85 jäsenesittelyä: Sunprofile Oy - Polkuautojen rakentamisella lean-menetelmä yrityksen käyttöön

Sunprofile Oy on lean-menetelmään erikoistunut konsultointiyritys, joka auttaa yrityksen prosessien kehittämisessä konkreettisesti. Kun ensimmäisenä astuu sisään Sunprofilen polkuautotehtaalle, herää kysymys, mitä ihmettä täällä oikein tehdään. Tuotetaan polkuautoja? Ei suinkaan, vaan polkuautojen purkaminen ja rakentaminen on konkreettinen tapa tehostaa yrityksen toimintoja lean-menetelmää käyttäen. Käytännössä se tarkoittaa tuotannossa syntyvän ”hukan” vähentämistä, jota ovat esimerkiksi ylituotanto, odottaminen, keskeneräiset työt ja turha kävely. Leanissä keskitytään arvon tuottamiseen asiakkaalle.

-Esimerkiksi toimitusaikoja on tämän prosessin avulla pystytty lyhentämään puolestatoista kuukaudesta puoleentoista päivään, sitoutunutta käyttöpääomaa on voitu pienentää 500.000 eurosta 100.000 euroon tai kapasiteettia on saatu lisää 30 % . Kun asiakkaidemme henkilökunta pääsee koulutuksessa omasta arjesta ja omista tuotteista irti, syntyy uusia ideoita ja asiat nähdään uudella tavalla. Lean on yhteispeliä myynnin, tuotekehityksen ja tuotannon kanssa, ei pelkkä tuotannon juttu, kertoi Sunprofile Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Koukkari.

Halutessa projekti alkaa lyhyellä teoriaosuudella, jonka jälkeen siirrytään syventävään, konkreettiseen vaiheeseen. Se sisältää ”ajoja” eli sarjoja, joissa puretaan ja rakennetaan polkuautoja. Erot ensimmäisessä ja viimeisessä ajossa ovat olleet huomattavia. Ensimmäisessä ajossa hiki valuu otsalta ja toiminta on vauhdikasta. Viimeisessä ajossa työskentely taas on hyvin rauhallista. Kun tästä kertomatta on kiinnostuneille näytetty, kumman videon työskentelytapa on tehokkaampi, vastaus usein yllättää. Todellisuudessa tuottavampi tapa on ollut Lean Tehtaan® viimeisen ajon työskentely eli rauhallinen työskentely.

-Siinä turhaan sähläykseen käytetty aika on minimoitu. Prosessit ovat kaikilla selvät ja toiminta on järjestelmällistä. Virtaustehokkuus on tässä paljon suurempi, kertoo Koukkari.

Vaikka tämän tyyppinen kehittäminen saatetaan liittää teollisuuden tuotantoon, sopii se hyvin kaikille toimialoille. Henkilöstö pysyy tyytyväisenä, sillä leanissä ei puututa työntekijän ammattitaitoon tai työntekoon ollenkaan, vaan prosesseihin.

-Kenenkään ei odoteta alkavan naulata nauloja nopeammin. Lean Tehdasta on pidetty tyky-päivänä, sillä tällainen toiminta lisää yhteishenkeä ja yhdessä tekeminen on oikeasti hauskaa, kertoi Jyväskylän Sunprofilen kehitysasiantuntija Jorma Hänninen.

Sunprofile on aloittanut alun perin Joensuusta, mutta toiminta on laajentunut huhtikuun alusta myös Jyväskylään Vasarakadulle. Avarat tilat mahdollistavat myös muiden kokousten ja tilaisuuksien järjestämisen. Sunprofilessa on aina ovet auki, ja milloin tahansa voi mennä kahville ja tutustumaan myös muihin Sunprofile Oy:n palveluihin.
http://www.sunprofile.fi