12.01.2023 09:59
Teollisuuden tilauskertymä ei riitä ylläpitämään tuotantoa
Teollisuusyritysten Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset painuivat marraskuussa laskuun ja tilauksien arvo oli lähes 9 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Tiputusta mitattiin kaikilla päätoimialoilla ja hintojen noususta putsattu tilausten volyymi alkaa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoa.
Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava ja vaisu tilauskertymä ennakoi sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan, sillä teollisuuden tilauskertymä ei jatkossa riitä ylläpitämän tuotantoa.
Teollisuusyritysten Suomessa toimiville tehtaille saadut uudet tilaukset painuivat laskuun marraskuussa. Tilauksien arvo oli 8,9 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Tiputusta selittää osaltaan varsin korkea vertailutaso edelliseltä vuodelta, jolloin marraskuu oli hyvä kuukausi tilausten osalta. Voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä teollisuuden tilauksille, sillä arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.
Appelqvistin mukaan erityisen hyvänä tuoreinta lukemaa ei silti voi pitää.
”Uusien tilausten virran heikkeneminen oli odotettavaa, sillä viime vuoden jälkipuoliskolla teollisuusyritykset ovat kohdanneet roppakaupalla haasteita. Vaisu tilauskertymä tarkoittaa sitä, että myös tuotantomäärät tulevat jatkossa supistumaan, mistä on jo selviä viitteitä”, sanoo Appelqvist.
Uusien tilausten arvon lasku oli laaja-alaista, ja tiputusta mitattiin kaikilla päätoimialoilla. Eniten tilaukset laskivat metalliteollisuudessa, jossa tilaukset jäivät 10,9 prosenttia viime vuoden tasosta. Uusia tilauksia tilastoidaan euromääräisesti, joten niiden arvoa on toistaiseksi ylläpitänyt voimakas hintojen nousu. Hintojen noususta putsattu tilausten volyymi on itse asiassa supistunut jo vuodesta 2021 ja se alkaa jopa lähestyä vuoden 2020 pohjatasoja, jotka mitattiin koronakriisin alkuvaiheessa.
Myös teollisuuden toimialojen tuotanto supistui marraskuussa. Tuotanto laski 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja 3,1 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Teollisuustuotanto kääntyi lokakuussa vuositasolla laskuun ensimmäisen kerran vuoden 2021 maaliskuun jälkeen, ja lasku jyrkkeni marraskuussa.
Appelqvistin mukaan poikkeuksellisen epävarmuus, rahapolitiikan kiristyminen ja euroalueen vientikysynnän heikkous tulevat kaikki jatkumaan lähikuukausina ja painamaan teollisuuden tilauksia ja tuotantoa alaspäin Suomessa.
”Vielä viime vuoden alkupuolella mitattiin teollisuustuotannossa erinomaisia kasvulukuja ja Ukrainan sodan laukaisemaan talouden heikkenemisvaiheeseen lähdettiin teollisuuden toimialoilla hyvistä asemista. Asteittain veto on hiipunut, ja loppusyksystä teollisuuden näkymät ovat synkistyneet. Suomen teollisuuden rakenne painottuu isoihin projekteihin, joten uusien tilausten heikkous ei aluksi suuremmin latistanut tuotantomääriä. Pidemmän päälle tuotanto silti taipuu laskuun ilman riittävää uusien tilausten kertymää. Juuri nyt näkymä alkaneen vuoden ensimmäiselle puoliskolle ei ole erityisen lupaava”, sanoo Appelqvist.