Bioalan Kasvupolut sparraavat tulevaisuuden liiketoimintaan

Kasvu Open tarjoaa nyt täsmätukea nousevalle toimialalle. Pian käynnistyvät valtakunnalliset Biotuote- ja Bioketju-kasvupolut ovat maksuttomia sparrausprosesseja kasvuhaluisille yrityksille tai sellaisiksi tahtoville. Niiden aito tarkoitus on auttaa mukaan lähteneitä menestymään.


Jos bioalan yrittäminen on edes idean tasolla, kannattaa hakea mukaan. Alalla on valtavat kehittymisen ja kasvun mahdollisuudet. Monista menestysideoista emme vielä tiedäkään. Raaka-ainetta Keski-Suomessa riittää, eikä kyse ole pelkästä biomateriaalin energiakäytöstä. Mahdollisuuksia voi olla vaikkapa uusissa puukuitutuotteissa tai lääke- ja kemianteollisuuden ainesosissa.


Kasvupoluilla ovet ovat avoinna hyvin erilaisille bioalan toimijoille. Esimerkiksi puunkorjuussa on yhtä lailla kasvun mahdollisuuksia kuin Pelle Peloton -ratkaisuissakin.


Ideoista kasvaa uutta liiketoimintaa


Kasvupolku on solmukohta, josta löytyy ideoita ja vinkkejä sekä kumppaneita, joiden kanssa asioita voi viedä eteenpäin. Aiemmilla Kasvupoluilla on jo nähty kohtaamisia, joissa palaset loksahtavat paikoilleen, oikeat ihmiset tapaavat toisensa ja ideat kasvavat liiketoiminnaksi.


Ehkä suurin hyöty on sparrauksen monipuolisuus. Länsä on muun muassa osaajia yritystoiminnan käynnistämisen, strategian, rahoituksen ja markkinoinnin alueilta. Muiden yritysten vertaistuki on myös tärkeää.


Omassa organisaatiossani, Vapossa, pohdimme paraikaa keiden nimet Kasvupolku-hakemukseen laitamme. Vaikka yritys on iso ja toiminut jo pitkään, se kehittyy jatkuvasti. Kasvupolulla ja sen kokeneilla sparraajilla on varmasti meille annettavaa. Asioita on terveellistä katsoa myös aidan takaa.


Idean ei tarvitse olla uusi. Vapossa mylläsimme äskettäin tuotekehityksen tutkimuksia monen vuosikymmenen takaa. Monia kiinnostavia asioita on jo tutkittu, mutta jostain syystä niitä ei ole toteutettu. Ehkä teknologiaa ei ole ollut tarjolla tai idean toteuttaminen ei olisi ollut kannattavaa. Maailma on muuttunut, ja nykyisellä tulokulmalla monia ideoita voi jo toteuttaa.


Tukea on tarjolla monelta suunnalta


Miksi bioalasta puhutaan Keski-Suomessa juuri nyt? Uutisia lukiessa vastaus on ilmeinen. Metsä Fibren suunnitelmat Äänekoskella innostavat ja kannustavat. Investointi näyttää hyvin todennäköiseltä, ja me Keski-Suomessa haluamme tehdä kaikkemme sen onnistumiseksi. Se avaisi monia portteja tulevaisuutta ajatellen. Nyt on tuhannen taalan paikka loikata bioalalle.


Metsä Fibren biotuotetehtaan sivuvirroista riittää työtä ja liiketoimintamahdollisuuksia lukuisille kumppaneille. Biomateriaaliin liittyvissä ideoissa on hyvä lähestyä Metsä Fibrea ja pohtia mahdollisuuksia yhdessä. Jouluun mennessä tiedossa olevat biotuotteet voidaan huomioida tehtaan suunnittelussa. Yhteistyö Metsä Fibren kanssa ei tietenkään sulje pois Kasvupolkuun osallistumista – päin vastoin: tukea on tarjolla monelta suunnalta.


Kaikki eväät nostetaan nyt pöydälle ja tuodaan osaaminen niiden yrittäjien ulottuville, jotka ovat valmiit tekemään töitä kasvun eteen. Paljon on jo tehty, mutta nyt on uuden vaihteen vuoro. Bioala on tulevaisuuden ala ja sen nousu edellyttää uudenlaista tekemistä. Rohkeat eteenpäin katsojat, käsi ylös ja nimi Kasvupolku-hakemukseen 6.10. mennessä!


Pasi Koivisto
Luonnonvara- ja energiavaliokunnan puheenjohtaja, Vapo Oy:n liiketoimintajohtaja


http://www.kasvuopen.fi/kasvupolut/biotuote


http://www.kasvuopen.fi/kasvupolut/bioketju


Metsä Fibressä yritykset voivat ottaa yhteyttä tutkimusjohtaja Niklas von Weymarniin p. 040 547 6977