Rautpohja - globaalisti paperi- ja kartonkikoneiden koti

​Valmetin pian 80-vuotias tehdas on Jyväskylän Rautpohjassa monelle jyväskyläläiselle tuttu näky. Harva kuitenkaan tietää, että Rautpohjan porttien takana suunnitellaan ja valmistetaan ainoastaan Jyväskylästä saatavia kartonki- ja paperikoneiden pääkomponentteja, kuten perälaatikoita ja erikoisteloja. Maailman kaikesta paperista 40 % tehdään Valmetin koneilla, joista suuressa osassa on välttämättömiä, Jyväskylässä valmistettuja komponentteja. Valmet Rautpohja on ainutlaatuinen yhdistelmä prosessiteknologiaa, automaatiota ja palveluita sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle ympäri maailmaa.

VALMETIN Rautpohjan tehdas on osa maailman johtavaa sellu-, paperi-, energia- ja prosessiteollisuuden teknologian, automaation ja palveluiden toimittajaa ja kehittäjää Valmetia. Valmetin taustalla on vaikuttava 220 vuoden teollinen historia, ja yhtiön juuret ulottuvat moneen eri yritykseen. Rautpohjan tarina alkoi, kun Valtion Tykkitehdas siirrettiin vuonna 1938 Jyväskylän keskustan tuntumaan. Talvi- ja jatkosotien jälkeen tykkien, ammuskuorien ja sytyttimien valmistus vaihtui sotakorvauksiksi tuotettujen tukkinostureiden ja vannesahojen valmistukseen.

VALMET PERUSTETTIIN vuonna 1951 sotakorvaustöitä tehneen konepajan pohjalle, ja viimeinen sotakorvaustuote lähti matkaan Rautpohjasta seuraavana vuonna. Tämän jälkeen tehdas pääsi keskittymään oman tuotantonsa ja tuotteidensa kehittämiseen. Ensimmäisen paperikoneensa Rautpohja toimitti vuonna 1953, minkä jälkeen tehtaasta on kehittynyt maailman johtava paperi-, kartonki- ja sellunkuivatuskoneiden valmistaja. Valmetin pitkän historian aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Toimipaikkoja on perustettu ja lopetettu ympäri Suomea ja maailmaa, mutta Valmetin Rautpohjan tehdas on pysynyt samoilla sijoilla Vasikkalammen läheisyydessä. Vuosien saatossa yrityksen tilat ovat laajentuneet, ja Rautpohja on ollut Keski-Suomen suurin teollinen työllistäjä useina peräkkäisinä vuosina.

Kun otetaan huomioon Jyväskylän kaukainen sijainti satamista, Valmetin Rautpohjan tehtaan tilojen säilyminen kertoo erityisen korkeasta osaamisesta ja hienosta verkottumisesta niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin.

YHTEISTYÖTÄ tehdään paljon muun muassa Jyväskylän ammattikorkeakoulun, yliopiston ja VTT:n kanssa, ja teollisuutta sijaitsee lähellä, kuten Jämsänjokilaaksossa, Äänekoskella ja Varkaudessa. Kansainvälistä toimintaa on yli 30 maassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Kartonki- ja paperinvalmistusteknologian valmistamisen ja kehittämisen lisäksi Rautpohjan liikevaihtoa lisää Service Technology Center, joka tarjoaa tehdastoimintaan palveluita, joihin kuuluu huolto ja kunnossapito.

KARTONGIN KYSYNTÄ KASVAA vuodessa 3 %. Valmet onkin selvä teknologiajohtaja maailmanlaajuisessa kasvubisneksessä ja yksi maailman johtavista yrityksistä kestävän kehityksen saralla. Esimerkiksi paperiteollisuuden lightweight-suuntaus tuo kustannustehokkuutta paperinvalmistukseen ja uusien teknologioiden tarvetta paperi- ja kartonkikoneisiin. Teollinen internet taas luo lisämahdollisuuksia nopeampaan ja tehokkaampaan asiakaspalveluun. Jyväskylä on Valmetin kartonki- ja paperiteknologian ydinpaikkakunta, ja johtoaseman säilyminen näyttää vahvalta myös tulevaisuudessa.


010 672 0000
Perustettu: 1938
Ala: Paperi-, kartonki- ja
sellunkuivatuskoneiden ja
-palveluiden toimittaja
www.valmet.com
Suomalaisella osaamisella
ja insinööritaidolla
kasvubisneksen maailman
ykköseksi