Huoli nousi taas esiin

Nyt vellovassa epävarmuudessa on samoja aineksia kuin 2008. Keski-Suomessa yritysten tilanne on kuitenkin edelleen vakaa. Sen sijaan julkisen sektorin tilanne on huolestuttava. Suomen valtiolla ei ole varaa tukea talouden kehitystä, mikäli maailmantalouden ongelmat kääntäisivät maan talouden huonoon suuntaan.

-Kun talouskriisejä tulee, julkisen sektorin tehtävänä on elvyttää ja rakentaa luottamusta. Nyt tämä mahdollisuus puuttuu: kykyä elvyttää ei oikeastaan ole. Suomen valtion on velkaantunut parikymmentä miljardia edellisen kriisin jälkeen, Pehkonen sanoo.

Keski-Suomessa yritysten tilanne on edelleen vakaa ja tilauskannat hyvät.

-Mielestäni vientiyritysten on nyt elettävä realismissa eli ensisijaisesti kuunneltava asiakkaitaan maailmalla eikä juuttua europoliitikkojen puheisiin, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

Valkeisen mukaan ongelmat realisoituvat maakunnassa vasta siinä vaiheessa, jos ulkomaiset asiakkaat alkavat jäädyttää investointejaan. Toisin kuin Pehkonen Valkeinen pitää yritysten lähtötilannetta nyt huonompana kuin pitkän nousukauden jälkeen edellisen taantuman alla 2008. Hänen mukaansa 1990-luvun lamasta onneksi opittiin jotakin.

-Yritykset reagoivat nyt nopeammin ja ymmärtävät, että säästöjä ja muita toimia on tehtävä heti eikä odotella parempia aikoja. Ylihätiköintiin ei toisaalta ole syytä, muistuttaa Valkeinen.

Artikkeli on julkaistu Keskisuomalaisessa 6.8.2011