Tulevaisuuden sairaala Nova rakennetaan potilaiden tarpeiden ympärille

Uuden Keski-Suomen sairaalan peruskivi muurattiin Jyväskylässä helmikuussa 2017. Kyseessä on maakunnan historian suurin julkinen investointi ja maamme ensimmäinen täysin uusi sairaala sitten 1950-luvun. Urakan toteuttajaksi on valittu maan johtavaksi sairaalahankkeiden tekijäksi profiloitunut projektiurakoitsija SRV. Kukkumäkeen sijoittuva uusi keskussairaala on massiivinen ja merkittävä hanke niin rakentamisen vaativuuden kuin maakunnan hyvinvoinnin näkökulmasta.
‚Äč

‚ÄčVUONNA 2020 VALMISTUVA sairaala Nova on poikkeuksellinen hanke. Kun muualla Suomessa sairaalarakennuksia korjataan ja laajennetaan, Keski-Suomi n√§ytt√§√§ uuden suunnan rakennuttamalla t√§ysin uuden sairaalan. Nykyiseen sairaalaan verrattuna Nova on arkkitehtuurisesti kompakti, ja sen logistiset ratkaisut tulevat olemaan selkeit√§. Pienempi rakennus tuo kustannustehokkuutta, mutta vaatii tarkkaa suunnittelua. Tilojen k√§yt√∂n optimoimisessa tehd√§√§n yhteisty√∂t√§ yliopiston kanssa, ja analytiikkav√§lineiden avulla on pystytty varmistamaan, ett√§ rakennuksen kapasiteetti on riitt√§v√§.

Uuden Keski-Suomen sairaalan peruskivi muurattiin Jyväskylässä helmikuussa 2017. Kyseessä on maakunnan historian suurin julkinen investointi ja maamme ensimmäinen täysin uusi sairaala sitten 1950-luvun.

Urakan toteuttajaksi on valittu maan johtavaksi sairaalahankkeiden tekijäksi profiloitunut projektiurakoitsija SRV. Kukkumäkeen sijoittuva uusi keskussairaala on massiivinen ja merkittävä hanke niin rakentamisen vaativuuden kuin maakunnan hyvinvoinnin näkökulmasta.

Lääketieteessä ja sairaanhoidossa painopiste on siirtymässä vahvasti korjaavasta toimintamallista hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Uusi sairaala suunnitellaan l√§heisess√§ yhteisty√∂ss√§ k√§ytt√§jiens√§ kanssa. Pitk√§ k√§ytt√∂ik√§ tuo haasteita, sill√§ nopeasti kehittyv√§n sairaanhoidon tulevaisuuden muutoksia on vaikea ennakoida. Sairaala Nova tulee palvelemaan asiakkaita v√§hint√§√§n 40‚Äď60 vuotta, ja suunnittelussa pyrit√§√§nkin maksimoimaan tilojen muokattavuus uusien teknologioiden varalle.

‚Äď T√§ss√§ mieless√§ kaikki, mit√§ tehd√§√§n, tehd√§√§n tulevaisuutta varten. Keski-Suomessa p√§√§tt√§j√§t tekiv√§t rohkean ratkaisun j√§tt√§√§ vanha taakse ja luoda jotain aivan uutta. T√§m√§ mahdollistaa digiloikkauksen, kun kaikki infra rakennetaan uusimpien teknologioiden varaan, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen kertoo.

UUDEN SAIRAALAHANKKEEN mittavuudesta kertoo sen 100 000 brm2:n kokonaispinta-ala ja siihen investoitu lähes 500 miljoonaa euroa. SRV:n valinta projektinjohtourakoitsijaksi on luonut edellytykset siihen, että muillakin maakunnan rakennusalan yrityksillä on mahdollisuus sitoutua hankkeeseen. SRV:llä on kokemusta
terveydenhuollon ja vaativien tilojen rakentamisesta, mutta sairaala Nova on poikkeuksellisen mittava hanke. ‚Äď Vaikka tontti on iso, on se ahdas rakentaa ja paikkana haastava. My√∂s kire√§ aikataulu projektin kokoon n√§hden tuo osaltaan haasteita, mutta koska kyseess√§ on monella tapaa ainutlaatuinen hanke, olemme saaneet liitetty√§ projektiin parhaat mahdolliset tekij√§t, SRV:n Keski-Suomen aluejohtaja Timo Kauppi kertoo.

UUSI SAIRAALA ON KASVURUISKE maakunnan rakentamisalalle. Yhteens√§ hanke ty√∂llist√§√§ noin 2 500‚Äď3 000 henkil√∂√§ alihankkijaketjut mukaan luettuna. Ty√∂maalla toimivista urakoitsijoista l√§hes kaikki ovat kotimaisia ja noin puolet tulee maakunnan alueelta. Novasta rakennetaan suurta t√§yden palvelun sairaalaa, jota kehitet√§√§n opetussairaalan suuntaan. L√§√§ketieteess√§ ja sairaanhoidossa painopiste on siirtym√§ss√§ vahvasti korjaavasta toimintamallista hyvinvoinnin yll√§pit√§miseen ja sairauksien ennaltaehk√§isyyn. T√§ss√§ Jyv√§salue on
hyvässä iskussa, ja maakunnasta löytyy vaativaa erityisosaamista ja tutkimusta.

‚Äď Sairaalahanke on positiivinen n√§yte siit√§, ett√§ yhdess√§ tuumin voi saada paljon aikaan, Kinnunen toteaa.


014 269 1811

Perustettu: 1960

Ala: Terveydenhuoltopalvelut

www.ksshp.fi/fi-FI

www.ksshp.fi/en-US