Parempi elämä - parempi suorituskyky –valmennus

Keski-Suomen Kauppakamarin ja H2H Performance Oy:n yhteistyössä järjestämän puolen vuoden valmennusohjelman aikana tavoitellaan kokonaisvaltaista hyvinvointia neljän koulutuspäivän ja välitehtävien kautta. Valmennusryhmään osallistuu 13 henkilöä jäsenyrityksistä ja 10 kauppakamarin henkilöstöstä.

Tässä blogissa tutustutaan lyhyesti valmennuksen sisältöihin työterveyspsykologin silmin ja korvin. Jyväskylän Mehiläisen yksikönjohtaja Mila Korhonen laittaa blogissa itsensä likoon valmennukseen osallistujan näkökulmasta: mitä valmennus tuottaa hänelle arkityöhön, johtamiseen ja henkilökohtaiseen hyvinvointiin.

  • ”Takuu loppuu neljän kympin kohdalla”, totesi eräs lääkärimme, kun kävin jotakin pikkuvaivaa taannoin tsekkauttamassa.


Jo muutama vuosi sitten tehdyssä kehonikä -kartoituksessa oivalsin, että minun on itse otettava vastuu omasta hyvinvoinnistani. Mittauksen tulokset eivät tuolloin hivelleet. Työni on vaativaa, joskus yksinäistäkin ja minun on oltava siinä kunnossa, että jaksan sekä fyysisesti että psyykkisesti. Olen vastuussa myös omien työntekijöideni jaksamisesta ja työhyvinvoinnista, jolloin oma hyvinvointi on avainasemassa. Jos en itse jaksa, en jaksa kannustaa muitakaan.



”Ei ole taikatemppuja – tehdään ja toistetaan yksinkertaisia, pieniä asioita, jotka ovat tärkeitä itselle.”

Ensimmäisessä valmennuspäivässä päävalmentaja Heikki Huovinen vie ryhmän fyysisen aktiivisuuden ja biomekaniikan aihepiireihin.

Hintsa -filosofian mukaan hyvinvointi rakentuu kuudesta osa-alueesta ja sen keskiöstä, ihmisen identiteetistä eli ytimestä. Suorituskyky nähdään vain eri osa-alueiden tasapainon ja hyvinvoinnin sivutuotteena.

Ytimessä ovat omat arvot, jotka ohjaavat valintoja. Ytimen pohdintaan ohjaa valmennuspäivien lisäksi valmennuksessa käytettävä HeiaHeian digitaalinen työkalu, josta aktivoituu valmennuksen aikana kyselyjä omaan itseen ja omiin tärkeisiin asioihin liittyen. Keskeistä on vastata rehellisesti itselle; miksi haluan liikkua, syödä terveellisesti, palautua, pitää huolta yleisestä terveydestäni, henkisestä hyvinvoinnistani, fyysisestä aktiivisuudestani ja biomekaniikastani. Tietoinen pohdinta ohjaa tietoisiin valintoihin jokaisen valmennettavan arjessa. Miksi tänään valitsen sohvan sijaan lenkin tai miksi tänään sohva on lenkkiä parempi vaihtoehto. Pienet pysyvät muutokset vievät kohti omien arvojen mukaista elämää.

Heikki Huovinen haastaa ryhmän miettimään, olenko proaktiivinen vai reaktiivinen ja millaisia merkityksiä annan tekemiselleni. Ennakoinko asioita ja teen esimerkiksi tietoisesti  tehtävälistoja ja saan mielihyvää tuottavan dopamiinilatauksen, kun voin yliviivata tehtyjä asioita. Vai vallitseeko mielessäni tekemättömien asioiden kaaos ja energiaa tuova palaute jää saamatta, vaikka saankin asioita aikaiseksi.

  • Työnantajani on tarjonnut HeiaHeia -sovelluksen käyttöön viime syksystä saakka. Olen jäänyt positiiviseen koukkuun sovellukseen ja treenit on kiva kirjata ylös. Samalla saa itselle tsemppiä tehdyistä harjoitteista. Syksyllä 2015 asetin tavoitteen juosta kesällä 2016 puolimaratonin. Sitä kohti olen mennyt pienin askelin. Olen jo nyt ylittänyt itseni, sillä en voinut joitakin vuosia sitten uskoa juoksevani yli 10 km putkeen. On hieno tunne huomata voivansa tehdä aiemmin mahdottomalta tuntuvia asioita.




”Fyysinen aktiivisuus ylläpitää moottoria”

Liikunta lisää solutasolla mitokondrioiden määrää, jotka taas lisääntyessään pitävät yllä energiaa synnyttävää toimintaa. Tästä fyysisessä aktiivisuudessa on lyhyesti kysymys. Lihasmassa puolestaan käsittelee paremmin mm. sokeria ja tuottaa aktiivista aineenvaihduntaa. Hyvä aineenvaihdunta on oleellista terveyden ylläpitämisen ja eliniän ennusteen kannalta. Fyysisesti aktiivisella ihmisellä on enemmän energiaa, parempi aineenvaihdunta ja näin myös oletettavasti parempi terveys.

Lihasmassaa voi halutessaan tutkia esimerkiksi puristusvoimamittarilla tai inbody-mittauksella. Käytössä on lukuisia sovelluksia, kuinka voi vaikkapa päivittäistä askelmääräänsä seurata. Terveyssuositus on 10 000 askelta päivässä.

  • On pysäyttävä ajatus, että 40 ikävuoden jälkeen lihasmassaa alkaa hävitä noin 0,5% vuodessa. Jotain tarvitsee siis itse tehdä! Olen liikkunut säännöllisesti muutaman vuoden ajan, mutta kropan liikkuvuus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Olen tähän asti ajatellut, että ”oikeata liikuntaa” on vain, kun hiki roiskuu ja meno on kovaa. Nyt ymmärsin, että tarvitsen kehon tasapainoon myös toisenlaista harjoittelua.


Lihasmassan ylläpitoon ei lopulta tarvita kovin paljoa, mutta hyödyt voivat olla suuret. Aktiiviset valinnat päivän aikana auttavat ylläpitämään olemassa olevaa lihasmassaa. Jos työpäiväni sisältää paljon istumista ja suurin lihas, pakara huilaa koko päivän, miten voin tauotuksen avulla esimerkiksi lihaksiani herätellä. Valitsenko hissin sijaan portaat? Nousenko puhelinkeskustelun ajaksi kävelemään?



”Biomekaniikka – jokaisessa on paljon tervettä, vaalitaan sitä”

Biomekaniikka tarkoittaa lihasten hallintaa, liikelaajuutta ja kehon linjauksia. Käytännön arjessa siis, voinko liikuttaa kehoani ilman kipua ja turhaa kudosten kuormittumista.

Ryhmä jakautuu pienryhmiin ja Heikin johdolla rehellisesti yhdessä tutkitaan mm. lonkankoukistajan ja rintarangan liikkuvuutta ja mahdollisia kireyksiä. Rehellisyys itselle, mitkä osat kehossani kaipaavat huomiota ja mitä voin niiden kanssa tehdä, tuottaa arjessa palkintoja esimerkiksi selkäkipujen ennaltaehkäisynä. Esimerkiksi kireiden lonkankoukistajien vaikutus on merkittävä selkäkipujen syntymisessä. Ennaltaehkäisevillä toimilla säästämme inhimillisen kärsimyksen lisäksi työnantajien ja yhteiskunnan varoja työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aikaansaamien kustannusten näkökulmasta.

Liikkuvuus on tärkeää ja jo viisi minuuttia päivässä keskittymistä keskivartalon syviin lihaksiin dynaamisilla venytyksillä hallitusti tuottaa hyvinvointia. Heikin sanoin: ” Vaikka kaikki muu jäisi tekemättä – venytä lonkankoukistajat. ”

  • Konkreettinen asia ensimmäisestä valmennuspäivästä, joka näkyy työssäni, on hankkia syviä lihaksia aktivoimaan jumppapalloja henkilöstön käyttöön. Niiden päällä voi istumatyötä tehdä dynaamisemmin. Olen nyt myös käynyt itse kokeilemassa joogaa ja BodyBalancea ja todennut, että vaikka meno ei ole hurjaa, voi hiki virrata myös näillä tunneilla. Tätä tarvitsen lisää!




Tutustu Keski-Suomen kauppakamarin ja  H2H Performance Oy:n järjestämään valmennusohjelmaan.



Blogin kirjoittaja on H2H Performance Oy:n valmennusohjelmaan osallistuva Mehiläisen työpsykologi Anu Siika-aho.