3 vinkkiä selvitä hektisessä arjessa

Miten siitä työstä ja perhearjesta voi selvitä kunnialla? Jokainenhan haluaisi olla hyvä työntekijä, hyvä vanhempi ja hyvä puoliso. Hyvä ihminen.

Aika isoja vaatimuksia, jotka nostattavat kylmän hien otsalle. Tartutaan tuohon käsitteeseen Hyvä Ihminen.

Yhtä totuutta ei ole, mutta aika lähelle osuus se, että miten paremmin tulet toimeen itsesi kanssa, sitä paremmin se arki sujuu kaikissa elämänvaiheissa. Olen listannut tähän kolme vinkkiä, joista on hyvä lähteä liikkeelle. Nämä ovat auttaneet arjen erilaisissa pyörteissä sekä minua että työkavereitani. Ensimmäinen on helppo toteuttaa ja viimeinen välillä ihan mahdoton, mutta kannattaa kokeilla.

Hengitä – älä suorita

Kun kaaos uhkaa mieltä, pysähdy. Ihan pienikin hetki riittää. Sulje silmät, hengitä. Hengitä syvään. Laita toinen käsi rinnalle, toinen pallealle. Hengitä niin syvään, että pallea nousee. Mieli rauhoittuu ihan väkisinkin. Voit syventää kokemusta menemällä ajatuksissasi paikkaan, jossa rentoudut automaattisesti; järven rannalle, nuotion äärelle, kotisohvan nurkkaan, mikä se sinulla on? Pysähdy päivän aikana monta kertaa.

Suorittamisen voisi kieltää kokonaan. Se johtaa helposti sähläämiseen, jolloin tekee vähän kaikkea, mutta ei kunnolla mitään. Hengitä, keskity, älä suorita. Tämä hetki riittää ja olet riittävästi tässä hetkessä.

Päivän kelaaminen lopusta alkuun

Työpäivä pyörii usein mielessä vielä silloinkin, kun avaat kotioven. Siellä olevat haluaisivat täyden huomiosi. Tilanne ahdistaa, on vaikeaa olla läsnä.

Kun lähdet töistä, kelaa päivä lopusta alkuun. Mieti, mitä teit iltapäivällä kahvitauon jälkeen, minkä asian parissa olit lounaan jälkeen. Mitä onnistumisia tuli? Mitä sait aikaiseksi aamupäivällä, millaisia kohtaamisia sinulla oli. Siirryt ajatuksissasi siihen hetkeen, kun lähdit aamulla kotoa tai kun sanoit lasten kanssa heipat siellä päiväkodin eteisessä.

Ota tämä tavaksi, huomaat varmasti eron.

Hyväksy

Opettele hyväksymään tilanteita. Varsinkin juuri se elämäntilanne, jossa sillä hetkellä elät. Elämä koostuu erilaisista kausista, joille on tyypillistä tietyt asiat. Jos lapsi on pieni, hän tarvitsee sinua eri tavalla, kuin teini-ikäinen. Sinä opetat yksivuotiasta puhumaan, teini-ikäinen kertoo sinulle, että olet noloin ihminen ikinä.

Hyväksyminen on myös sitä, ettet menetä järkeäsi asioista, joihin et voi itse vaikuttaa. Sadepäivä voi antaa hyvän syyn olla pahalla tuulella koko päivän, mutta siihen sateeseen ei voi itse millään vaikuttaa. Jos olet unohtanut käydä kaupassa ja perhe on kiukkuinen, kun ei ole sitä ja tätä, niin siitä voit pahoittaa mielesi, koska siihen tilanteeseen olisit voinut itse vaikuttaa. Mitäs et käynyt.

Välillä oman elämän ja tilanteiden tarkastelu lintuperspektiivistä ja aikakäsitteen tajuaminen on vaikeaa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Lasten vauva-aika kestää vain hetken, teini-ikä ei paljoa sen pidempään. Pidä huoli, että kun istut siellä rollaattorissasi vuosien kuluttua, voit muistella, että nautit enemmän kuin suoritit.

Bonusvinkki tänne loppuun teini-ikäisten vanhemmille siihen hetkeen, kun kuulet olevasi se noloin ihminen ikinä. ”Sinustakin tulee keski-ikäinen ja sinulla on minun geenit.”

Minna Liminka, Oiwa Solutions

Minna on tehnyt töitä IT-alalla henkilöstöhallinnon ja viestinnän parissa yli 20 vuotta. Joulukuussa 2017 hän lähti mukaan osakkaaksi IT-alan yritys Oiwa Solutions Oy:hyn, jossa hänen omana liiketoimintanaan on hyvän työelämän kehittämiseen liittyvät valmennukset.

​​​​​​​Minna on kasvattanut työyhteisöjä sekä rakkaudella että rajoja asettamalla ja hän uskoo vahvasti siihen, että onnellinen ihminen on tuottavampi. Asiakas on sanonut: ”Minna on teräsnyrkki, jonka päällä on pörröinen hanska.”