Mikä pelastaisi Keski-Suomen?

BLOGI: SAMI ETULA: TEM:n kasvuyrityskatsauksen (2011) mukaan Suomessa on vain 691 kasvukriteerit täyttävää yritystä. Kasvuyritysten määrän sijasta merkillepantavampaa on kuitenkin se, että ETLAn mukaan 2006-2009 kaikista Suomen 110 000 nettotyöpaikasta kasvuyrityksiin syntyi yli 50 000. Mitä meidän pitäisi tehdä, että näitä yrityksiä syntyisi Keski-Suomeen?

Tällä hetkellä Jyväskylän seutukunnassa viimeisen viiden vuoden trendi alkavissa yrityksissä on laskeva - ainoastaan Keuruu on pystynyt kasvattamaan yritysten määrää vuodesta toiseen. Toisaalta, vaikka määrä on laskenut, laatu on noussut. Yhä useampi yritys haluaa nähdä yrityksensä kasvavan ja harkitsee myös kasvua kiihdyttävien toimien saamista, kuten riskirahoitusta, sparraajia, hallitusammattilaisia ja neuvonantajia.

Kasvuyrityksiä voi syntyä myös jo toimiviin yrityksiin. Tästä hyviä esimerkkejä ovat aikaisemmin Kasvu Open kilpailussa ”heränneet” yritykset. Vielä on kuitenkin lukemattomia yrityksia, jotka eivät tunnista kasvumahdollisuuksiaan. Julkisen yrityskehityskentän tehtävä pitäisikin olla näiden yritysten etsiminen, tunnistaminen ja eteenpäin kannustaminen. On turha tuoda uusia ketjuliikkeiden sivutoimipaikkoja Keski-Suomeen. Ne tulevat tänne kuitenkin, kun saamme alueelle luotua uusia ”aitoja työpaikkoja” luovia yrityksiä.

Kaikenlainen yrittäminen on tärkeää – niin yrityselämässä kuin urheilussakin. Ei ole väliä käveletkö vai juoksetko, mutta menestyvän urheilijan taustalla on työtä, tuskaa, tukea, sparrausta, valmennusta ja rahoitusta samoin kuin kasvavan yrittäjänkin.

Omalta osaltani olen tehnyt valinnan ja haluan olla yksi niistä, jotka tekevät töitä näiden työtä ja tuskaa etsivien ”urheilijoiden” puolesta. Onneksi en ole yksin. En vielä tiedä, mitä tulemme saamaan aikaan, mutta ilman yrittämistä ei voi syntyä tuloksiakaan. Haluan haastaa jokaisen teistä samaan työhön. Tehdään Keski-Suomesta paras paikka kasvaa. Huolehditaan jokainen omalta osaltamme, että teemme enemmän tekoja ja vähemmän puhetta.


Keski-Suomi tarvitsee teitä – yrityksiä kasvaa!

Artikkelin kirjoittaja Sami Etula toimii osaamispääomasijoittajana ja FiBANin (Finnish Business Angels network) koordinaattorina Keski-Suomessa.