Kelluva kokous, luovuutta laineilla

​Aina välillä on hyvä ottaa päivä, jolloin otetaan oma tiimi tai työyhteisö kasaan, jolloin ajatuksissa ei ole normaalit päivän askareet ja kiire, vaan jolloin ajatus siintää kauemmas. Silloin on hyvä sulkea sähköposti ja keskittää ajatukset tulevaisuuteen. Luovatila vaatii luovan tilan.

Innovaatioiden, markkinoinnin ja liikkeenjohdon asiantuntija, Hintsa Performancen kouluttaja Pekka Pohjakallio kiteyttää asian blogissaan seuraavasti:
”Pidän paljon esitelmiä työn muutoksesta ja näytän aina kaksi valokuvaa. Toisessa kuvassa on aurinkoinen puisto, toisessa maailman tylsin neuvotteluhuone.
Kysyn yleisöltä, kummassa tilassa ideat syntyvät. Kaikki vastaavat: ”Puistossa.”
”Entä missä pidätte ideapalaverit?” ”Neukkarissa”, vastataan. Olemme jumittuneet tapoihimme tehdä asioita”.

Puitteet kunnossa

Me halusimme olla luovia ja suuntasimme kulkumme Jyväskylän satamaan. Satamassa meitä odotti Houseboat – asuntovene, joka on kuin pieni mökki tupakeittiöineen, terasseineen ja makuuhuoneineen. Vaikka tiesimme mitä odottaa, yllätyimme silti. Asuntoveneiden varustelutaso on todella pienen asunnon tasoinen. Aamupalan valmistus ja kattilakahvit hoituivat muitta mutkitta ja viimeistään aurinkoterassilla nauttimamme yhteinen aamupala viritti ajatukset ideointiasentoon.
Olimme tilanneet kesäkuiseen kehittämispäiväämme aurinkoa ja hyvää säätä, mutta jostain syystä tuo tilaus ei ollut mennyt perille. Vietimme kokouspäiväämme siis hieman tuulisessa, hieman sateisessa ja hyvin vähän aurinkoisessa säässä. Käytännön kannalta tämä tarkoitti sitä, että aamupalan nautittuamme siirryimme sisätiloihin. Vaikka asuntoveneet onkin tarkoitettu noin kuuden hengen ryhmälle, mahtui meidän 10 hengen porukka asuntoveneen olohuoneen pienen pöydän äärelle erinomaisen hyvin. Ainoastaan päivällisen yhteydessä pöytä kävi hieman ahtaaksi. Olimme laskeneet ruokailun sen varaan, että syömme ulkona. Taivas päätti kuitenkin juuri siinä hetkessä ripauttaa pisaroita Lutakon yllä ja tuuli puhalsi hieman liian viileästi, joten päädyimme syömään pienen, tavaraa täynnä olevan pöydän äärellä. Näin jälkikäteen ajateltuna valmiiksi katettu pöytä olisi ehkä ollut tämän kokoiselle porukalle hyvinkin paljon järkevämpi vaihtoehto.
Itse ideointiin ja asioiden läpikäymiseen tila riitti vallan mainiosti. Käytössämme oli kaikki tarvittavat kokousvälineet: tv-näyttö, liitäntäkaapelit ja wifi. Itse otimme mukaan fläppipaperit ja Post-it-laput, joiden täyttämisessä hyödynsimme luovasti käytävän lattiaa. Lämpötilaa oli helppo säätää, joten kylmyydestä tai kuumuudesta ei tarvinnut kärsiä. Juomat pysyivät kylminä jääkaapissa ja kahvi kuumana hellalla.

Monenlaisia tapoja

Vaikka meidän päivämme meni vankasti kiinni satamalaiturissa, on asuntoveneillä mahdollisuus lähteä kokoustamaan myös järvelle. Eikä kipparoinnista tarvitse huolehtia, koska kippari kuuluu pakettiin! Kokoustamisen lomassa on mahdollista tehdä ruokaa itse tai ruokaa voi myös ostaa valmiina mukaan. Vaihtoehtoisesti voi antaa veneen puksuttaa kohti paikkaa, jossa pääsee grillaamaan tai vaikkapa nauttimaan valmiin pöydän antimista.
Eikä päivää tarvitse viettää pelkästään istuen. Veden välitön läheisyys mahdollistaa esimerkiksi SUP-lautailun tai kajakkimelonnan. Hurjapäisemmät voivat testata hydrospeediä kun taas rauhallisempaa menoa kaipaavat voivat rauhoittua saunan lauteilla, uida ja kalastaa. Veneellä voi ajaa rauhaisaan saareen ja saaressa voi järjestää vaikkapa suunnistuskisan. Mahdollisuuksia on monta!
Jos halutaan luovuutta ruokkiva ympäristö tiimipäivälle, kokoustamiselle tai vaikkapa asiakastilaisuudelle, on asuntovene ehdottomasti top 5 joukossa!