Tieteellä kilpaurheilun huipulle

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on tehnyt tiedettä suomalaisen urheilun hyväksi vuodesta 1991 ja on nykyään maamme johtava soveltavan urheilututkimuksen keskus. Maamme pieni koko on tuonut haasteita suomalaisen urheilun menestykseen, mutta mitä ei saavuteta määrällä, paikataan kekseliäisyydellä ja luovuudella. Matkan varrella KIHU on tuottanut uusia urheilukeksintöjä aina alppimajoista keihästykkeihin ja tehnyt tärkeää tutkimusta urheilijoiden terveydenhuollossa.​

KANSAINVÄLISESTI katsoen syrjässä oleva Keski-Suomi on osoittautunut erinomaiseksi kotipesäksi KIHUlle. Jyväskylän kaupunki on tarjonnut tutkimuskeskukselle valmiit toimitilat ja yliopistokaupungin vahvan osaamisen. Jyväskylän yliopisto onkin ollut yksi merkittävimmistä yhteistyökumppaneista läpi KIHUn historian. Osaaminen on ydinsana tutkimuskeskuksen menestyksessä, ja useampi kuin joka kolmas työntekijä on tohtori.

Nykyään liikunta-alalla syntyy uusia lyhyen tähtäimen ratkaisuja kiihtyvään tahtiin. KIHU toimii
laadunvalvojana, ja KIHUn alaisuudessa toimivassa Sports Lab Jyväskylässä tehdään esimerkiksi tuotetestausta, joka tarjoaa puolueetonta tietoa tieteen keinoin.

Tutkimuskeskuksen tehtävänä onkin toimia teorian ja käytännön välissä niin, että urheilijoiden kanssa kentällä tehtävän tutkimuksen tulokset tuodaan suoraan käytäntöön. Muun muassa KIHUn keihäänheiton tutkimukset ovat osaltaan nostaneet suomalaiset keihäänheittäjät maailman kärkeen ja tuoneet Suomelle olympiavoittoja, maailmanmestaruuksia ja heittoennätyksiä.

Hieno esimerkki tieteen viemisestä käytäntöön on myös KIHUn spin-off-yrityksenä perustettu Firstbeat Technologies Oy, joka pohjautuu jo 1990-luvulla tehtyihin sykevariaatioanalyysi-tutkimuksiin. Vuonna 2002 perustetun yrityksen teknologiaa hyödynnetään nykyään sovelluksissa, joita käyttävät miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

TULEVAISUUDESSA tutkimuskeskus tulee olemaan entistä vaikuttavampi urheilun puolestapuhuja. Huippututkimuksella pyritään ratkaisemaan niin nuorten urheilutottumusten kuin kilpaurheilijoiden valmennuksen haasteita. Kansainvälisesti verkostoituneen tutkimuskeskuksen ansiosta suomalainen urheilu ja valmentautuminen tunnetaan myös globaalisti korkeatasoisesta osaamisesta.020 781 1500

etunimi.sukunimi@kihu.fi

Perustettu: 1991

Ala: Urheilun tutkimus

www.kihu.f