Kotimaista bioenergiaa Suomen luonnosta

Maamme metsät tarjoavat raaka-aineita elintärkeään lämmön- ja sähköntuotantoon. Vapo on bioenergia-alan yritys, joka arvostaa suomalaista luontoa tuottamalla energiaa kotimaisesta puusta ja turpeesta erityisesti teollisuuden, kuntien ja energia-alan yritysten tarpeisiin.

VAPON LUOTETTAVUUS Suomen valtion tärkeimpänä puutavaran hankkijana ulottuu 1940-luvulle: kun Suomi taisteli itsenäisyytensä puolesta talvi- ja jatkosodissa, Vapo turvasi valtion huoltovarmuuden. Sahateollisuus taas nosti päätään 1960-luvulla, ja tuottoisa energiaturvetuotanto alkoi vuonna 1975. Samana vuonna myös Vapon pääkonttori siirrettiin Helsingistä Jyväskylään, jossa se sijaitsee edelleen.

2000-LUVUN ALKUUN SAAKKA täysin valtion omistamasta yhtiöstä on kuoriutunut laaja-alainen kaupallisen energialiiketoiminnan osaaja, kun valtion rooli omistajana on vähitellen kaventunut. Puupolttoaineiden ja pelletin rinnalla turve on Vapon keskeinen raaka-aine ja energianlähde.

– Viime vuosina turpeen jalostus on kehittynyt valtavasti, ja nyt tutkimme esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kanssa uusia kehitysmahdollisuuksia. Turvekuidusta voidaan valmistaa muun muassa eristeitä, akustiikkalevyjä ja komposiitteja, Vapon yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Ahti Martikainen kertoo.

NYKYAJAN ASIAKKAIDEN tarpeisiin Vapo tarjoaa yhä parempia palveluja, kun sähköinen kaukolämpöportaali ja pelletin verkkokauppa helpottavat asiointia. Teollisuudessa digitalisaation ja automaation ansiosta voimalaitoksia on mahdollista hallita keskitetysti etänä.

​– Energia-alan asiantuntijaorganisaationa etsimme koko ajan aktiivisesti uusia tapoja kehittää liiketoimintaamme, Martikainen korostaa.

VASTUULLISUUS kuvastaa Vapoa kaikin tavoin: luontoa kunnioitetaan, sillä se on kaiken toiminnan alku ja juuri. Yritys suosii kotimaista ja omavaraista energiantuotantoa ja haluaa siksi kantaa myös oman ympäristövastuunsa. Vapo on Suomen bioenergian johtava toimittaja ja turveteollisuuden kantava voima.020 790 4000

info@vapo.fi

Perustettu: 1940

Ala: Energiatuotanto

www.vapo.fi