14.04.2025 11:48
Keskimaa tarjoaa laajasti palveluita arkeen ja juhlaan
Vuonna 1915 perustettu Osuuskauppa Keskimaa juhlii tänä vuonna 110-vuotista historiaansa. Keskimaan kehitykseen on mahtunut erilaisia aikoja sodasta rauhaan, pulasta nousukauteen, faksien tulosta ruoankuljetusrobotteihin. Keskimaasta on kasvanut vahva ja monipuolisesti maakuntaan vaikuttava toimija.
1980-luvulla Keskimaan kehitys koki merkittävän murroksen, kun useat keskisuomalaiset osuuskaupat fuusioituivat muodostaen yhden maan ensimmäisistä maakunnallisista osuuskaupoista. Samaan aikaan kaupungistuminen käynnisti Suomessa suuren rakennemuutoksen.
"Keskimaa selviytyi muutoksesta vahvana, sillä sen talous oli vakaalla pohjalla muun muassa Prisma-ketjun lanseerauksen ansiosta. Seppälän Prisma onkin Suomen ensimmäinen Prisma-myymälä", kertoo Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.
1990-luvulla asiakasomistajuuden merkitys kasvoi uudelleen ja Bonukset eli jälkikäteen ostojen suhteessa maksettavat rahalliset ostohyvitykset nousivat keskeiseksi kilpailuvaltiksi, jotka vauhdittivat myynnin kasvuun. Nykyään noin 87 % keskisuomalaisista kotitalouksista kuuluu Keskimaan asiakasomistajiin.
Digitalisaatio muuttaa palveluntarjoajien ja asiakkaiden toimintaa – yhä suurempi osa asioinnista tapahtuu verkossa ja S-mobiili-sovelluksessa. Määtän mukaan Keskimaan arvot ja perinteet säilyvät toimintaympäristön kehittyessä:
"Olemme asiakkaitamme varten. Haluamme tarjota laadukkaita palveluja ja edistää hyvinvointia laajasti ja edullisesti – sekä olla läsnä kaikilla alueilla."
Keskimaalla on suuri merkitys maakunnalle
Keskimaa on maakunnan suurin työllistäjä ja laajan palveluverkostonsa ansiosta keskeinen toimija erityisesti palvelualoilla. Yhtiöllä on merkittävä vaikutus alueen talouteen suurimpana yhteisöveron maksajana sekä päivittäistavarakaupan markkina- ja hintajohtajana.
Paikallisuus on tärkeää Keskimaalle, joka tekee tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa. Lisäksi panostetaan matkailuun, mistä esimerkkeinä ovat Sokos Hotellit ja Sataman Viilu. Viimeisimpänä investointina Keskimaa rakentaa hotellia Himoksen laskettelukeskuksen läheisyyteen.
Elinvoimaisuutta edistetään kaupallisen toiminnan lisäksi muillakin tavoin:
”Tuemme paikkakuntien harrastustoimintaa ja kulttuuria. Ilo auttaa -hyväntekeväisyys- kampanjassamme ratkomme kumppanien kanssa vuosittain vaihtuvan teeman alla keskisuomalaisille tärkeitä arjen ja elämänlaadun kipukohtia. Kampanjassa on esimerkiksi kohennettu ikääntyneiden digitaitoja, parannettu leikkipuistoja ja luontokohteita sekä autettu vähävaraisia perheitä. Kampanjaan lahjoitetaan vuosittain yksi euro asiakasomistajaa kohden, ja asiakasomistajien määrän kasvaessa myös lahjoitussumma on vuosi vuodelta kasvanut. Tämän vuoden kampanjaan lahjoitimme 143 000 euroa”, kertoo Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.
Vuoden 2025 Ilo auttaa -kampanjan teema on nuorten digiturvallinen arki. Nuoria keskisuomalaisia opastetaan toimimaan somessa, varatutumaan huijauksiin ja hakemaan apua kiusaamistilanteissa. Kampanjaa toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen nuorisotoimen ja Mieli Ry:n kanssa.
Sataman Viilu tarjoaa ravintola- ja kokouspalveluja sekä saunakokemuksen paraatipaikalla Jyväsjärven rannalla.
Keski-Suomella on vahva identiteetti
Keski-Suomi on risteysmaakunta ja monien tiereittien solmukohta. Järvet tekevät siitä suositun kesämatkailukohteen, ja matkailijoiden pysähtyminen Jyväskylässä vauhdittaa paikallista myyntiä. Esimerkiksi ABC-asemien liikevaihdosta noin 80 % tulee maakunnan ulkopuolelta. Jyväskylä tunnetaan myös suurista tapahtumistaan, kuten MM-ralleista, Suomipop Festivaalista ja Jyväskylän Kesästä.
"Keski-Suomella on vahva maakunnallinen identiteetti. Jyväskylä on elinvoimainen ja kehittyvä kaupunki, jossa ideat liikkuvat ja jossa on hyvää start up -toimintaa ", kertoo Määttä.
Samaan aikaan kaupungin ja maaseudun välinen polarisaatio näkyy – yhä useampi muuttaa maakunnan reuna-alueilta urbaaniin kasvukeskukseen. Väestömuutoksen vaikutukset on huomioitava toiminnassa.
"Keskimaalle on tärkeää, että palveluverkostomme on saavutettavissa koko Keski-Suomessa. Pidämme yrityksen vahvana, jotta voimme jatkossakin panostaa keskisuomalaisten hyvinvointiin. Meidän menestyksemme kulkee käsi kädessä maakunnan ja sen asukkaiden kanssa", Määttä summaa.
Keskimaa on monelle nuorelle ensimmäinen työnantaja
Keskimaa on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Osuuskaupan eri toimipisteissä työskentelee vuosittain noin 1 000 kesätyöntekijää sekä Tutustu ja tienaa -harjoittelijaa, mikä tekee siitä merkittävän nuorten työllistäjän.
"Kesätyöpaikoillamme on suuri merkitys. Lähes jokainen tuntee jonkun, joka on ollut meillä töissä. Olemme erityisen ylpeitä siitä, että yli 90 % työntekijöistämme suosittelee Keskimaata työnantajana", kertoo Luoma.
S-ryhmää pidetään usein "elämänvaihetyöpaikkana" – Keskimaan henkilöstössä nuoret aikuiset ovat suuri ryhmä, mutta toisaalta pisimmät työsuhteet kestävät jopa 40 vuotta. Henkilöstön keski-ikä on 36 vuotta. Keskimaa haluaa edistää työyhteisön moninaisuutta, ja on esimerkiksi tehnyt yhteistyötä Spesian kanssa rekrytoidakseen työntekijöitä, joilla on erityistarpeita.
”Työyhteisömme vahvuus on, että myös tiukoissa tilanteissa huomioimme keskimaalaisten ja kaikkien asiakkaiden näkökulman. Myös investointeja suunniteltaessa käydään keskustelu siitä, onko toteutus hyvä ihmisten kannalta”, kertoo Luoma.
Teksti: Antti Innanen
Julkaistu ensimmäisen kerran Keski-Suomen kauppakamarin 95-vuotisjuhlajulkaisussa.