Lomakausi lähenee loppuaan, miten käy palautumisen?

Palautumista ei voi laskea vain lomien varaan, vaan palautumista tarvitaan myös arjessa. Kuvituskuva: Adobe Stock

Moni tuntuu odottavan syksyä ja arkea pelonsekaisin tuntein. Varsinkin jos on saanut lomailla rauhassa useamman viikon putkeen, jo pelkästään töihin paluu saattaa olla hetkellisesti kuormittavampaa kuin uskommekaan. Sitten on vielä ne harrastukset, lasten koulut ja päiväkodit, sairastelukierteet ja koko arjen organisointi. Lue univalmentaja, kouluttaja Miia Sorannon vinkit leppoisampaan arjen aloitukseen ja palautumiseen arjessa.

Jos loma on onnistunut ja akkuja ladattu, meillä voi syntyä harhakäsitys siitä, mihin kaikkeen omat voimavarat riittävät. Arkeen palataan rytinällä ja haalitaan hommia enemmän kuin hyvä olisi. Loman vaikutukset jatkuvat tutkitustikin vain muutaman viikon, jos energian tuhlaa heti alkuunsa, ei ehkä sitäkään.

Toisilla koko loma on mennyt palautumiseen. Kaikille loma ei edes ole ollut mahdollisuus todella rentoutua. Suomen lyhyestä kesästä on paine nauttia täysillä, vaikka väkisin. Loma-ajan kalenteri on saattanut täyttyä ohjelmasta ja pitkään venyneistä kesäilloista levon kustannuksella. Kummassakin tapauksessa on syytä pysähtyä pohtimaan mitä varten lomat ovat olemassa ja miten niiden tulisi vaikuttaa jaksamiseemme.

Palautumista ei voi laskea lomien varaan

Jos lomat ovat ainoa hetki jolloin saa luvan kanssa rentoutua, hankimme itsellemme palautumisvelkaa, joka tulee tavalla tai toisella maksettavaksi jossain vaiheessa. Iso osa työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi ja samaan aikaan työelämä vaatii meiltä koko ajan enemmän. Sen seurauksena kärsimme pitkittyneestä stressistä ja monista sen seurauksista. Lisäksi nukumme huonommin kuin koskaan ja se vaikuttaa koko toimintakykyymme arjen tasolla.

95% prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana, tämä koskettaa niin fyysistä kuin kognitiivista mielen palautumista. Laadukas palauttava uni on välttämätöntä kehon ja aivojen terveydelle. Uni parantaa muun muassa keskittymiskykyä, uuden oppimista ja tiedon käsittelyä. Väsynyt ihminen ei ole luova eikä tuottava. Lisäksi usein myös kärttyinen ja stressaantunut.

Kun uni ja palautuminen on hallussa joka päivä, stressinsietokykymme ja jaksamisemme paranevat merkittävästi. Hyvin nukutun yön jälkeen mielialamme, motivaatiomme ja työkykymme ovat huipussaan. Uni on monella tapaa mielekkään elämän ja sujuvan arjen mahdollistaja. Elämän kuormitus vaati vastapainokseen parempaa nukkumista.

Leppoisampi paluu arkeen

Jos loma ei ehkä ollut palautumisen kannalta aivan sellainen kuin toivoisi tai vaikka olisikin ollut, lomalta arkeen siirtyminen kannattaa toteuttaa hallitusti. Voit kokeilla muutamia keinoja säästääksesi voimavarojasi.

Pehmeä lasku. Älä edes yritä saada kaikkia asioita rullaamaan heti kerralla, ota sekä töissä että vapaalla arki haltuun vähitellen. Voisitko aloittaa työt vähitellen, niin että työviikko ei alakaan maanantaina täydellä kahdeksan tunnin työpäivällä, vaan vaikka tiistaina tai kuudella tunnilla? Jos et voi työaikaasi vaikuttaa, mitä kivaa ja palauttavaa voisit suunnitella työn jälkeiseen aikaan?

Energiaa pitkin päivää. Enemmän ulkoilua, liikettä, ravitsevaa ruokaa ja rentoa oleskelua. Töissä muista kunnon tauot, syöminen ja nesteytys. Sisällytä pieni kävely, taukojumppa tai lyhyt meditaatiohetki päivittäin, se pitää sinut virkeänä päivän ajan. Töiden jälkeen ulkoilua ja esimerkiksi perheen kanssa yhdessäoloa.

Uusia tapoja arkeen. Mikä teki lomastasi loman? Ehkä väljemmät aikataulut? Vähemmän kokkaamista tai siivousta? Mitä siitä voisit siirtää arkeesi? Kauppa- ja ruokakassipalvelu, valmiit ateriat tilattuina tai siivooja silloin tällöin. Jos arkea ei voi konkreettisesti keventää, loman leppoisampi mielentila tekee usein jo ihmeitä.

Muisti takkuaa? Tuntuuko loman jälkeen että kaikki on vähän hukassa? Ei hätää, nauti tilanteesta. Se että olet aidosti irtaantunut työstä ja arjesta, on vain hyvä merkki. Mielesi on todella saanut levätä ja asiat palautuvat kyllä vähitellen. Tässäkin tilanteessa vaatimusten laskeminen itseään kohtaan auttaa kummasti.

​​​​​​​


Kirjoittaja:

Hyvän unen viestintuoja
Miia Soranto
Univalmentaja, kouluttaja
unenvoima.fi ​​​​​​​

Kuormituksesta tasapainoon -koulutus 5.10.

Järjestämme aiheesta koulutuksen Kuormituksesta tasapainoon 5.10., jonka kouluttajana Miia Soranto toimii. Koulutuksessa käsitellään mm. perustietoa uneen ja palautumiseen liittyen. Paremman stressin ja kuormituksen säätelytaitojen avulla voit vaikuttaa positiivisesti unen laatuun ja parempaan palautumiseen. Lisäksi koulutuksessa käsitellään unen mahdollisuuksista voimavarojen lisääjänä, työkyvyn, muistin, luovuuden ja innovatiivisuuden parantajana, sekä pohditaan omien arjen valintojen merkitystä ja vaikutusta uneen. Koulutuksen avulla pääset hoitamaan jo mahdollisia uneen liittyviä haasteita tai ennaltaehkäisemään niiden syntyä.

Kouluttaja Miia Soranto on koulutettu uni- ja ravintovalmentaja, liikunnanalan ammattilainen, kokemusasiantuntija (entinen uneton). Hän on yrittäjä, valmentaja, kouluttaja ja puhuja.

Lue lisää koulutuksesta ja tule mukaan