Kansainvälistymisvaliokunta yllättyi Puolassa

Kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunta on tehnyt markkinaselvitysmatkoja jo 16 vuoden ajan. Useiden Euroopan maiden lisäksi matkat ovat suuntautuneet mm. Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Intiaan ja Japaniin. Tänä vuonna valiokunta tutustui Poznaniin markkina-alueeseen Puolassa.

Useilla on mielikuva Puolasta, jossa tehdään Polski Fiateja ja metalliteollisuuden halpaa alihankintaa. Tänä päivänä kaikki on toisin. Omasta edellisestä Puolan matkasta oli kulunut yli kymmenen vuotta ja Poznania tuskin tunnisti samaksi kaupungiksi. Valiokuntamme jäsenet yllättyivät 3 miljoonan asukkaan talousalueen tekemisen meiningistä ja eteenpäin menosta. Kun kaupungissa katselee ympärillään nostokurki-indeksillä voi todeta, että tänne rakennetaan ja investoidaan todella paljon.

Jyväskylän ystävyyskaupungin Poznanin sijainti on hyvä - vain 3 tuntia Varsovasta ja 2 tuntia Berliinistä. Saksan läheisyys onkin vauhdittanut alueen kasvua. Paikallinen slogan sanookin: "Eastern energy with western style!". Puolassa työttömyysaste on keskimäärin n. 12 %, mutta Poznanin alueella vain n. 2,5 %. Palkkataso teollisuuden työtekijällä on n. 500 €/ kk, joten siinä mielessäkin kilpailukykyä alueelta löytyy. Poznan on myös Puolan merkittävin messu- ja kongressikaupunki.

Poznan on myös merkittävä yliopistokaupunki 150 000 opiskelijallaan. Yliopisto on erittäin aktiivinen, kun kyseessä on kansainvälisten yritysten investoinnesta alueelle. Osaava koulutettu työvoima ja toimiva yhteistyöverkosto ovat houkutelleet alueelle paljon ulkomaisia merkittäviä investoijia. Poznan onkin useana vuonna valittu parhaiten johdetuksi kaupungiksi Puolassa.

Aluetta voi suositella myös vapaa-ajanmatkailijoille. Poznanin vanha kaupunki siisti ja viehättävä monine hyvine ravintoloineen ja hintataso on suomalaiselle varsin kohtuullinen. Matti Hirsilän mukaan hotellimme Mercure on kansainvälisessä vertailussa aamiaspöydän munakokkelillaan selkeästi Euroopan ykkönen - siitä voisivat myös meidän suomalaiset hotellit ottaa opiksi.

Toinen silmäänpistävä seikka on autonkuljettajamme täsmällisyys. Autonkuljettajamme on pitänyt täsmällisesti kiinni hänelle ensimmäisenä päivänä annetusta ohjelmasta halusimmeko sitä vai emme.

Syysaurinkoisin terveisin Poznanista!

Uljas