Otetaan mittaamattomat energiavarat käyttöön ja korjataan talous kuntoon

BLOGI/PASI KOIVISTO: Vuosittain maksamme yhden ydinvoimalan rakennuskustannuksen verran tuontienergiasta tai toisin laskettuna jokainen suomalainen maksaa tuontienergialaskua yli 1000 euroa. Jos summa käytettäisiin kotimaisten energiavarojen hyödyntämiseen, se tarkoittaisi tervettä kauppatasetta ja kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Ja seuduille, joilla ei muita työllistäjiä juuri ole.

Tämä ei tarkoita massiivista luonnonvarojen tuhoamista. Energiaturvetta tuotetaan alueella, mikä on 0,6 % suomen pinta-alasta ja meillä on satoja tuhansia metsätalouden käyttöön ojitettuja soita, jotka eivät enää kasva tupasvillaa, mutta eivät koskaan kasva myöskään kunnolla puuta.

Obaman tavoin ehdotan, että ottaisimme mittaamattomat energiavarat käyttöön, korjaisimme taloutemme ja työllisyytemme ja samalla tekisimme palveluksen myös ilmastolle. Nyt ojitetut suot päästävät kasvihuonekaasuja ilmaan lahotessaan pikkuhiljaa. Korjataan energia pois niiltä alueilta ja muutetaan ne turpeen noston jälkeen metsiksi tai soiksi, jotka alkavat sitten toimia hiilinieluina.

Pasi Koivisto on kauppakamarin luonnonvara- ja energiavaliokunnan puheenjohtaja ja Vapo Oy:n liiketoimintajohtaja.