14.04.2025 11:47
Neova – huoltovarmuutta ja ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon
Turvetta hyödynnetään enenevissä määrin kasvihuoneviljelyssä, sillä se soveltuu loistavasti kasvualustaksi.
Neovan toimintaa ovat muokanneet erilaiset maailman kriisit ja muutospaineet. Yhtiön imagoa määrittää pitkälti aikaisempi energiaturpeen tuotanto, mutta nykyinen Neova on uudistunut. Yhtiön tuotteet edistävät monipuolisesti maataloutta ja kestävää kehitystä.
Neovan tarinaan ovat vaikuttaneet maailman eri kriisit. Ennen Vapona tunnettu yhtiö perustettiin talvisodan aikana vuonna 1940, jolloin Suomen energiatuotanto oli koksihiilen varassa. Suomessa havahduttiin siihen, että energiansaanti oli turvattava laajemmin, ja Vapolle annettiin tehtäväksi tuoda lämmitystavaraa kaupunkeihin.
Vuosien varrella kriisit ovat myös pakottaneet Neovan uudistumaan. 1973 lokakuussa alkanut Jom kippurin sota aiheutti globaalin energiakriisin, ja hintojen nousu oli kova isku Suomelle, jonka energiahuolto oli ulkomaisen öljyn varassa. Vapo käynnisti kotimaisen turvetuotannon, jolla korvattaisiin öljyn puutetta.
Vuonna 2020 energiapoliittisten muutosten myötä hallitus teki päätöksen energiaturpeen käytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Seuraavana vuonna Neova päätti lopettaa energiaturpeen käytön kokonaan.
”Venäjän hyökättyä Ukrainaan turpeella alettiin nähdä huoltovarmuudellinen merkitys. Neovalla on nykyisin valtiolta kirjattu julkinen tehtävä turvata kotimaisten polttoaineiden saatavuus poikkeusoloissa”, kertoo Neovan varatoimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.
Neovan on uudistuttava jälleen kerran
Neovan nykyistä roolia määrittää paljolti ilmastonmuutos. Turpeelle kehitetään uusia käyttötapoja energiakäytön sijaan. Uusilla sovelluksilla edistetään kestävää viljelyä, puhdistetaan ilmaa ja vettä sekä vastataan haasteisiin, joita maapallon lämpeneminen asettaa ruoantuotannolle.
Ruoantuotanto siirtyy kontrolloituihin olosuhteisiin ja lähemmäs kaupunkeja. Kasvihuoneviljelyssä turve on ominaisuuksiltaan loistava: antibakteerinen, orgaaninen, homehtumaton ja sillä on erinomainen vedenpidätyskyky.
”Murros on jo tapahtunut – Suomen, Ruotsin ja Viron turvetuotannosta kaksi kolmasosaa hyödynnetään kasvihuoneiden kasvualustana. Lisäksi antibakteerinen kuiviketurve on elintärkeää eläinten kasvatuksessa”, kertoo Tykkyläinen.
Neova-konserni on jaettu kahteen divisioonaan, jotka ovat Neova Terra ja Kekkilä-BVB. Kekkilä-BVB on edelläkävijä vaihtoehtoisten kasvualustojen kehityksessä. Turpeen rinnalle on otettu uusia materiaaleja, kuten ruokohelpi, puukuidut ja sammal.
Yhtiöllä on maata noin 56 000 hehtaaria, josta vain osa on turvetuotannossa. Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi suoja-alueita. Maa-alueiden kehittäminen on tärkeä osa nykyajan liiketoimintaa, ja tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian tuotantoa.
”Tuemme yhteiskunnan vihreää siirtymää rakentamalla turvetuotannosta käytöstä poistetuille alueille aurinko- ja tuulivoimaa ja kehittämällä hiilensidontaa. Vuoden 2024 lopussa Neova myi ensimmäisen aurinko- ja tuulivoimahankkeensa, joka on tähän mennessä Suomen suurin”, kertoo Tykkyläinen.
Ilmastotavoitteita ei saavuteta ilman maankäyttösektoria. Ilmastopolitiikan toteuttaminen tarvitsee työkaluja, missä Neova voi olla merkittävä palvelujen tarjoaja.
Ennakointi luo pohjan tulevalle
Yli kymmenen vuotta sitten Vapon johto aloitti turpeen uusien käyttötapojen kehityksen: ”Meillä on ennakoitu onnistuneesti. Jos muutokseen olisi herätty vasta nyt, olisimme olleet myöhässä. Aiemmat oivallukset mahdollistavat uudistumisen,” kertoo Tykkyläinen.
Uudistuminen edellyttää osaamista, ja Tykkyläinen kiitteleekin yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa: ”Yhteistyöstämme on muodostunut pitkäkestoista ja antoisaa. Meillä on Jyväskylässä noin 15 hengen tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö sekä korkeatasoinen laboratorio.”
Neova aikoo jatkaa turpeen ja muiden suomalaisten luonnonmateriaalien jalostamista uusiin tarkoituksiin. ”Neova on läpi historiansa tarjonnut ratkaisuja yhteiskunnan kriiseihin ja jälleen pystynyt nostamaan kertaalleen lopetetun liiketoiminnan pystyyn”, summaa Tykkyläinen.
Kolme tärkeää tuotetta kaupalliseen tuotantoon
Neovan pitkäjänteinen työ palkittiin viime vuonna, kun useampi kehityksen hedelmä eteni kaupalliseen tuotantoon. Turpeesta jalostettua, monikäyttöistä aktiivihiiltä hyödynnetään veden, ilman ja maaperän puhdistamisessa.
”Aktiivihiili on yhteiskunnan kriittinen materiaali. Aasiasta on tuotu paljon fossiilisesta kivihiilestä jalostettua aktiivihiiltä, mihin liittyy paljon riskejä esimerkiksi logistiikan ja kauppasotien näkökulmasta. Sen lisäksi, että tuotteessamme on paremmat ominaisuudet, Neovalla on raaka-ainevarat lähellä ja kyky lisätä tuotantoa. Ilomantsin tehdas kattaakin kuudesosan Euroopan omasta tuotannosta”, kertoo Tykkyläinen.
Toinen läpimurron tehnyt tuote on biostimulantti, joka hyödyntää turpeen rehevöitymistä aiheuttavia ominaisuuksia. Se parantaa kasvien kykyä varastoida vettä ja sietää sään ääri-ilmiöitä. Euroopan kuivuessa biostimulantti auttaa ruoantuotantoa esimerkiksi Etelä-Espanjassa ja -Italiassa. 25 hehtaarin peltoalueella biostimulantti lisää kasvua jopa 20 %.
Kolmantena on pellettimuotoinen eläinrehu, joka edistää eläinten hyvinvointia ja kasvua. Turvepohjaiset rehutuotteet toimivat myös virikerehuna. Ravinnerehu parantaa eläinten ravinteiden saantia, vatsan hyvinvointia sekä immuniteettia. Rehutuotannossa Neova tekee yhteistyötä Hankkijan kanssa.
Teksti: Antti Innanen
Julkaistu ensimmäisen kerran Keski-Suomen kauppakamarin 95-vuotisjuhlajulkaisussa.