Teknologia, joka opettaa inhimillisyyttä

Firstbeatin toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Joni Kettusen mukaan sydämen sykevälin vaihtelu muodostaa ikkunan kehon toimintaan. Sykevälianalyysin markkinoille tuonut jyväskyläläisyritys on kasvanut 15 vuodessa maailmanluokan menestystarinaksi, jonka teknologiaa löytyy esimerkiksi Samsungin, Garminin ja Suunnon laitteista.

SYKKEESTÄ voi lukea lähes 20 erilaista kehon toiminnon signaalia. Niiden pohjalta tehty analyysi kertoo, kuinka keho voi. Esimerkiksi urheilijat pystyvät sykevälianalyysin avulla parantamaan suorituskykyään. Siksi tuhannet huippu-urheilijat ovatkin Firstbeatin asiakkaita.

NYT MYÖS TYÖELÄMÄSSÄ ollaan herätty ymmärtämään hyvinvoinnin merkitys, ja vuonna 2017 yritys onkin kaksinkertaistanut liikevaihtonsa työhyvinvoinnin alueella. Toisin kuin monesti mielletään, teknologia voi opettaa inhimillisyyttä arjen vaatimusten keskellä.

– Jos stressi ja palautuminen eivät ole tasapainossa, on korkea riski sairastua uupumukseen. Analyysi paljastaa, missä suhteessa stressiä ja palautumista arjessa on, Kettunen kertoo.

FIRSTBEAT SYNTYI Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn spin-offina. Kun huippu-urheilijoille suunnattu teknologia ja Kettusen Jyväskylän yliopistossa tekemät tutkimukset stressin fysiologisesta mittauksesta yhdistettiin, saatiin aikaan mullistavaa teknologiaa.

– Juuremme ovat vahvasti tieteessä. Kyseessä on oikeastaan ihmiskehosta tehty digitaalinen malli, joka vaatii erittäin korkeatasoista matematiikkaa, varatoimitusjohtaja Juho Tuppurainen kuvailee.

– Lähdimme liikkeelle huippu-urheilusta, mutta pystymme tekemään paljon enemmän: samat haasteet kokonaiskuorman hallinnassa ovat myös työelämässä. Tämän mittauksessa sykevälianalyysi on maailman paras työkalu.

IHMISEN MITTAAMISEN trendi on noussut vahvasti globaaliksi ilmiöksi. Yksilön hyvinvoinnin tukeminen on myös työnantajien intresseissä

– sairaudenhoito kun on 5–10 kertaa kalliimpaa kuin ennaltaehkäisy.

– Työhyvinvoinnissa on samanlaiset haasteet jokaisella mantereella. Siellä on suurimmat kasvunäkymät tulevaisuudessa, Tuppurainen toteaa.084 154 1541

info@firstbeat.fi

Perustettu: 2002

Ala: Urheilu- ja hyvinvointiteknologia

www.firstbeat.com