Sukupolvenvaihdoksessa maansiirtoalan konkarin prioriteeteiksi nousivat työhyvinvointi ja ympäristöarvot

Kaivinkone ja Maansiirto Rikamat Oy:ssä tehtiin hiljattain jo yrityksen toinen sukupolvenvaihdos isältä pojalle. Sen yhteydessä Rikamat Oy:n toimintamalleja nykyaikaistettiin rohkeasti.

ARVO RIKAMA ALOITTI Rikamat Oy:n toiminnan autoilijana ja oli myös yksi paikallisen KAK:n perustajajäsenistä. Yrityksen konepuoli alkoi vuonna 1953 hullujussiksikin kutsutulla venäläisellä mekaanisella kaivinkoneella. Yrityksen toiminta on kasvanut tasaisesti. Vuosikymmenien kuluessa Rikamat Oy on kehittynyt huomattavaa liikevaihtoa tekeväksi keskisuomalaiseksi maarakennusalan toimijaksi. Rikamat Oy vastaa sekä omakotitalorakentajien tarpeisiin että urakoi suurissa infrahankkeissa.

KEITELEEN KANAVA on ollut toteutetuista hankkeista suurin. Se on myös yrityksen kannalta hankkeena tähän mennessä tärkein, koska se auttoi Rikamat Oy:n 1990-luvun lamavuosien yli. Vaajakosken moottoritien meluvalli on yksi uudemmista näkyvistä maamerkeistä, jonka rakentamisessa Rikamat Oy on ollut mukana.

YRITYS SAI KOLMANNEN Rikaman toimitusjohtajakseen keväällä 2015, kun vuodesta 1975 yrityksen johdossa ollut Ari Rikama jäi eläkkeelle. Sukupolvenvaihdos toteutettiin yrityskauppana nykyisen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Antti Rikaman kanssa. Sukupolvenvaihdoksessa muuttui paljon muutakin kuin toimitusjohtajan etunimi.

– Tärkein prioriteettini on ollut henkilöstönjohtamis- ja organisaatiomenetelmien päivittäminen vastaamaan tämän päivän tarpeita. Sen eteen on tehty paljon töitä, ja se myös näkyy konkreettisesti. Taloushallinnon ja toiminnanohjausjärjestelmän digitalisoiminen samassa rajapinnassa toimivaksi automaatioksi on ollut haasteena kaikkein suurin. Kehitysprosessi tulee olemaan osa jokapäiväistä toimintaamme, ei pelkkä kertarykäisy, Rikama kertoo.

Rikama korostaa edelleen organisaatiokulttuurin tärkeyttä. Hän uskoo työnantajan ja -tekijän väliseen keskinäiseen luottamukseen ja matalaan hierarkiaan työyhteisössä. Rikama on itse aloittanut uransa yrityksessä koneiden ratissa 15-vuotiaana kesätyöntekijänä.

YRITYKSESSÄ ON PANOSTETTU työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin. Työntekijöitä kannustetaan terveellisiin elämäntapoihin esimerkiksi ilmaisilla liikuntaeduilla. Rikama kuulee mielellään työntekijöitään siitä, millaisia hyvinvointiin liittyviä etuja he itse haluaisivat. Työturvallisuuden suhteen hän painottaa, että ennaltaehkäisy on tärkein tekijä turvallisen työympäristön luomisessa. Henkilökuntaa koulutetaan ja perehdytetään aktiivisesti, ja turvavälineiden laadusta ollaan tarkkoja. Rikama huomauttaa, että hyvät työvälineet ja edellytykset tehdä työ hyvin ovat turvallisuustekijöitä. Henkilöstöpolitiikan ja taloushallinnon lisäksi Rikamat Oy:ssä on nostettu ympäristöarvot korkeaan asemaan. Toimintamalleja ja -prosesseja on kehitetty siten, että jokapäiväisessä työssä voidaan taata paras mahdollinen hyöty niin tuoton kuin ympäristönkin puolesta.

– Ympäristöystävälliseen toimintaan panostaminen on kantava voimavara firman kehitykselle. Meidän kannattaa sijoittaa kalustoon, joka on mahdollisimman pitkäikäistä ja kuluttaa mahdollisimman vähän polttoainetta. Kun teemme parhaamme ympäristönäkökulmasta, hyödymme samalla myös taloudellisesti.


020 438 320
rikamat@maansiirtorikamat.fi
Perustettu: 1953
Ala: Maansiirto ja maarakennus,
kuljetuspalvelut
www.maansiirtorikamat.fi
Ympäristöystävällinen
maansiirtoalan konkari