M&A-markkina Euroopassa ja Suomessa: Onko nyt hyvä hetki myydä yritys ja miten valmistautua yrityskauppaan erityisesti ESG-asioiden näkökulmasta?

Kuvituskuva: Adobe Stock

Euroopan M&A-markkinoilla on jälleen nähtävissä piristymisen merkkejä, kun yrityskauppojen määrät ja arvot kasvoivat vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä merkittävästi edellisvuodesta. Vaikka Suomen markkina seuraa perinteisesti muuta Eurooppaa viiveellä, odotetaan vuodesta 2025 vilkasta yrityskauppavuotta. Samalla ESG-näkökulmat nousevat keskiöön yrityskauppojen due diligence -prosesseissa.

Euroopassa M&A-aktiivisuus on jälleen kasvussa muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen. Euroopan M&A-markkinalla nähtiin vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä positiivisia kasvun merkkejä, ja yrityskauppojen määrät olivat kasvussa +8,4 prosenttia ja yrityskauppojen arvot +16,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Ainoat toimialat, jotka ovat selvästi jäljessä edellisen vuoden tasoon nähden, ovat kuluttajaliiketoiminta- ja terveydenhuoltosektori (S&P, Europe M&A by the Numbers Q3, 12.11.2024). Suomen yrityskauppamarkkina on perinteisesti vähän muuta Euroopan markkinaa jäljessä, mutta vuodesta 2025 odotetaan yrityskauppojen näkökulmasta jo hyvin vilkasta.


Miksi ESG kannattaa huomioida yrityskauppaan valmistautuessa?


EU:n kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD tuo aiempaa pienemmät yritykset lakisääteisen kestävyysraportoinnin piiriin. Ensimmäiset direktiivin piirissä olevat yhtiöt raportoivat uudet tiedot jo tilikaudesta 2024, mutta suurin osa sen piiriin kuuluvista yrityksistä raportoi tilikaudesta 2025 alkaen. PK-yritykset raportoivat tilikaudelta 2026 (tosin niitä koskee mahdollisuus lykätä raportointivelvoitetta kolmella vuodella) sekä EU:n ulkopuoliset, CSRD:n soveltamisalaan kuuluvat yritykset viimeistään tilikaudelta 2029 alkaen. Tämän lisäksi Euroopan Parlamentti on hyväksynyt yritysvastuudirektiivin eli CSDDD:n, joka asettaa yrityksille raportoinnin lisäksi myös erityisen huolellisuusvelvoitteen koskien ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksia, sekä velvoitteen hyväksyä ja toteuttaa ilmastonmuutoksen hillintää koskevan siirtymäsuunnitelman. Yritysvastuudirektiivin soveltaminen alkaa suuryrityksillä yrityskoon mukaan vuodesta 2027 alkaen. Vaikka lainsäädäntö koskee vielä pääosin suuryrityksiä, on myös PK-yritysten syytä kiinnittää huomiota ESG-asioihin, mikäli ne haluavat säilyttää asemansa suuryritysten tuotantoketjuissa ja houkuttelevana ostokohteena niin teollisille ostajille kuin pääomasijoittajille.


Yrityskauppaa edeltävässä due diligence -prosessissa pidetään yhä tärkeämpinä ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä kysymyksiä perinteisempien taloudellisten ja operatiivisten riskitekijöiden hallinnan lisäksi. KPMG:n tekemän ESG Due Diligence 2024 -tutkimuksen mukaan 58 prosenttia sijoittajista tekee ESG due diligence - tarkastuksen yrityskaupan yhteydessä, sillä he uskovat sen lisäävän transaktion arvoa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että vastaajista 55 prosenttia on valmiita maksamaan 1–10 prosenttia korkeamman hinnan sellaisen yhtiön osakkeista, joilla on korkeampi ESG-maturiteetti.


Edellä mainittu voi tarkoittaa, että ESG-asioihin kiinnitetään tulevaisuudessa enemmän huomiota myös kauppakirjan ehdoissa. Due diligence -vaiheessa tehtyjä ESG-liitännäisiä löydöksiä sisällytetään kauppakirjan myyjän erityisen vahingonkorvauksen piiriin, kuten on nähty tapahtuvan tietosuoja-asetuksen (GDPR) voimaantulon jälkimainingeissa. ESG-kriteerit, kuten ympäristövaikutusten hallinta, sosiaalinen vastuullisuus ja hyvä hallintotapa, nousevat yhä tärkeämmiksi arvioitaessa yritysten kilpailukykyä ja pitkän aikavälin arvoa – myös transaktiomarkkinalla.


Onko nyt hyvä hetki myydä yritys?


Sanotaan, että aina on hyvä hetki myydä, jos luopumiselle on yrityksen liiketoimintaan liittymättömiä syitä. Nyt myös yrityskauppamarkkina näyttää suotuisammalta uuteen vuoteen 2025 suunnistettaessa, mikä tukee ostajan ja myyjän valuaatio-odotusten kohtaamista. Jos yrityksen myynti on teille ajankohtaista, suosittelemme aloittamaan siihen valmistautumisen hyvissä ajoin. Mikäli sopiva ajankohta exitille olisi jo vuoden 2025 aikana, suosittelemme aloittamaan valmistavat toimenpiteet välittömästi.


Me KPMG:llä avustamme kokonaisvaltaisesti niin PK-yrityksiä kuin suuryrityksiä sekä heidän osakkeenomistajiaan M&A:n monimutkaisessa maailmassa sekä yrityskauppaan valmistautuessa, esimerkiksi myyntikuntoon-kartoituksin, että M&A-prosessin aikana. Keskustelemme mielellämme kanssanne siitä, miten voimme tukea exit-strategiaanne.

Alexiina Ahonkivi

LL.M., Senior Manager
Deals & Strategy
KPMG


Maksuton neuvonta jäsenille

Jäsenenä saat maksutonta neuvontaa muun muassa talous-, laki-, vero- ja GDPR-asioissa. Voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen neuvonta@kskauppakamari.fi tai ottaa yhteyttä suoraan yhteistyökumppaneihimme.