Keski-Suomen Saunamaakuntaviikko 2.-9.7.2016

​Saunatapahtumia oli suunniteltu toteuttavan aluksi kaksi kappaletta; saunaennätys Himoksella ja saunanlämmityksen MM-kilpailut Peurungassa. Koska näiden kahden tapahtuman suunnitelmallisen ajankohtien välillä oli vain viikko, päätimme laajentaa tapahtumaa saunamaakuntaviikoksi. Saunamaakuntaviikolla järjestettiin saunatapahtumia, joissa pääsi saunomaan ympäri maakunnan.

Tapahtuma alkoi 2.7. Himoksen Iskelmäfestareilta, jossa kävijöitä oli noin 34 000. Keskiviikkona 30.6. jaettiin majoittujille viirejä, joissa kehotettiin lämmittämään sauna 2.7. klo 11.00 ja sen merkiksi heilutella viiriä ulkona. Keskiviikkona moni oli jo kuullut saunahaasteesta Iskelmäradiosta tai samana päivänä ilmestyneestä KSML-jutusta. Lauantaina alueella oli ympäri Himosta viirin heiluttelijoita ja saunojia. Ihan kaikkia 500 saunaa ei saatu lämpimiksi, mutta saunojia oli tuhansia. Karkeasti arvioituna mökkisaunoja lämpesi noin 400, jonka lisäksi oli rekkasauna, savusauna, sisusauna, karavaanarirantasauna, festarialueen rantasauna ja Savotan telttasauna. Telttasaunassa pelkästään kävi noin 200 saunojaa. Saunojien yhteismääräksi voisi arvioida noin 10 % kävijämäärästä eli 3 400 saunojaa.

Sokos Hotelleissa pääsi saunomaan koko saunamaakuntaviikon ajan. Paviljongissa oli noin 50 saunojaa jaAlexandrassa 20 saunojaa viikon aikana. Suurin osa saunojista oli miehiä. Saunaviikko otettiin hotellien saunojien parissa iloisesti vastaan, ja he toivoivat samanlaista mahdollisuutta myös muulloinkin.

Lakomäen Metsäkartanon savusaunassa 3.7. oli paikallisen parantajan Pertan loitsuja kuulemassa noin 30 saunojaa, ja yksi saksalainenkin oli päässyt lauteille saakka. Suurin osa vieraista tuli muualta kuin Kannonkoskelta, joten viesti saunamaakuntaviikosta oli mennyt perille. Tietoa oli saatu Jyväskylän tapahtumakalenterista, KSML jutusta ja Facebookista. Tunnelma Lakomäellä oli todella hyvä ja sääkin suosi saunojia.

Varjolan Tilan saunaterapiassa oli Tuhkimon stressinpoistohoidossa 5 henkeä ja turvehoidoissa 8 henkeä. Molempiin hoitoihin oli maksimimäärä 20 henkeä. Asiakkaat olivat saunaterapeutin mukaan erittäin tyytyväisiä ja puhdistuneita hoitojen jälkeen.

Bussilla lähti maakuntaan saunomaan 6.7. ensimmäisellä kierroksella 5 henkeä ja toisella kierroksella 1 henkilö. Näistä 2 henkeä meni Peurunkaan, 2 Tupaswillaan ja 2 Revontuleen. Tupaswillaan ja Peurunkaan meni asiakkaita myös omilla autoillaan. Tupaswillassa saunoi päivän aikana noin 30 henkeä. Myös Taulun kartanossa oli noin 40 saunojaa, joista kaikki tulivat omilla autoillaan. Kaukaisimmat vieraat päivän asiakkaista verotti todennäköisesti erittäin sateinen sää.

Rantasipi Laajavuoren kylpylässä saunottiin ja rentouduttiin 6.7. Päivän aikana kylpyläkävijöitä oli yhteensä 105 henkeä klo 9 ja 18 välillä. Myös Laajavuoressa otettiin saunamaakuntaviikko ilolla vastaan, ja toivottiin, että tapahtuma toistuu myös seuraavana vuonna.

Sataman saunapäivänä 7.7. oli Houseboateilla ja M/S Löylyssä ei käynyt saunojia. Makkaran esittelytilaisuudessa oli noin 10 asiakasta, mutta jälleen sateinen ja harmaa sää verotti asiakkaita.

8.7. Laukaan saunakierroksella oli noin 10 saunojaa ja Varjola saunatansseihin osallistui muutama ihminen. Sää verotti myös perjantain saunatapahtumaa.

Saunanlämmityksen MM-kilpailun voitti Oravasaaren joukkue Pyromaanit eli Elias Särkimäki, Jukka Hietikko ja Aapo Aijasaho

Saunaviikko huipentui saunanlämmityksen MM-kilpailuhin 9.7. Peurungassa. Joukkueita oli yhteensä 9, ja joukkueissa oli 3-4 henkeä. Karsinnat tehtiin 3kierroksen aikana, ja karsinnan voittoaika oli 12.38. Finaalissa voittajaksi selvisi Oravasaaren joukkue Pyromaanit (Elias Särkimäki, Jukka Hietikko ja Aapo Aijasaho) ajalla 16.55. Toiseksi tuli joukkue nimeltä Musta Vana Oravasaaresta ja kolmanneksi Eräpolku Kuusasta. Gotham City -niminen joukkue voitti Peurungan kylpyläloman parhaasta sauna-asusta.

Yhteenvetona tapahtumasta voisi sanoa, että se oli onnistunut vaikkakin sää verotti osaa tapahtumista. Lyhyessä ajassa saimme hyvän koosteen erilaisia tapahtumia, ja yritykset lähtivät innokkaasti tapahtumien järjestämiseen mukaan. Tapahtumissa käyneiltä asiakkailta saimme pelkästään positiivista palautetta. Tästä on hyvä jatkaa! Vuoden 2017 saunamaakuntaviikkoa aletaan suunnitella syksyllä 2016.

Lisätietoja:
Päivi Heikkala
projektipäällikkö
Visit Central Finland
tel. +358-50-3048467
email. paivi.heikkala@visitcentralfinland.com
www.saunaregion.com
www.visitcentralfinland.com

Artikkelin pääkuva: Harri Tarvainen