Parempi johtaa hyvin...

BLOGI: KEIJO MANNER: vai johtaako, vai onko vai...? Tärkeä asia ja monta tulokulmaa. Hyvä johtaminenhan on sidoksissa eri asioihin. Itselle tulee ensimmäisinä mieleen johtaja ihmisenä, johtajakokemus, johdettava/johdettavat, organisaation koko, tilanne, tavoitteet, ympäristö ja kilpailutilanne. Muutamia mainitakseni. Samalla tulee sanoneeksi sen, että lopputuloksen kannalta - olosuhteet kun vaihtelevat - hyvin voi johtaa monella tavalla ja onnistua. Sen on tässä iän ja kokemuksen karttuessa huomannut.

Mutta ei se johtaminen minusta sinällään mitään rakettitiedettä ole. Kyllä siitä sellaisenkin saa, mutta voi sitä yksinkertaistaakin. Muistaen, että seuraava on todella yksinkertaistus, niin ajattelen, että johtaminen on itsensä tuntemista ihmisenä ja johtajana, sen miettimistä, että ketä minä johdan ja miten sekä mihin yhdessä pyrimme. Ja siten sitä, että miten minä nämä asiat viestin.

Viestiä voi hyvin monella tavalla, myös hiljaisesti. Itse olen viime vuosina erityisesti pohtinut kuulemisen ja läsnäolon merkitystä. Vaikka esimerkiksi: kumpi on parempi, räplätä puhelinta ja iPadia vai kuunnella, kuulla ja olla läsnä. Uskallan ajatella, että tuo edellinen toimintatapa vaatii kaksi johtamistilaisuutta ja jälkimmäisessä selvitään yhdellä. Melkoinen ero kustannustehokkuudessa. Ja suorituksen paranemista pohtiessa lienee selvää, kumpi johtaa parempaan lopputulokseen. Mielestäni taas se jälkimmäinen. Eli kerralla kuntoon!

Olen tavannut ja ollut tekemisissä myös monen omasta mielestäni erittäin hyvän johtajan johdettavana. Näiden kokemusten perusteella koittanut miettiä, mikä heidät on erottanut hyvässä mielessä vaikka itsestäni. Seuraavia asioita on tullut mieleen.

  • Heillä on aikaa.

  • Jos ovi on auki ja menet sisään, syntyy tunne, että nyt ei ole kiire.

  • He kuuntelevat. Tekeminen ja sählääminen loppuu ja korvat aukeavat.

  • He kuulevat. Kuunteleminen on intensiivistä ja kysymykset, joita ei tule koko ajan ja liikaa osoittavat, että kuultu on.

  • He ovat tekemis- ja päämäärä suuntautuneita.


Näissä keskusteluissa miltei aina sovitaan tekemisistä, vastuusta, aikataulusta ja myös seurannasta/raportoinnista. Sitten saat aikaa, resursit ja vapauden tehdä. Mutta kyllä usein myös velvollisuuden onnistua. Hyvin oman työnsä tekevinä ja itseltään paljon vaativina he ovat tottuneet onnistumaan ja odottavat sitä myös muilta. Se on usein haaste. Siinä muuten yksi johtamisen peruskysymys. Paljonko sallin erilaisuutta vaikkapa nyt itseeni verrattuna?

Jos mietin, missä omat haasteeni parhaillaan ovat, niin kyllä ovat juuri tuolla aika/kuulemis -akselilla. Kun on niin paljon sitä tekemistä. Sähköpostista alkaen. Olin tässä pari kuukautta sairaslomalla. Tuli moneen vuoteen ajateltua oikein ajan kanssa ja kunnolla. Myös omaa työntekoani ja johtamistani. On siinä kehittämistä edelleen. Mutta peeveli, sehän on mahdollisuus!

Kehitytään johtajina - parannetaan suoritusta!

Keijo Manner
Keski-Suomen OP

Kirjoittaja on Keski-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja ja Keski-Suomen kauppakamarin 1. varapuheenjohtaja