Nuorekasta Johtajuutta Etsimässä…

BLOGI: HENNA HONKALA: Suomalaisen johtajuuden sankarimme Jari Sarasvuo on joskus sanonut, että johtajuuteen kasvamisessa on kyse ihmisenä kasvamisesta. Tästä samasta asiasta oli kyse Parempi Johtaa Hyvin -mission Opiskelijat ja Johtajat kohtaavat -tapaamisessa Jyväskylän Yliopistolla 23.9.2013. Paikalla tapahtumassa oli neljä keskisuomalaista johtajaa (kaksi luvatusta kuudesta johtajasta ei päässyt valitettavasti paikalle) ja 12 johtamisesta kiinnostunutta joskin eritaustaista ja eri oppiaineiden parissa pakertavaa opiskelijaa.  Haluan uskoa, että niiden neljän tunnin ajan, jona paikalle kokoonnuimme, mekin kasvoimme hieman ihmisinä ja johtajina; paremmiksi sellaisiksi!

Itse päädyin tilaisuuteen spontaanisti. Olin juuri saanut tietää, että en saanut työpaikkaa, johon olin ehdolla ja epätoivo oman sukupolveni työllistymisestä, mutta toiveikkuus siitä, että olin juuri palauttanut tutkintopaperianomuksen Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakouluun, sai minut ajattelemaan, että haluan tietää millä tavalla sukupolveni edustajiin ja ajatusmaailmaamme suhtaudutaan johtajien näkökulmasta. Ehkä osallistuminen auttaisi minua myös työllistymisessä. Päätin, että lähden tilaisuuteen mukaan täysin ilman ennakko-odotuksia ja asetelmia, vain omana itsenäni, oman ajatusmaailmani kanssa. Koska olin juuri kirjoittanut yritysten ympäristöjohtamisen graduni tulevaisuuden työntekijöistä ja heidän arvoistaan, minua kiinnosti tapahtumassa myös se, että oliko tutkimustulokseni millään tavalla linjassa tapahtumassa käytävän keskustelun kanssa. Ja olivathan ne! Mutta mikä tärkeintä; halusin myös tietää, että onko totta, että aihe todella kiinnostaako myös paikallisia johtajia? No, kyllähän se näytti kiinnostavan. Ja varsin intohimoisesti!

Tilaisuus koostui verkostoitumisesta, keskustelusta ja naurusta, mutta tapahtuman tärkeimpänä kontribuutiona pähkäilimme yhdessä johtajuuteen liittyviä teemoja pisteyttämällä niitä tärkeysjärjestykseen. Päädyimme väittämien pisteyttämisen, aktiivisen keskustelun ja pohdiskelun tuloksena siihen, että tärkeimmät teemat johtamisessa ovat innostaminen ja kuunteleminen. Jälkikäteen ajatellen, olen sitä mieltä, että johtamista ja siihen liittyviä teemoja ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen, sillä ihan niin kuin ihmistä, johtajuuttakin on käsiteltävä kokonaisuutena. Voin kuitenkin tiukasti alleviivata, miksi nämä kaksi teemaa nousivat ylitse muiden keskustelussa. Elämme keskellä kulttuuria, joka on muutosten partaalla, ja jokainen päivä on selviytymistä kaaoksen keskellä; on jollain tavalla lohduttavaa, että pieni joukkiomme päätyi yhtenäisesti siihen, että on tärkeää käyttää aikaansa myös kuuntelemiseen; pysähtymään hetkeen ja antamaan toiselle ihmiselle aikaa tulla kuulluksi. Ymmärrän myös täysin miksi ihmiset tarvitsevat johtamisessa innostamista; on mennyt vuosikymmeniä niin, että työtä on vain suoritettu. Sukupolveni on nähnyt ne epätoivon hetket, kun omat isovanhemmat ja vanhemmat ovat laahustaneet päivästä toiseen töidensä ääreen ja palanneet takaisin kotiin ”sorvin” äärestä totaalisen lannistumisen kourissa. On aika, että työnteon kulttuuri muuttuu niin, että oman sukupolveni lapset ja lapsenlapset eivät kasva uskomaan, että työnteko on puuduttavaa.  Me haluamme olla terveitä, virkeitä ja innostuneita tulevaisuuden esimerkkejä onnistuneesta johtamisesta – so inspiration we need!

Opiskelijat ja Johtajat kohtaavat -tapahtuman ja koko Parempi Johtaa Hyvin -mission tarkoituksena on, että Keski-Suomi olisi erinomaisen johtamisen maakunta. Tämä edellyttää monia asioita, mutta erityisesti sitä, että tulevaisuutemme talentit uskaltavat jäädä tänne ”takapajulaan”. Siihen tarvitaan erityisesti tällaisia tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia, mutta myös todellista näyttöä sille, että me osaamme Keski-Suomessa johtaa hyvin; ei vain meitä nuoria, vaan kokonaisia monitasoisia työkulttuureja.

Olen itse päättänyt, että yritän rakentaa itselleni uran Keski-Suomessa. Moni vastavalmistunut KTM -kollegani pitää minua varmasti hulluna. Minun oletetaan muuttavan pois synnyinseudultani Etelään, koska tulevaisuus täällä näyttää kaikkea muuta kuin menestyksekkäältä. Mutta menestys on meistä itsestämme kiinni! Tarvitsemme sankareita ja menestystarinoita, ja rohkaisua valintojemme taakse. Me, jotka päätämme jäädä tarvitsemme juuri innovatiivisia ja karismaattisia johtajia, jotka uskovat kykyihimme, arvoihimme ja ottavat vastaan meidät teeskentelemättömästi. Kiitos teille paikalla olleet johtajat, kun annoitte meille oman polkumme kulkijoille toivoa!

Haluaisin päättää tämän kirjoituksen tekstinpätkään, jonka poimin juuri lukemastani Elif Shafakin kirjasta Rakkauden Aikakirja (2009), ja jolla haastan myös muut johtajat Keski-Suomessa (ja mielellään ympäri Suomea) uskomaan siihen, että sukupolvemme kautta tulossa voi olla jotain parempaa ja siksi on tärkeää, että muistaa kuunnella ja innostaa!

”Yritä olla vastustelematta tiellesi tulevia muutoksia. Anna sen sijaan elämän elää kauttasi, äläkä pelkää, että elämä keikahtaa päälaelleen. Mistä tiedät, että se puoli, johon olet tottunut, on parempi kuin tulossa oleva?”


Henna Honkala - Jyväskylän Kauppakorkeakoulun vastavalmistunut KTM