100 tarinaa kasvusta: Kuntomaailma

10 vuotta sitten Kuntomaailma oli vahvasti kärkitoimijoita kuntosalialalla. Yritys oli vahvassa kasvussa ja naisten Kuntomaailmaan tehtiin mittavat investoinnit. Vuosi siitä Jyväskylään rantautui noin 10 uutta kilpailevaa toimijaa. Miten Kuntomaailma on pysynyt pinnalla kilpailutilanteen tiukennuttua ja investointikulujen painaessa päälle, erottunut joukosta ja päässyt uudelleen kasvu-uralle? Lue yrityksen tarina!

”10 vuotta sitten Kuntomaailma oli vahvasti kärkitoimijoita kuntosali-alalla.
Meillä oli kaksi toimipistettä ja suunta jatkuvassa kasvussa. Naisten Kuntomaailmaan tehtiin iso investointi tuplaamalla pinta-ala ja odotukset olivat korkealla. Miten odotusten kanssa kävi?
Noin vuodessa, 9 vuotta sitten, Jyväskylään rantautui noin 10 uutta kilpailevaa toimijaa. Palavereissa puheenaiheina oli kerta toisensa jälkeen uuden saapuvan toimijan nimi.
Vaikka olimme kasvu-uralla, juuri tehtyjen isojen investointien myötä myös meidän kulut olivat kasvaneet. Nyt olimme suurempien kulujen kanssa myös rajussa kilpailutilanteessa monien toimijoiden kanssa. Jo sijainnin takia menetimme paljon asiakkaita - nyt oli mahdollisuus valita lähin paikka kuntoilla.

Voimakas kilpailutilanne näkyi ja tuntui: laskettelimme 500 000 euroa alaspäin liikevaihdossa seuraavan viiden vuoden ajan.

Vuonna 2019 saimme tiedon, että Seppälän toimipisteen vuokrasopimus on irtisanottu ja Kuntomaailman on aika muuttaa. Uudet tuulet alkoivat uuden kiinteistön löydyttyä ja täydellisen remontin jälkeen Seppälän upouusi piste sai ansaitsemansa avajaiset. Uusi piste kerkesi olla auki 10 päivää, kunnes tieto koronasta ja uusista haasteista saapui.

Haasteiden myötä keskityimme entistä enemmän niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa. Niistä tärkeimpänä on asiakaspalvelu. Meille asiakastyytyväisyys on ykkösasia. Se näkyy asiakassuhteissamme. Voisi oikeastaan sanoa, että pitkäaikaiset asiakkaamme ovat pelastaneet toimintamme. Ilman heitä, ei olisi meitä.

Haastavissakin tilanteissa keskityimme toimimaan niin, että asiakkaiden luottamus on ansaittu. Asiakkaisiin panostamisen lisäksi keskityimme myös kulujen analysoimiseen. Myös uuden asiakasjärjestelmän lisääminen vapautti aikaa muihin tehtäviin.

Vaikka viimeisen 10 vuoden aikana taipaleemme ei ole ollut tyyni, Kuntomaailma on jatkanut uudistumista ja noussut takaisin kasvuun. Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi syinä kasvuun ovat olleet meidän toimitilat. Se, miten hyvään kuntoon ne on laitettu ja miten monipuoliseen käyttöön ne on tarkoitettu, on mahdollistanut laajan asiakaskunnan. Jos olisimme kilpailutilanteessa vain kuntosalina ilman ryhmäliikuntaa, tilanne olisi vaikeampi.

Asiakkaiden lisäksi kiitos kuuluu myös yhteistyökumppaneille. Paikallisten yritysten hyödyntäminen on ollut ilo. Kun toiminta on helppoa ja rentoa ja vastassa on tuttu henkilö auttamassa - mikäs sen mukavampaa? Toivottavasti sama tunne nousee mieleen myös meistä.”

Mika Gustavsson

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Kuntomaailma


100 tarinaa kasvusta -sisältösarja

Kasvutarinat ansaitsevat tulla kuulluksi. Näitä meillä kyllä riittää, joten nyt annetaan kuulua ja kovaa. Keski-Suomessa osataan rakentaa kasvua, joten tuodaan se esiin!

Teksti on osa Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan käynnistämää 100 tarinaa kasvusta -sisältösarjaa, jonka tarkoituksena on tehdä keskisuomalaisia kasvutarinoita tunnetuksi, kannustaa muitakin kasvuun ja synnyttää kasvun kansaliike.