Moventaksella syvä tekninen osaaminen muutetaan tulevaisuuden cleantech-tuotteiksi

Kansainvälisestä menestyksestään ja cleantech-osaamisestaan palkittu Moventas tekee vaativaa työtä tuuliturbiinivaihteiden suunnittelun ja tuotannon parissa. Yrityksen asiakkaat ovat merkittäviä kansainvälisiä tuuliturbiinivalmistajia sekä sähköyhtiöitä, ja kysyntä tuotteille on maailmalla suuri. Nyt yritys tekee 17 miljoonan euron investoinnin Jyväskylässä lisätäkseen tuotantokapasiteettiaan, mikä mahdollistaa kasvavaan kysyntään vastaamisen ja tuo maakuntaan uusia työpaikkoja.

JYVÄSKYLÄLÄINEN tuuliturbiinivaihteiden valmistaja Moventas on yksi harvoista yrityksistä, joka pystyy yhdistämään massiivisten tuotteiden ja toisaalta suurta tarkkuutta vaativien laitteiden valmistuksen sekä sarjatuotannon. Haastava makro- ja mikrogeometrian hallinta vaatii useiden koneensuunnittelualueiden tuntemusta ja erityisosaamista.

– Jotta pystyisimme tarjoamaan asiakkaillemme entistä kilpailukykyisempiä tuotteita ja turvaamaan yrityksemme kasvun, teemme jatkuvaa tutkimustyötä keihäänkärkiteknologioiden kehittämiseksi. Viemme niissä syntyviä teknologisia innovaatioita ketterästi asiakkaiden tuotesuunnitteluprojekteihin, Moventaksen teknologiajohtaja Jyrki Virtanen kertoo. Esimerkkinä uudesta teknologisesta innovaatiosta ja tuotealustasta on 2010-luvun puolivälissä tuotantoon tullut uuden sukupolven Exceed-sarja, jolla on edeltäjiinsä verrattuna 20 % parempi vääntömomentin tiheys. Malli on myös 10 % pienempi kuin aikaisemmat, mikä vähentää tuulivoimalan elinkaarikustannuksia. Tämä on avainasemassa, kun mietitään vaihtoehtoisia energiantuotantotapoja.

– Suunnittelun haaste on siinä, kuinka kaikki saadaan kytkettyä yhteen. Vaihtoehtoja on tuhansia, ja meidän tulee löytää se optimaalisin. Tätä varten on rakennettu oma virtuaalinen suunnitteluympäristö, jossa simuloidaan matemaattista mallia, ennen kuin yhtäkään osaa on fyysisesti olemassa, Virtanen kuvailee.

SUORAA KOULUTUSTA ei alalle Suomessa ole. Pikemminkin opinahjona toimii juuri Moventas, jonka juuret kytkeytyvät vuonna 1938 Jyväskylän Rautpohjaan perustettuun Valtion tykkitehtaaseen ja sittemmin Valmet Voimansiirto Oy:hyn. Aluksi Jyväskylässä valmistettiin erilaisia hammaspyöriä ja hammasvaihteita tykkien ohjausjärjestelmiin sekä raskaan teollisuuden voimansiirtojärjestelmiin, traktoreiden ja vetureiden vaihdelaatikoihin ja paperikoneisiin. Pitkään jatkunut vaativien laivavaihteiden valmistus toimi hyvänä perustana myöhempää tuuliturbiinivaihteiden suunnitteluosaamista luotaessa.

NYKYÄÄN Moventas keskittyy puhtaasti tuulivoimaloiden vaihteiden suunnitteluun, valmistukseen ja huoltoon. Yhtiö katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen, jossa tuulivoimalla on vahva asema kaikesta tuotetusta energiasta. Moventas kilpailee kapealla erikoisalallaan maailman johtavien laitevalmistajien kanssa.

– Haasteemme ja mahdollisuutemme piilevät siinä, kuinka voimme muuntaa pitkän teknisen historiamme tulevaisuuden tuotteiksi. Meidän täytyy katsoa markkinoilla vähintään viiden vuoden päähän. Seuraamme aktiivisesti tiedemaailman ja markkinoiden kehitystä, jotta olemme ratkaisuissamme edelläkävijän asemassa, Virtanen toteaa.

MOVENTAKSEN MENESTYKSEN AVAIN on innovatiivisuus, joka pohjautuu oman alansa huippuosaajien ammattitaitoon, kovaan tutkimustyöhön sekä intohimoon luoda uutta.

020 184 7000

service@moventas.com

Perustettu: 2005

Ala: Turbiinivaihteiden valmistus

www.moventas.com