100 tarinaa kasvusta: Puusepänliike Astikainen

Puusepänliike Astikainen tekee ainutlaatuisia puusepän mittatilauskalusteita jokaiseen tilaan ja jokaiseen toiveeseen. Jokainen kaluste on aina uniikki - sinulle suunniteltu ja valmistettu, yrityksen omalla verstaalla Jyväskylässä. Kaikkia mittatilaustöitä yhdistää yksilöllisyys, laatu, kestävyys ja tarkka kädenjälki, olipa kyseessä esimerkiksi kodin keittiö, julkisen tilan kalusteet tai erikoisemmat sisustusratkaisut.

”Toteutamme mittatilauskalusteet jokaiseen tilaan – esimerkiksi kylpyhuoneet, vaatehuoneet, kodinhoitohuoneet, huonekalut ja erilaiset säilytyskalusteet. Meillä ei ole toteutukselle rajoja”, kertoo Puusepänliike Astikaisen toimitusjohtaja Lasse Astikainen.

Puusepänliike Astikainen on tottunut tekemään hyvin monipuolisia projekteja, lähes kaikkea aina yksityisten kotien ja julkisten tilojen, kuten päiväkotien ja koulujen väliltä. Yrityksen asiakkaita ja sidosryhmiä ovat siis niin yksityiset kodin remontoijat ja rakentajat kuin myös rakennusliikkeet, sisustussuunnittelijat ja arkkitehtitoimistot.

Tiimissä työskentelee seitsemän monipuolista osaajaa.

”Puusepän osaaminen, yksilöllinen palvelu, ja laadukas kädenjälki – näistä me emme tingi. Yrityksenä olemme pystyneet kasvamaan ja ottamaan suuriakin harppauksia eteenpäin. Meissä on kuitenkin edelleen nuo samat varhain omaksutut arvot, ja ne kantavat meitä vielä pitkälle myös tulevaisuudessa. Uskomme vahvasti siihen, että sillä on merkitystä kuka, missä ja miten kotisi kalusteet on valmistanut”, sanoo Astikainen.

Kaikki alkoi vuonna 1978 Jyväskylän käsityöläispihalta, jonne Lasse Astikaisen isä Reijo Astikainen perusti oman puusepänlikkeen hyvin vaatimattomiin tiloihin. Puusepänliike Astikaisen ensimmäiset vuodet vietettiin Jyväskylän keskustassa Toivolan Vanhalla pihalla 30 neliön tiloissa.

Jo alusta alkaen yrityksen tärkeitä arvoja olivat laadukas kädenjälki, yksilöllinen palvelu ja kyky kehittyä.

”Nämä arvot opin itse jo 4-vuotiaana samalla kun puuhasin ja leikin isäni mukana verstaalla. Pienestä asti olen ollut päivittäin yrityksen toiminnassa mukana, mutta virallisesti varsinaiseen yrittäjyyteen hyppäsin mukaan vuonna 2007”, Lasse Astikainen avaa.

Yrityksen toiminta on kasvanut vuosien mittaan jatkuvasti ja vuonna 2021 se muutti uusiin nykyisiin tiloihin Keljonkankaalle, joissa on laajat tuotantotilat sekä toimisto ja showroom samassa rakennuksessa.

”Tänä päivänä me olemmekin nyt Keski-Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut puusepänalan yritys.”

Vuosien mittaan kasvun ohella myös toiminta on kehittynyt paljon.

”Olemme tehneet harkittuja investointeja uusiin koneisiin, jotta saamme kaiken tuotannon pitkälti omiin käsiimme. Investointina näen myös nämä uudet tilat, jotka remontoimme täysin.”

Oma tuotanto ja showroom vierekkäin on ollut aina sellainen haave, joka toimisi asiakkaiden ja suunnittelijoiden kohtauspaikkana.

”Ja nyt meillä sellainen on. Toimintatavoissamme teemme jatkuvaa kehitystä. Haluamme aidosti ymmärtää paremmin mitä asiakkaamme kaipaavat ja kuinka voimme jopa ylittää odotukset”, Astikainen jatkaa.

Markkinoinnissa Astikainen on aiemmin luottanut puskaradioon, joka on myös toiminut hyvin. Lopputulos ja kädenjälki puhuvat puolestaan ja usein asiakkaat suosittelevat yritystä myös tutuilleen ja ystävilleen.

”Olemme kuitenkin halunneet itse ottaa aktiivisemman roolin markkinoinnin ja tunnettavuuden suhteen, jonka vuoksi olemme palkanneet ulkopuolista apua somemarkkinointiimme. Myös verkkosivuja ja brändi-ilmettä uusimme vuoden 2023 aikana, jonka myös näen investointina tulevaisuuteen.”

Lisäksi yritys on kehittänyt palveluaan kokonaisvaltaiseksi ja ottanut siihen myös verkostoja mukaan.

”Esimerkiksi pystymme tarjoamaan asiakkaillemme nyt myös kalusteiden lisäksi suunnittelupalvelua kodin jokaiseen tilaan oman suunnittelijamme avulla. Myös yhteistyötä olemme tavoitteellisesti halunneet lisätä eri arkkitehtien ja suunnittelijoiden kanssa. Uskomme, että lopputulos on aina parempi silloin, kuin suunnittelija ja tekijä ovat projektissa tiiviisti yhdessä mukana”, Astikainen summaa.

Yritys on aina ollut hyvin kehityskykyinen ja katsonut tulevaisuuteen.

”Voisi jopa sanoa, että olemme perinteikkäällä alalla edelläkävijän roolissa. Emme halua tehdä asioita niin kuin ne on aina ennenkin tehty. Etsimme aktiivisesti uusia ratkaisuja, ideoita ja kehittymismahdollisuuksia. Tämä on yksi meidän ominaisuutemme ja myös onnistuminen – olemme pystyneet kasvamaan ja kehittymään omassa toiminnassamme jatkuvasti”, Astikainen avaa.

Yksi haasteista on oikean kohderyhmän löytäminen ja oman osaamisemme esille tuonti kilpailulla alalla.

”Vaikka tekisimme kuinka laadukasta työnjälkeä ja ensiluokkaisia tuotteita, ei meitä kukaan löydä, ellemme itse panosta siihen aktiivisesti. Alalla on paljon kilpailua ja meillä on osaamisessamme keino erottautua muista, mutta se täytyy saada vain ihmisten tietoisuuteen. Tätä haastetta olemme nyt pyrkineet taklaamaan panostamalla markkinointiin ja someen”, Astikainen kertoo.

Puusepänliike Astikaisella on vahva maine paikallisena toimijana. Myös vankka historia pitkäikäisenä perheyrityksenä on antanut hyvää pohjaa tulevaisuuteen.

”Keski-Suomessa on paljon hyviä ominaisuuksia yrittäjälle – maantieteellinen sijainti on muun muassa yksi näistä. Täältä on helppo tehdä projekteja ympäri Suomen. Myös yrittäjäyhteistyö on tällä alueella hienoa ja paljon keskikokoisia yrityksiä kannustetaan kasvuun.”

Menestyksen suureksi salaisuudeksi Astikainen nimeää oman tiiminsä.

”Ilman jokaisen työpanosta ja osaamista emme voisi menestyä. Osaamiseltaan meillä on hyvin erilaisia henkilöitä töissä. Uskon, että yrityksen kehittymisen ja kasvun edellytyksenä on tiimi, jossa osaamiset ja taustat ovat erilaisia. Mikäli palkkaisimme vain samanlaisella taustalla ja osaamisella olevia henkilöitä, kasvumme pysähtyisi.”

Yksi tärkeä onnistumisen tekijä on myös tiimin lisäksi hyvät verkostot niin asiakkaihin kuin myös muihin sidosryhmiin, kuten suunnittelijoihin ja tavarantoimittajiin.

”Tämän päivän myyntityössä on kyse ihmisten auttamisesta ja palvelemisesta. Me haluamme luoda vankkoja ja hyviä verkostoja, sekä auttaa myös muita kehittymään. Yksilöllinen palvelu ja odotusten ylittäminen on meille ominainen tapa toimia, ja se usein johtaa myös onnistumisiin.”

Vastuullisuus luonnollisena osana liiketoimintaa

Puusepänliike Astikaisen rooli rakennusalalla on toimia kalusteiden toimittajana ja niiden asiantuntijoina. Yritys haluaa kantaa myös oman osuutensa tavoitteesta, jossa kaikkien uusien rakennusten tulisi olla päästöttömiä vuodesta 2030 alkaen.

”Tunnistamme, että vastuullisuudessamme meillä on vielä paljon tekemistä ja seuraava askeleemme on tietoisuuden kartoittaminen ja päästödatan laskenta, vähentäminen ja aiheutetun haitan kompensointi. Tällä hetkellä kuitenkin esimerkiksi verstaallamme on panostettu omaan lajitteluun ja kierrätykseen. Muun muassa kaikki pakkausmateriaalit kierrätetään oikein, pyrimme hallitsemaan puujätettä, teemme hukkaseurantaa ja mikäli hukkaa tulee, niin pyrimme käyttämään sen johonkin tuotteeseen”, Astikainen luettelee.

Materiaaleissa pyritään kotimaisuuteen, mutta täysin siihen ei ole päästy. Tavarantoimittajat valitaan kuitenkin niin, että materiaalit tulevat aina Euroopan maista ja samoilla rahdeilla saadaan useita eri tavaroita. Lisäksi esimerkiksi pintakäsittelyissä käytetään pääsääntöisesti vain luonnon vahatuotteita, jotka ovat VOC-vapaita öljyjä.

Myös koneiden energiatehokkuuteen on panostettu uusimalla konekantaa. Myös turhaa matkustamista vältetään ja esimerkiksi yrityksen pakettiauto kulkee sähköllä.

”Kaikki meidän toimintamme perustuu lähtökohtaisesti ihmisten kanssakäymiseen ja sosiaaliseen vastuuseen niin asiakasuhteiden kuin oman tiimin osalta. Toimimme asianmukaisilla turvallisilla varusteilla, koulutuksilla ja työturvallisuuteen liittyvät koulutukset ovat alalla säänneltyjä”, Astikainen kuvailee.

Tiimin jokaisella jäsenellä on vaikuttamismahdollisuus omaan työnkuvaan ja myös esimerkiksi työaikoihin.

”Työyhteisönä tarjoamme joustavuutta ja etuina meillä on mm. työsuhdepyörät, joilla kannustamme työmatkapyöräilyyn. Työterveyspalveluihin olemme myös halunneet panostaa, ja siksi tarjoamme ne laajana myös ulottuen vapaa-ajallekin. Lisäksi olemme pyrkineet mahdollisuuksien mukaan työllistämään myös harjoittelijoita ja työssäoppijoita”, kertoo Astikainen sosiaalisesta vastuullisuudestaan.

Vastuullisuutta on myös hyvä ulkoistettu tilitoimisto, joka hoitaa raportoinnit lain asettamien velvoitteiden mukaan.

”Meillä on myös tiivis yhteistyö tilintarkastajan kanssa, sähköiset taloushallintajärjestelmät ja riskienhallintaa yhteistyössä pankin kanssa. Olemme myös olleet mukana erilaisissa rahoitetuissa hankkeissa, eli meidät on todettu useaan kertaan ulkopuolisten tahoilta toimivan hyvällä hallintotavalla”, Astikainen kertoo.

Kasvun matkalla merkittävimmässä roolissa ovat olleet verkostot ja tiimi.

”Suunnittelijat, arkkitehdit, tavarantoimittajat ja asiakkaat ovat kaikki tärkeitä verkostoja meille, jotta voimme tehdä työmme mahdollisimman hyvin. Verkostojen merkitystä ei voi olla painottamatta liikaa. Mutta yhtä tärkeänä, kasvun onnistumisessa on myös jokaisella meidän työntekijällämme merkittävä rooli. Omaa henkilöstöään ei tule unohtaa – sehän oikeastaan meidän salaisuus onkin. Hyvä tiimi ja taitavat tekijät, yhdessä kasvu ja tulos tehdään”, Astikainen päättää.


100 tarinaa kasvusta -sisältösarja

Kasvutarinat ansaitsevat tulla kuulluksi. Näitä meillä kyllä riittää, joten nyt annetaan kuulua ja kovaa – Keski-Suomessa osataan rakentaa kasvua, joten tuodaan se esiin!

Teksti on osa Kasvu- ja kansainvälistymisvaliokunnan käynnistämää 100 tarinaa kasvusta -sisältösarjaa, jonka tarkoituksena on tehdä keskisuomalaisia kasvutarinoita tunnetuksi, kannustaa muitakin kasvuun ja synnyttää kasvun kansaliike.