Satavuotias Keskimaa katsoo luottavaisena tulevaan

​Kaupan ala elää muutoksessa. Samaan aikaan talouskasvusta ei saada lainkaan vetoapua. Asiakkaat harkitsevat kulutustaan tarkasti.

– Kilpailu on kovaa, verkko vaikuttaa etenkin käyttötavarakaupassa. Hinta on nyt merkittävä asiakkaan valintoihin vaikuttava tekijä, arvioi Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Reima Loukkola.

Se on tilannekuva tällä hetkellä. Sadan vuoden historia on opettanut, että tilanteet vaihtelevat. Omat vahvuudet, selkeä strategia ja tinkimätön työ vievät eteenpäin.

– Parhaat tulevat pärjäämään. Olemme volyymibisneksessä, ja siitä meidän on pidettävä kiinni. Laajin valikoima ja halvin hinta ovat tietoinen valinta ja tärkeä osa liikeideaamme, toteaa Seppälän Prisman johtaja Mikko Junttila.

Rohkeutta ja kykyä tarttua uuteen

Haastavassa tilanteessa Keskimaa investoi Seppälän Prismaan. Luvassa on yhä parempaa asiakkaiden tarpeisiin vastaamista.

Suomen ensimmäinen Prisma oli puheenaihe ja nähtävyys. Se tarjosi ennennäkemättömän tuotevalikoiman uskomattoman halvalla. Seppälän Prisma valmistui vuonna 1972. Sen ympärillä oli pitkälti metsää ja peltoa.

– Onnistumista myös epäiltiin. Keskimaan johdossa on ollut rohkeutta ja kykyä tarttua uuteen jo tuolloin, Mikko Junttila sanoo.

Edelleen Prisma palvelee samalla tontilla. Alkuperäistä kivijalkaa on vielä jossain kohdassa liikettä, vaikka kiinteistöä on vuosien varrella useita kertoja laajennettu.

Nyt viereiselle tontille on rakentumassa uusi, ensimmäinen uuden konseptin mukainen Prisma.

Asioinnin sujuvuutta ja saavutettavuutta

Prisman konseptin uudistus tulee näkymään kesällä 2016 avautuvan kaupan ilmeessä, valikoimassa ja palveluissa. Ruokapuoli kasvaa, palvelutiski ja paistopiste laajenevat, käyttötavaran puolelle tulee uutta valikoimaa. Uusi Prisma tulee olemaan lapsiperheiden helpoin ostopaikka. Myös ravintolaa uudistetaan ja myymälöitä tulee kaupan yhteyteen runsaasti.

Asioinnin sujuvuus ja helppo saavutettavuus ovat avainasioita uuden rakentamisessa. Uuteen Prismaan on helppo tulla eri suunnista. Leveät parkkiruudut ja lämmin parkkihalli ovat toivottu uudistus. Kaiken kaikkiaan uusi Prisma on järkevä kokonaisuus, kovan luokan energiatehokkuutta myöten.

– Seppälän Prisma palvelee ainakin seuraavat neljä vuosikymmentä. Se on jatkossakin kaupungin halvin kauppa. Laajasta valikoimasta saa kaiken yhdellä kertaa, Junttila sanoo.

Tämä artikkeli liittyy Keskimaan näkyvyyteen Keski-Suomen kauppakamarin vuosikirjassa 2015.