Jyväskyläläisen Ficonic Solutionsin sovellus kisaa tulokkaiden ykköspaikasta TU Automotive Awardseissa Yhdysvalloissa

Jyväskyläläisen Ficonic Solutionsin Carrio-sovellus on ehdolla vuoden tulokkaaksi autoteollisuuden arvostetussa TU Automotive Awardsissa Yhdysvalloissa. Carrio mahdollistaa älypuhelimesta tuttujen ominaisuuksien helpon ja turvallisemman käytön ajon aikana. Näin autoilun ”kuollut aika” voidaan muuttaa laatuajaksi esimerkiksi kiinnostavien podcastien tai sähköpostien kuuntelun muodossa.

TU Automotive Awards palkitsee vuosittain autoteollisuuden parhaat ja innovatiivisimmat ratkaisut ympäri maailman. Kilpailussa on yli 400 ehdokasta kymmenessä eri kategoriassa ja sen tuomaristo koostuu auto- ja teknologia-alan asiantuntijoista ja vaikuttajista. Vuotuinen TU Awards järjestetään kesäkuussa TU Automotive Detroit tapahtuman yhteydessä. Aiemmin kisassa on ollut mukana muun muassa suomalainen ohjelmistoyhtiö Rightware, jonka kiinalainen pörssiyhtiö Thundersoft myöhemmin osti.

– New-comer of the year -kategoriaan on valikoitunut kuusi lupaavaa yritystä maailmalta, suurin osa Pohjois-Amerikasta. Jo finalistiksi pääseminen on meille merkittävä tunnustus ja tuo runsaasti näkyvyyttä Carriolle, Ficonic Solutionsin toimitusjohtaja Timo Salminen sanoo.

Älypuhelimen käyttö ajaessa aiheuttaa paljon vaaratilanteita, mutta siitä huolimatta 80 prosenttia autoilijoista sortuu siihen. Android-käyttöjärjestelmässä toimivaan Carrioon voi tuoda suosikkisisältönsä, jonka jälkeen niiden käyttö on helppoa yksinkertaisen näytön avulla. Palvelu esimerkiksi lukee ääneen sähköpostit ja Whatsapp-viestit. Sovelluksesta on sekä ilmainen että kuukausimaksullinen versio ja sen voi ladata sovelluskaupasta.

– Tavoitteemme on saada Carrio jokaisen paljon autoilevan vakiovarusteeksi kaikkialla maailmassa, Salminen sanoo.

Vähentää merkittävästi autoilijan tarkkaamattomuutta

Salminen näkee Carrion myös mahdollisena lisäpalveluna esimerkiksi vakuutusyhtiöille, teleoperaattoreille, autokaupoille ja autovuokraamoille.

– Jos Carrio tulisi käyttöön jo vakuutuksen oton tai auton hankinnan yhteydessä, voisivat onnettomuudet vähetä merkittävästi ”tavallisten” älypuhelinsovellusten käytön jäädessä pois. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, ettei ratin takana voisi viihtyä.

Ficonic Solutions tekee tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa sovelluksen testaamisessa. Tulokset osoittavat, että Carrion käyttö vähentää tarkkaamattomuutta merkittävästi.

– Ajosimulaattoritesteissä havaittiin, että Carrio vähentää jopa 60 prosenttia tarkkaamattomuutta verrattuna vastaavien tehtävien suorittamiseen älypuhelimella ajamisen aikana, tutkijatohtori Tuomo Kujala Jyväskylän yliopistosta kertoo.