Ammattimaista kiinteistösijoittamista

Kuvassa Hannu Saastamoinen, Tapio Lyytinen, Samppa Lajunen ja Tuomas Maksimainen.

Jyväskyläläisen kiinteistösijoitusyhtiö Samla Capitalin hallinnoimat varat ovat ylittäneet 50 miljoonan euron rajan. Tavoitteena on kasvattaa sijoitukset 100 miljoonaan euroon vuoteen 2021 mennessä. Yritys on juuri saanut finanssivalvonnalta toimiluvan tarjota rahastojaan myös ei-ammattimaisille sijoittajille.

Entinen yhdistetyn hiihtäjä ja olympiamitalisti Samppa Lajunen perusti kiinteistösijoitusyhtiö Samla Capitalin vuonna 2015. Nyt yritys on kasvanut 4 henkilöä työllistäväksi yritykseksi ja kasvaa edelleen. Kasvavan toiminnan myötä yritys muutti juuri uusiin tiloihin kaksi kerrosta ylemmäs entisistä toimitiloista Kauppakadulla. Yritys hakee tällä hetkellä kahta uutta työntekijää: analyytikkoa ja kiinteistöpäällikköä. Lajunen on yhtiön pääomistaja ja salkunhoitaja sekä mukana yrityksen hallituksessa.

Samla Capitalin hallinnoimien Samla Asunnot ja Samla Toimitilat -rahastojen varat ovat ylittäneet 50 miljoonan euroa. Visiona on, että vuoteen 2021 mennessä sijoitettuna on 100 miljoonaa euroa.

”Kasvu on tullut siitä, että asiakkainamme olevat sijoittajat ovat olleet tyytyväisiä rahastojemme tuottoihin ja ylipäänsä toimintaamme, jonka johdosta he ovat tehneet lisäsijoituksia ja suositelleet meitä muille sijoittajille. Olemme lähellä asiakkaita - niin sijoittajia kuin vuokralaisiakin. Meidän kanssamme on helppo toimia”, kuvailee Samla Capitalin toimitusjohtajana maaliskuusta lähtien toiminut Hannu Saastamoinen.

Keski-Suomessa ei ole vastaavalla tavalla toimivaa kasvollista yrittäjävetoista kiinteistösijoitusrahastoa. Samla Capitalin ajatuksena on pääomittaa suomalaista hyvinvointia sijoittamalla kasvukeskuksissa oleviin kiinteistöihin. Samla hoitaa sijoittajan puolesta kiinteistösijoittamiseen kuuluvat asiat tekemällä yhteistyötä parhaiden ammattilaisten kanssa ja pyrkimällä ylittämään korkealle asetetut tavoitteet kovalla ja intohimoisella työnteolla.

”Palvelumme on tarkoitettu sijoittajille, jotka haluavat tuottoa toimitila- ja asuinkiinteistöistä, mutta eivät ehdi, osaa tai halua itse hoitaa kiinteistösijoittamiseen kuuluvia asioita kuten sijoituskohteiden etsintää, ostoneuvotteluja, kiinteistöjen ylläpitoa ja remontoimista, vuokralaisten hankkimista ja niin edelleen. Samla Capital hoitaa kaiken tämän ja paljon muutakin sijoittajiensa puolesta”, kuvailee Saastamoinen.

Useimmiten Samla Capitalin hallinnoimat rahastot ostavat kerralla esimerkiksi kokonaisen kerrostalon tai toimistotalon. Sijoitusstrategiaan kuuluu myös tonttien ostaminen ja niiden kehittäminen. Tällä hetkellä on rakenteilla ja suunnitteilla esimerkiksi päiväkoti- ja hoivakiinteistöjä. Toukokuun alussa yritys osti rahastoihinsa kerrostalon Lumo Kodit Oy:ltä Hämeenlinnasta, viiden luhtikerrostalon kokonaisuuden TOAS:lta Tampereelta sekä yhden toimistotalon Senaatilta Kuopiosta.

”Tarkoitus on myös kehittää kiinteistöjä: emme halua olla passiivinen kiinteistönomistaja”, toteaa Saastamoinen.

Samla onkin otettu eri tahoilla hyvin vastaan: sijoittajakysynnän lisäksi kiinteistöjen myyjät ja vuokralaiset ovat olleet mielissään Samlan ihmisläheisestä ja ammattimaisesta toimintatavasta.

Aiemmin Samlan rahastot oli kohdennettu vain ammattimaisille sijoittajille, mutta Samla Capital on juuri saanut FIVA:lta eli finanssivalvonnalta toimiluvan tarjota rahastojaan myös ei-ammattimaisille sijoittajille. FIVA:n arvion mukaan Samla Capital täyttää toimiluvan vaatimuksien tiukat kriteerit muun muassa toiminnan, hallinnon, johtamisen ja taloudellisten toimintaedellytysten osalta.

”Suomalaiset vaurastuvat ja myös ei-ammattimaisilla sijoittajilla on tarve hajauttaa varojaan myös kiinteistösijoituksiin, mutta tarvitsevat siinä usein ammattilaisen osaamista sijoitusten hoitamiseksi. Suomalaisten yleinen kiinnostus säästämiseen ja sijoittamiseen lisää myös tarvetta esimerkiksi pankkien tarjoamien sijoitusvaihtoehtojen rinnalle. Olemmekin tyytyväisiä, että voimme toimiluvan myötä laajentaa rahastojemme tarjontaa aiempaa huomattavasti isommalle kohderyhmälle”, sanoo Saastamoinen.

Tällä hetkellä yksittäisen sijoittajan keskimääräinen sijoitus Samlan rahastoihin on reilut 200 000 euroa isoimpien sijoitusten ollessa kahden miljoonan euron luokkaa. Samla Toimitilat -rahaston keskimääräinen vuosituotto on ollut 15 % Samla Asunnot -rahaston ensimmäisen toimintavuoden vuosituoton ollessa 32 %.

Samla Capital on Keski-Suomen kauppakamarin jäsen. Jäsenyyden parasta antia yrityksen mielestä ovat erityisesti tapahtumat ja verkostoitumistilaisuudet.


Nostamme jäsenyrityksiämme esiin

Yrityksesi juttu tähän? Onko yritykselläsi tiedotettavaa tai haluatko näkyvyyttä kanavissamme? Lisää tiedotuslistalle tai ota yhteyttä viivi.sakkara@kskauppakamari.fi