmikeille, linnuille tai muille luonnon eläimille, vaan ne ovat täysin turvallisia.
Windsiden tuuliturbiinien ainutlaatuinen muoto takaa sen, että se pystyy tuottamaan sisämaassa energiaa jopa viisinkertaisesti perinteiseen tuulimyllyyn verrattuna. Kun niitä asennetaan riviin, saadaan energiaa tuotettua vielä enemmän.
Yhtiö valmistaa turbiininsa itse tehtaallaan Pihtiputaalla.
Juttu on julkaistu alun perin marraskuun Kauppakamari-lehdessä.