Laukaan vetovoiman tekevät sijainti ja ihmisläheinen kuntapolitiikka

Laukaan päätöksenteossa kuullaan asukkaiden toiveita ja mielipiteitä.
​Päätöksenteossa laukaalainen tapa on, että järjen lisäksi pelissä on myös sydän.

MONET KUNNAT kamppailevat muuttotappion ja heikon syntyvyyden kanssa, mutta Laukaa tekee tässä poikkeuksen: siellä väkiluku kasvaa noin 150 ihmisellä vuosittain. Tilastokeskuksen mukaan Laukaassa syntyvyys on vuosi toisensa jälkeen ollut reilusti suurempi kuin kuolleisuus. Viime vuosina Laukaa on ollut usein myös muuttovoittoinen. Kestävästä kasvusta nauttiminen on Laukaan kokoiselle kunnalle harvinaista. – On pitkän työn tulos, että olemme pysyneet kasvukuntana. Usein monitaajamainen kunta on haaste muuttoliikkeen kannalta, mutta meille se on ollut vahvuus. Yksi tärkeimmistä prioriteeteistani on, etteivät kunnan osat eriydy toisistaan, vaan olemme yksi yhteinen Laukaa, kertoo kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä.

LAUKAASSA PANOSTETAAN paljon kunnan asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksiin. Lisäksi taajamissa ja kylissä on paljon aktiivisia toimijoita. Kun kouluverkkoa oli pakko saneerata, ennen päätöksen tekemistä kuultiin laajasti eri sidosryhmiä ja paikallisia asukkaita. Osallistamisen tuloksena lopullinen päätös voitiin tehdä perustellusti.

– Haluamme tavoittaa nimenomaan keskimääräisen laukaalaisen, jotta päätöksenteko palvelee mahdollisimman suurta osaa meistä. Asun siis itsekin Laukaassa. Koen palvelevani asukkaita parhaiten, jos olen yksi heistä.

Laukaa on ollut yhtenä omistajana toimintansa lopettaneessa Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:ssä. Laukaalla on Jykesin lisäksi ollut koko ajan omakin kehitysyhtiö, joka rakentaa kunnan ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Se auttaa muun muassa sopivien tontti- ja toimitilojen etsimisessä, elinkeinoelämää tukevien hankkeiden käynnistämisessä ja rahoituksen hakemisessa.

– Kehitysyhtiön on mahdollista olla ketterämpi kuin emo-organisaationsa. Yritykset tavoittavat avun nopeasti, eikä yksinkertaisissa asioissa tarvitse jäädä odottamaan esimerkiksi valtuuston päätöksiä. Korulauseiden sijaan suosimme konkretiaa. Autamme laukaalaisia yrityksiä niin pienissä kuin isoissakin asioissa, itsekin kunnanjohtamisen ohessa kehitysyhtiön hallituksessa toimiva Kiiskilä kertoo.

Laukaassa toimintamallien kehittäminen on jatkuvaa. Kiiskilä kiittelee vuolaasti kunnan innovatiivista henkilökuntaa siitä, että moni kehitysidea ja halu toteuttamiseen tulee nimenomaan henkilökunnan puolelta.

PAIKALLISTEN PK-YRITYSTEN LISÄKSI Laukaan ovat ottaneet kodikseen useat kansainvälisetkin yritykset. Laukaaseen toimintansa ovat rakentaneet muun muassa tanskalaisomisteinen katalysaattorivalmistaja Dinex Ecocat sekä maa- ja merivoimien kaluston varaosahuollosta ja siihen liittyvästä logistisesta toiminnasta vastaava Patria-konserniin kuuluva Millog. Lisäksi lähes satavuotias Vihtavuoren ampumatarviketehdas
on nykyään osa pohjoismaista Nammo-konsernia. Palvelualojen puolelta Laukaasta tuli Lidlin toisen Suomen jakelukeskuksen koti. Laukaan kunnan yritysmyönteisyys on tärkeä osatekijä siinä, miksi juuri se on valikoitunut niin monen yrityksen kotipaikaksi.

– Laukaa sijaitsee keskellä keskeisintä Suomea. Logistisesti ajatellen Laukaa on lähes täydellinen paikka Keski-Suomessa toimivalle yritykselle. Lähellä ovat niin Jyväskylä, lentokenttä kuin merkittävät valtaväylätkin.


014 267 5000

kirjaus@laukaa.fi

Perustettu: 1593

www.laukaa.fi