In the end

BLOGI: PIRJO NIKKILÄ: Se, että ihminen etsii logiikkaa muiden toiminnasta, lienee inhimillistä. Sitä yrittää ymmärtää, mihin joku toinen pyrkii ja miksi pyrkii. Ja samalla – väistämättä – ottaa mielessään kantaa siihen, mitä toisen pyrkimyksistä ajattelee ja voiko hyväksyä ne. On paljon helpompaa todeta ääneen se, että ajattelee asioista samalla tavalla, kuin se, että pyrkimykset herättävät itsessä hämmennystä ja vastustustakin.

Sitä etsii logiikkaa myös omasta toiminnastaan. Lienee inhimillistä sekin, että sitä kuvittelee itse olevansa aika looginen ja selkeä. Olemme mestareita selittämään itsellemme oman toimintamme järkevyyttä olipa tilanne mikä hyvänsä. Olemme luovia vaihtamaan omaa näkökulmaamme, jopa tavoitteitamme ja perusteitammekin, säilyttääksemme hallinnan tunteen. Voimme paremmin, kun kaikki on selkeää ja kaikessa on logiikka. Näin pitää ollakin. – Vaikka aina muut ihmiset eivät kaikkia tempauksiamme ymmärtäisikään J

Jälkeenpäin kaikki näyttääkin selvältä. Jälkeenpäin on aika helppo nähdä, mikä järki kaikessa oli. Jälkeenpäin voi selittää itselle ja muille. Ja niin pitääkin. Mutta kun aikaa kuluu enemmän ja kun voi tarkastella elämäänsä ja tekoja 20 vuosikymmenen perspektiivillä, voi muuttua tarinakin. Se logiikka voi löytyäkin muista asioista kuin mitä aikaisemmin ajatteli ja kertoi. Logiikka voi löytyä esimerkiksi arvoista. Arvot ovat voineet olla taustavaikuttajina, vaikka niitä ei itse olekaan tunnistanut saati että niillä olisi osallistumistaan kuvannut.

Minulla sattuu olemaan työkokemusta yli 20 vuoden ajalta. Olen oppinut jo sen, että kaiken voi ajatella eri tavoin, kaiken voi perustella eri tavoin ja kaiken voi tehdä eri tavoin. Ja tehtiinpä mitä tahansa, ollaan loogisia. Olen ollut myös tilanteissa, joissa on tuntunut, että kaikki on kokeiltu ja eväät ovat loppumassa. Mitä silloin jää jäljelle? Mistä silloin löytää energiaa? Mistä löytää juuret, joista saa voimia tsempata ja olla antamatta periksi? Itse uskon aina siihen, että - tilanteessa kuin tilanteessa - on aina joku mahdollisuus päästä eteenpäin!

Jos kaikki bisneksen tutut temput ja artefaktit riisutaan pois, jäljelle jäävät arvot. Miksi olemme olemassa, kuka meitä tarvitsee, mistä emme tingi. Mihin uskomme, mitä hyväksymme. Mitä haluamme saada aikaan. Arvoissa ovat juuremme. Arvot puhuvat puolestamme. Arvoissa on logiikka. Arvoissa on mennyt ja uuden alku.

Pirjo Nikkilä

Pirjo Nikkilä on Vapo Oy:n henkilöstöjohtaja. Hän on yksi kuudesta Keski-Suomen ensimmäisistä johtamisen Muskettisotureista.