Turvapaikanhakijat viennin vauhdittajana

Seuraavien vuosien aikana Suomeen odotetaan saapuvaksi vuosittain kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. Näiden ihmisten joukosta löytyy monenlaista osaamista, monenlaista vahvuutta. Saarijärven vastaanottokeskuksessa tämä vahvuus on otettu hyötykäyttöön, kun turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan jo saaneet selvittävät minkälaisia markkinoita keskisuomalaisilla yrityksillä voisi olla Lähi-Idässä. ”Turvapaikanhakijat tarvitsevat työtä ja Suomi tarvitsee kipeästi vientiä. Meidän bisnestiimissä on 15 tekijää neljästä eri maasta ja he tarjoavat osaamistaan yritysten hyödyksi. Sen lisäksi, että saamme turvapaikanhakijoille mielekästä ja osaamista vastaavaa tekemistä, uskon, että näin saamme luotua paljon kaivattuja, uusia työpaikkoja”, kertoo Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen.

Yhteistyöyrityksiä lisää

Saarijärven vastaanottokeskuksen bisnestiimi on toiminut muutaman kuukauden ajan ja paikalliset yritykset ovat ottaneet idean innolla vastaan. ”Meillä on selvityksessä jo lähes parikymmentä vientituotetta Lähi-idän markkinoille ja alustavia kauppojakin on jo vireillä. Lisää yhteistyöyrityksiä kuitenkin kaivataan. Selvitystyö on yritykselle maksutonta ja kaupasta tuleva provisiokin varsin maltillinen”, Kuosmanen toteaa.

Toiminta herättää mielenkiintoa

Saarijärven vastaanottokeskuksen toiminta on herättänyt kiinnostusta monesta suunnasta. Muun muassa kansanedustajat Ville Niinistö ja Touko Aalto ovat käyneet tutustumassa bisnestiimiin ja ideaa on käyty esittelemässä myös työ- ja elinkeinoministeriössä. ”Me teemme tätä hyvin pienillä resursseilla. Tietokoneet saimme lahjoituksena Madventurekselta ja heidän Startup Refuuges toimii meidän kumminamme. Siitä huolimatta kehitämme toimintaamme koko ajan ja esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa meillä on suunnitteilla yhteistyöprojekti, jossa turvapaikanhakijoita koulutetaan suomalaiseen rakennustekniikkaan.” Kuosmanen summaa.

***

Oletko kiinnostunut vientimahdollisuuksista Lähi-itään?

Ota yhteyttä
Tomi Kuosmanen, 040 545 4805
tomi.kuosmanen@redcross.fi