Piilaakso: Think big and it is OK to fail!

Risto Jämsen, Matti Härkönen

Matka oli luonnollinen jatko keväällä 2011 järjestetylle Kasvu Open -tempaukselle. Piilaakson matkalle osallistui kaikkiaan 20 kasvuyrityksen edustajaa ja kasvua tukevaa taustatoimijaa.

Viikon mittainen matka toteutettiin ”yritykset edellä”. Mukaan lähteneen viiden kasvuyrityksen taustalle muodostettiin matkan ajaksi heidän kasvuaan parhaalla mahdollisella tavalla tukeva ”mahdollistajien joukkue”. Yritysten kasvupyrkimysten kautta tutustuminen Piilaakson business- ja toimintamalleihin oli erittäin kokemusrikasta koko ryhmälle. Yritysten antaman palautteen perusteella tiimimallina tehty viikon mittainen USA:n markkinoihin tutustumismatka ja oli antoisa koko matkaryhmälle.

Global Venture Lab GVL:n (Marko Seppä ja Mari Suoranta) valmistelemaan kasvuyritystoiminnan tehoannokseen sisältyi muun muassa useita asiantuntija- sekä sijoittajavierailuja, erilaisia verkostumismahdollisuuksia sekä sparraustapahtumia.

Piilaaksoon testaamaan omaa kasvuyritysideaa


Piilaakso on ainutlaatuinen kasvuyritystoiminnan alusta, johon on pitkän aikavälin yhteiskunnallisten panostusten myötä kerääntynyt valtava määrä tieteellistä huippuosaamista. Erityisesti kylmän sodan aikana Piilaakson alueelle luotiin tieteellisten yhteisöjen verkosto, joka markkinatalouteen liitettynä on luonut ainutlaatuisen, uusia kasvuyrityksiä ”kuplivan” kasvuyritystoiminnan ekosysteemin. Piilaaksossa tieteelliset innovaatiot ovat kanavoituneet systematisoidulla tavalla uudeksi liiketoiminnaksi.

Jos todella haluaa testata oman kasvuyritysideansa lentokyvyn, on Piilaakso oikea ympäristö tämän testauksen tekemiseen.

Lähes kaikille matkalle lähteneille toimijoille tämä oman liiketoimintamallin ja palvelutuotteen testaaminen Piilaakson parhaiden business coachien kanssa oli erittäin antoisaa, kuten näistä yrityskommenteista voi päätellä:

 • "Usko omaan palvelutuotteeseen kasvoi merkittävästi."

 • "Matkan aikana ideoitiin uusi palvelutuote yhdessä jenkkiläisen kumppanin kanssa."

 • "Oman liiketoiminnan esittelyosaaminen kehittyi merkittävästi."

 • "Ymmärrys siitä, mitä pitää tehdä uudelle markkinalle mentäessä, kasvoi huomattavasti."


Se, että matka tehtiin verkostona, oli myös merkittävää:

 • "Tiimin rakentaminen onnistui täydellisesti."

 • "Matkaryhmän kokoonpano oli ’helkatin hyvä’ – oli mahtavaa huomata, että omalla kotiseudulla toimii tällaisia maailmanluokan osaajia."


Myös yhdysvaltalaisten liiketoimintaosaajien kommentit mukaan lähteneen viiden suomalaisen kasvuyrityksen osalta olivat rohkaisevia. Tässä kevyttä koontia muutamilta Piilaakson huippuosaajilta:

 • "You are all crazy, you are passionate about what you’re doing."

 • "It’s really important to practice your business plan with outsiders."

 • "How do I make more than just a product?"

 • "No one invests in the past, but in the future. Be ready to tell what kind of future your business will have."

 • "Try it! Build your business plan from the view of income statement."

 • "These are definitely companies that have possibilities."

 • "My expectation and reality gap was very very positive today (after meeting with the companies)."

 • "All of these were viable businesses."

 • "I was struck by the quality of all these cases."

 • "Be bold, be brave and don’t quit."


Tiesitkö että Piilaaksosta löytyy vuosittain noin 20 000 rahoituksen etsijää, näistä vain noin 350 löytää haluamansa rahoituksen. Suomalaisen yrityksen, joka pyrkii hakemaan pääomaa jenkkimarkkinoilta, tulee pystyä miettimään, miten oma tuote tai palvelu on sovellettavissa USA:n markkinoille. Euroopassa tai Suomessa kasvuaan tekevä yritys ei ole kiinnostava sijoituskohde Piilaaksossa toimiville sijoittajille.

Kasvuyritysvaliokunnan puheenjohtaja Risto Jämsen kiteyttää omia ja varmasti muidenkin matkaryhmän oppeja seuraavasti:

 1. Tavoitteet tulee olla korkealla mutta realistiset, turha vaatimattomuus pois, mihin MENNÄÄN ja miten se TEHDÄÄN on oleellista

 2. Kyse on pääomasijoittajan kannalta suurista numeroista, kun on paljon toimintaa syntyy myös jostakin tulosta, hukkaprosentti on valitettavasti vain suuri

 3. Asiat ovat suuressa mittaluokassa samalla tavalla rapakon takana kuin meilläkin, vain muutama nolla numeroissa on enemmän

 4. Usein täytyy matkustaa valtameren toiselle puolelle jotta löytyy hyvä sävel ja meininki, tassunjälkiä tulee jättää!


Kiinnostuitko Piilaaksosta tai tekemästämme matkasta?

Ota yhteyttä, ehkäpä löydämme sinunkin kasvuyrityksellesi uuden kasvupolun!

http://www.centralfinlandchamber.fi/kauppakamari/valiokunnat/kasvuyritysvaliokunta