Kasvu Open 2016 näkyy ja vaikuttaa entistä enemmän myös Keski-Suomessa

​Keski-Suomesta ponnistava, valtakunnallisesti yhä suuremmaksi laajeneva yritysten kasvua auttava tapahtuma Kasvu Open vahvistaa tarjontaansa tänä vuonna myös maakunnassa. Alueellisia ja toimialakohtaisia kasvuohjelmia eli "Kasvupolkuja" järjestetään 25 (viime vuonna 21) , ja niistä ennätysmäärä eli kuusi linkittyy Keski-Suomeen.

Uusina kasvuohjelmina maakunnassa järjestetään Tulevaisuuden sairaala- ja Opiskelijayritysten Kasvupolut. Lisäksi Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat uuden Hyvinvointialan Kasvupolun pääyhteistyökumppaneita ja Helsingin ja Kuopion ohella Jyväskylä on yksi paikkakunnista, joilla yrityksille annettava neuvonta eli sparraus tapahtuu.

– Tapahtumia on Keski-Suomessa yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla, Kasvu Open johtaja Uljas Valkeinensummaa.

Lisäksi maakunnassa järjestetään viime vuotiseen tapaan kaikille yrityksille suunnattu Keski-Suomen Kasvupolku ja Biotalous Kasvupolku. Paikallinen panos on mukana myös Fast Track Energy -Kasvupolulla, jonka yhtenä keskeisenä yhteistyökumppanina on Jyväskylässä toimiva energianhallintayhtiö Landis+Gyr.

Keski-Suomen Kasvupolulle voivat hakea yritykset toimialasta riippumatta, muut on suunnattu nimensä mukaisesti tietyille toimialoille tai kohderyhmille.

Maakunnan yritykset menestyneet hyvin Kasvu Openissa


Kasvu Openin takana on tänäkin vuonna paikallisia toimijoita laajalla skaalalla: Maakunnan kaikki kehittämisyhtiöt, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Yritystehdas ja -kiihdyttämö sekä yrityksiä kuten Metsä Group, Valmet, Landis+Gyr, Technopolis ja Elomatic.

Viisivuotisen historiansa aikana Kasvu Openin kautta uutta vauhtia liiketoimintaansa saaneita yrityksiä on lähes jokaisesta Keski-Suomen kunnasta. Maakunnan yritykset ovat myös menestyneet hyvin, sillä valtakunnallisessa finaalissa vuonna 2014 joka viides yritys ja viime vuonna noin 14 prosenttia yrityksistä oli maakunnasta.

Näistä yrityksistä monien kasvu on lähtenyt nopeasti käyntiin, mikä on näkynyt liikevaihdon ja työvoiman lisääntymisenä ja sijoittajien ja muiden tukijoiden kiinnostuksen heräämisenä. Esimerkiksi Biotalous Kasvupolun voittaja, kunniamaininnan valtakunnallisessa finaalissa saanut jyväskyläläinen BioGTS pääsi 20 parhaimman kansainvälistymispotentiaalin omaavan yrityksen joukkoon Going Global -ohjelmaan. Samoihin aikoihin viime vuoden lopulla yritys keräsi pääomarahoituskierroksella 3,8 miljoonaa euroa.

Vuoden 2013 Kasvu Open -voittaja, jyväskyläläinen vedenalaisten rakenteiden tarkistuksia ja mittauksia tekevä VRT Finland puolestaan pääsi seuraavana vuonna Tekesin nuorille innovatiivisille yrityksille suunnattuun ohjelmaan. Lisäksi yritys on lisännyt henkilökuntaansa neljästä kahteentoista ja toimitusjohtaja Niko Tuomisenmukaan rekrytointi jatkuu. Yrityksen liikevaihto rikkoi viime vuonna miljoonan euron rajan ja toiminta on laajentunut kotimaasta kymmeneen maahan.

Myös puhtaan sisäilman ratkaisuja tuottava NaturVention (Kasvu Open kunniamaininta 2011) keräsi 1,5 miljoonan euron rahoituksen yksityisiltä sijoittajilta ja aloitti budjetiltaan 400 000 euron suuruisen hankeyhteistyön Tekesin kanssa. Lisäksi yhtiö sopi toimittavansa Tallink Siljan risteilijöille sisäilmaa puhdistavia aktiiviviherseiniä.

Viime vuonna teetetyn kyselyn mukaan 95 prosenttia Kasvu Openiin osallistuneista yrityksistä suosittelee tapahtumaa. Kyselyyn osallistui 106 yritystä (vastausprosentti 43).